Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Despre plante si medicina de casa

Sâmbătă, 07 Decembrie 2013 09:05

Despre plante si medicina de casa

 

In vechime oamenii isi vindecau bolile cu ajutorul plantelor. Ei luau din natura atat hrana, cat si leacurile pentru a fi sanatosi. Exista marturia ca foarte multe popoare vechi aveau cunostinte deosebit de bogate in ceea ce priveste plantele cu intrebuintari curative.

Epoca moderna a adus o dezvoltare deosebita industriei farmaceutice, care de fapt nu a facut decat sa produca sintetic ceea ce natura da in mod natural, a adus un consum exagerat de medicamente.

 

Este cunoscut semnalul de alarma a oamenilor ce avertizeaza asupra pericolului excesului de medicamente, asa cum este cunoscuta puternica reintoarcere la plante cu valoare terapeutica. Putem folosi in vindecarea diverselor boli, sfaturile batranilor ce stiu precis ca cimbrul este bun pentru rani, salvia pentru tuse convulsiva si amigdalita, busuiocul pentru raceala.

Plantele medicinale se pot gasi cu usurinta in magazinele specializate, plafar, magazinele naturiste, dar la fel de bine putem sa le cultivam intr-un spatiu restrans, unele dintre ele, putem sa le folosim intr-un scop dublu, decorativ si medical.

Iata cateva plante care vor decora balconul noastru si pe care le putem avea la indemana in caz de nevoie.

 

Rozmarinul

Rozmarinul este cunoscut pentru utilitatea sa in arta culinara. El are o serie de intrebuintari terapeutice, fiind folosit in combaterea astmului, migrenelor, usurarea digestiei.

Rozmarinul iubeste soarele, deci trebuie cultivat intr-un loc insorit. In timpul iernii planta va fi acoperita pentru a fi ferita de ger.

In scopuri medicale se folosesc pentru astm frunzele uscate din care de fac tigarete. In combaterea migrenei se face un decoct din 30-40 g de frunze uscate in 300 grame de apa in clocot.

 

Gura leului

Gura leului este apreciata pentru frumusetea ei, dand o florescenta deosebita daca o punem la soare. In scopuri medicale se folosesc frunzele proaspete, care presate intr-un mojar se pot aplica prin intermediul unei cataplasme pe bube, furuncule, timp de o jumatate de ora.

 

Panselutele

Panseluta nu este o planta pretentioasa si nu-i trebuie mult soare. Se folosesc in scopuri medicale flori si frunze, uscate la umbra, din perioada ultimei infloriri. Are o actiune diuretica si depurativa, curata sangele. Se foloseste in infuzie. Frunzele, florile macerate (cam o lingura) se pun la fiert in apa rece, se face o infuzie si se pune in lapte indulcit sau se bea ceaiul simplu indulcit dupa gust.

 

Cimbrul

Cimbrul se cultiva intr-un pamant nisipos, cu mult soare. Se folosesc frunzele in eliminarea viermilor, alinarea durerilor contuziilor, in tratarea tusei convulsive si a bronsitei, a anemiilor, pentru bai aromatice. Pentru eliminarea viermilor se poate face o clisma din decoct din frunze, un ou si ulei de migdale.

Pentru alinarea durerilor contuziilor se face o infuzie din 15 gr. Frunze in 250 gr. Apa in clocot, cu care se fac impachetari. Pentru rani se spala cu infuzie rana respectiva. Ceaiul tonic se poate indulci cu miere de albine.

 

Salvia

Salvia iubeste soarele, dar nu cere prea multa apa. Cand e tanara trebuie ferita de ger. Florile de salvie sunt foarte frumoase si au impreuna cu frunzele foarte multe proprietati medicinale. Dintre ele, combate tusea convulsiva, are actiune antisudorifica, antiseptica. Amelioreaza starile de nervozitate. Ceaiul antisudorific se prepara dintr-o lingurita de frunze la 100 gr. apa, in infuzie. Se bea rece. Pentru tusea convulsiva se prepara un ceai in combinatie cu alte plante, astfel: o infuzie din 20 gr. Frunze, 10 gr. Flori de musetel, 500 gr. apa. Se indulceste cu miere si se bea cate putin. In tratarea amigdalitei se face gargara din infuzie, 15 gr. flori la 200 gr. apa in clocot.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: