Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Dansul melcilor de mare

Luni, 12 Mai 2014 14:54

Dansul melcilor de mare

Clasa Gasteropode, din care fac parte si melcii marini, cuprinde moluste cu simetrie bilaterala primitiva. Cele circa o suta de mii de specii populeaza atat apele dulci, cat si cele sarate, dar traiesc si pe uscat. La speciile terestre, respiratia se face prin peretele mantalei, care delimiteaza o cavitate bine vascularizata (ca un fel de plaman), iar la cele acvatice, aceasta se efectueaza prin branhii.

Dansul melcilor de mare

Dupa configuratia aparatului respirator, clasa Gasteropode se imparte in trei subclase: 1) Prosobranchiata (cu branhiile situate inaintea inimii); Opistobranchiata (la care branhiile sunt situate pe partea dreapta a amsei viscerale, inapoia inimii, sau pot lipsi cu totul la unele specii) si 3) Pulmonata (la care respiratia se face printr-un fel de “plaman”).

Ordinul Nudibranchia din subclasa Opistobranchiata cuprinde animale adaptate la viata marina, cu sacul visceral lecalizat in picior si fara cochilie. Ca organe de respiratie, acestea prezinta niste forme secundare, filiforme, cu aspect penat, dispusa pe doua randuri pe fata dorsala a corpului. Sunt niste gasteropode de talie mica, pe care nu le poti studia decat in mediul lor natural, caci nu traiesc in captivitate.

Din punct de vedere morfologic, deosebirile dintre o specie si alta pot fi insemnate.

Culoarea galbena a unor melci se datoreaza faptului ca ei se hranesc cu bureti si anemone de mare, pe care le rontaie cu pofta. Pigmentii prazilor sale nu vor fi insa distrusi, ci asimilati de propriile lor celule.

Nudibranchiile se hranesc cu bureti, hidrarii si anemone, folosindu-se de radula lor, o mica piesa bucala, flexibila si aspra, ca o razatoare.

Culorile si formele sub care se prezinta, le permit sa se piarda printre anemone si corali. Melcii de mare pot fi insa si niste ascunzatori formidabile pentru alte vietuitoare.


Newer news items:
Older news items: