Luni, 24 Octombrie 2016 17:18

Despre politete

Despre politeteVa oferim cateva informatii despre politete scrise de Nina Cassian.

Politetea este o foarte buna conducatoare de caldura sufleteasca. Cine spune “Buna ziua!”, “Multumesc!”, “Scuzati!”, “Pardon!”, “Buna seara!” poate fi sigur ca, in majoritatea cazurilor, ii se va raspunde satisfacator, ba uneori cu supralicitari. La “Buna ziua!” ti se va zice “Buna sa-ti fie inima!”, la “Multumesc!” – “N-aveti pentru ce!”, la “Cu placere!” – “Placerea e de partea mea!”, la “Scuzati!/Pardon!/Buna seara!” – “Ce poftesti, ma, nu stiu, ca te si umflu!”, iar la “etc.” – “etc.”

Politetea fata de femei este un subcapitol al politetii in general, adica un capitol subaltern.

Cand se vorbeste despre politetea pe care barbatii ar fi dorit sa o manifeste fata de femei, unii barbati se prapadesc de ras si spun: “Halal egalitate!”, referindu-se, bineinteles, la cedarea locului la rand, la tramvai sau in alte mijloace de transport in comun si locuri comune.

In schimb, “Sarut manutele!” le place s-o spuna, fireste, nu oricui, ci unor dudui care nu si-au transformat manutele in niste banale maini – hei! dar cate mai gasesti din astea?

Politetea poate fi si o floarte buna conducatoare de raceala sufleteasca. O formula politicoasa poate insemna si eschivare, lipsa de participare, ipocrizie. Sau, se intampla ca o fraza conventionala sa ascunda o ura turbata: Cazul lui Misu St. Popescu, care, gasindu-si rivalul impreuna cu sotia lui, i-a spus: “… Poate ca vi-e somn? … Va grabiti prea tare, mult stimate domn …” si care “… zicand acestea cu o voce calma, a vrut sa-l ia de guler si sa-i dea o palma.”

Ei, dar de ce sa invocam aceste, uneori, prea subtile ipoteze, cand politetea, cum o fi ea, e, oricum, mai buna ca mojicia, si oricum, “Permite-mi sa am alta parere!” e preferabil lui “Mai taci, fa, din gura!”


Related news items:
Older news items: