Luni, 10 Martie 2014 16:37

Din lumea furnicilor

Din lumea furnicilorIn padurile de rasinoase traiesc niste furnici rosii care isi construiesc cuiburi mari. Constatandu-se ca indeplinesc un important rol in protectia padurilor, impotriva daunatorilor, aceste insecte sunt, in prezent, in atentia oamenilor de stiinta.

Numarul furnicilor dintr-o colonie este greu de stabilit; totusi, se apreciaza ca la specia Formica poluctena, intr-o colonie se gasesc circa un milion de furnici lucratoare, iar la Formica rufa aproximativ 100.000. Intr-o colonie de asemenea furnici, exista o diviziune a muncii ca si intr-o colonie de albine.

Astfel, furnica lucratoare, care traieste doi ani, incepe sa lucreze mai intai in interiorul cuibului, iar dupa patruzeci de zile trece la lucru in exterior. O parte din furnici nu ies niciodata din cuib, unde se ocupa exclusiv de ingrijirea oualor si larvelor. Cea mai mare parte se ocupa insa de procurarea hranei, adica recolteaza un soi de miere care nu este altceva decat secretia dulce produsa de puricii de frunze. Recolta poate atinge 60 g pe zi si pe arbore, adica 10 kg pe sezon.

Spre sfarsitul toamnei este adunata provizia de glucide si proteine cu ajutorul “indivizilor-rezervor” (care sunt ca numar cam o treime din “populatie”). Reglarea termica a furnicilor rosii a fost mult studiata. Ele se maseaza iarna in profunzimea cuibului. Furnicile care lucreaza “in exterior” raman in partea superioara, mai rece, a cuibului si sunt in stare sa lucreze pana la temperatura de +1°, lucru foarte rar intalnit la insecte. Ele pot suporta si geruri mai mari (-30°), fara sa moara. Misiunea lor este sa transporte furnicile rezervor in profunzimea cuibului pentru ca, in primavara, sa faca acelasi oficiu in sens invers.

Recent a fost realizat un aparat pentru recoltarea automata a prazii furnicilor, care aduna insecte, larve si seminte, vanand fara intrerupere ziua si noaptea.

Prin transportul de seminte, furnicile rosii contribuie la inmultirea multor plante, iar prin numarul mare de insecte pe care le prind isi dovedesc in mod evident utilitatea, in unele tari – Italia – fiind transportate chiar de catre om in padurile unde lipsesc.

Totusi, existenta unui numar mare de furnici rosii intr-un spatiu mic dauneaza solul padurii fiindca-l impregneaza cu acid formic, pe care-l produc in cantitate mare.


Newer news items:
Older news items: