Luni, 05 Ianuarie 2015 01:50 |
Credinte, datini si traditii de Boboteaza pastrate din batraniBoboteaza, dupa Anul Nou, e sarbatoarea cea mai bogata in traditii, datini si credinte.Din vechime, romanii de pretutindeni indatineaza a numi ajun mai fiecare zi sau seara ce premerge unei sarbatori mai insemnate.Ajun, in intelesul adevarat al cuvantului, se numeste fiecare zi de sec sau de post, dar mai cu seama cele ce premerg Craciunului si Bobotezei, pentru ca in aceste doua zile se ajuna, adica nu se mananca de dulce, ci numai de sec. Mai cu seama la sat, in special feciorii si fetele nu mananca nimic pana de catre seara sau chiar pana a doua zi dimineata, anume ca sa aiba noroc, sa se poata degraba insura ori marita si sa capete un sot frumos si harnic. Inca din vechime poporul nostru a indatinat a prepara pentru aceste doua zile bucate mai alese fata de celelalte zile de ajun de peste an.Despre bucatele traditionale romanesti specifice sarbatorii de Boboteaza am vorbit intr-un alt articol ... Vezi mancaruri traditionale de Boboteaza la romani.In Ajunul Bobotezei, si anume dupa ce a fost preotul cu crucea si le-a stropit cu agheasma, cum s-a dus preotul, indata se iau tustrele obiectele (fanul, sarea, taratele), cu deosebire fanul sau otava, care inseamna fanul din ieslea in care s-a nascut Domnul nostru Iisus Hristos, si se da fiecarei vite cate putin dintr-insele, anule ca si vitele sa se indulceasca, sfinteasca, precum s-au indulcit si sfintiti si stapanii lor, si sa le mearga peste tot anul bine, si al doilea ca sa nu se imbolnaveasca, iar de cumva sunt bolnave sa se insanatoseasca.Pe langa bucatele insirate mai sus, se mai pune in ajunul Bobotezei pe masa inca doua paini, sare si un pahar cu apa, in credinta ca noaptea vin membrii familiei morti si mananca din acele bucate.Astfel, stau apoi bucatele insirate pe masa, fara sa se atinga si sa guste cineva macar putintel din ele pana ce nu vine preotul cu crucea ca sa le binecuvanteze si sa le stropeasca cu agheasma. Iar dupa ce preotul le-a stropit si binecuvantat, stapana de casa nu da nimanui nimic de pe masa pana n-a luat mai intai ea singura un varzar, o galusca, o perja, in scurt din toate bucatele aflate pe masa cate ceva, pe care, ducandu-le afara, le pune pe toate intr-un par din gard, in credinta ca facand aceasta, pasarile nu mananca vara graul si canepa.Nemijlocit, dupa asezarea bucatelor, sau si mai inainte de aceasta, toti casasii, dar mai cu seama gospodina de casa si fetele, au datina de a intinde toate vesmintele cele mai bune si noi pe rude si pe lazi, anume ca, venind preotul cu crucea, sa le poata stropi cu agheasma, ca sa nu le roada moliile.Afla mai multe traditii, credinte, obiceiuri si superstitii de Boboteaza pentru noroc, iubire, spor in casa si sanatate.
Newer news items:
Older news items:
|
Flori de mina “Flori de mina”, “flori de piatra”, “flori ale lumii minerale”. Acestia sunt termenii prin care au fost denumite mineralele intalnite in adancul galeriilor de mina, in pesteri, in...
Read morePicioare de porc in stil indian Se spune ca reteta de picioare de porc in stil indian ar fi fost inventata de indienii Huron, primii locuitori ai actualului Quebec, preluata si...
Read moreValea Salautei Pornite din cotloanele ascunse ale Muntilor Rodnei si Tiblesului, doua paraiase – Fundoaia si Stefanita – s-au “inteles” sa se “infrateasca”, in satul Dealu Stefanitei (670 m) cu paraul...
Read more“Oceania” lui Spiru Haret Interesul romanesc fata de enigme are o lunga istorie si cine as sta sa faca o cartografie a pelerinilor misterului ar ajunge, la insumarea finala, sa contemple...
Read moreCitate despre Halloween Referiri despre sarbatoarea de Halloween apar si in operele unor scriitori. Va oferim o colectie de citate despre Halloween. Halloween. E atat de simplu sa te simti american. Decupezi...
Read moreIf by Rudyard Kipling If you can keep your head when all about youAre losing theirs and blaming it on you,If you can trust yourself when all men doubt you,But make...
Read moreMierea Mierea (din latină: melem; în greacă: μελιττα înseamnă "albină") este un produs apicol obţinut prin transformarea şi prelucrarea nectarului sau manei de către albine şi depozitat în celulele fagurilor pentru...
Read moreSarea si frumusetea Se vorbeste adesea de sarea si piperul unei persoane. Stiati insa ca sarea poate avea lagatura, si inca una foarte mare, cu aspectul exterior, cu stralucirea fizica a...
Read moreHristos a Inviat! - planse de colorat Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului: o incursiune in timp si prezentarea celor mai importante evenimente pornind de la Botezul Domnului,...
Read moreCalendar octombrie in gradini si terase Pentru a avea o gradina frumoasa, in fiecare luna avem de urmat anumite reguli pentru gradinarit. Luna octombrie este o luna de tranzit,...
Read moreHoroscop septembrie 2016 pentru toate zodiile Afla horoscop septembrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru toate zodiile in luna septembrie 2016: dragoste, cariera, bani si sanatate.
Read moreTaiatul porcului la romani - datina straveche Prin unele parti ale tarii, conform traditiei si a obiceiurilor, porcul se taie in ziua de Ignat, mai exact pe 20 decembrie, caci in...
Read moreLucian Blaga - citate Creaţia - a apuca din haosul inform elemente brute, a le topi împreună şi a le turna într-o formă care să îmbrace o viaţă ce se diferenţiază...
Read moreFelicitari vintage de Pasti De Paste sarbatorim Invierea Domnului Iisus Hristos. Transmite prietenilor si familiei urarile si gandurile tale bune, precum si felicitari vintage de Pasti. Hristos a inviat!
Read moreSfaturi pentru creşterea viermilor de mătase Viermele de mătase al dudului, sau fluturele de mătase, face parte din clasa insectelor, ordinul Lepidoptera, familia Bombycidelor. Ramura agriculturii care se ocupă cu creşterea...
Read moreArsenie Boca - Profeţii “Un sfânt se cunoaşte abia după trecerea timpului. Cu cât se adaugă mai mulţi ani după mutarea sa pe lumea cealaltă, cu atât va veni lumea spre...
Read more