Vineri, 29 August 2014 01:02 |
Conopida pentru iarnaVa prezentam cateva retete de pus conopida pentru iarna: conopida marinata, conopida fiarta, conopida murata, conopida si morcovi murati.Conopida marinataSe alege conopida, se desface in buchetele si se pune intr-un vas cu apa si sare, unde se tine jumatate de ora. Se scoate, se spala bine si se lasa sa se zvante. Se opareste apoi conopida in apa clocotita, in care se tine 5 minute, dupa care se scurge de apa si se asaza in borcan. Se prepara otetul diluat cu apa, la un litru otet, un litru apa si 30 g sare la fiecare litru de lichid. Se asaza vasul cu otet pe foc si cand clocoteste se toarna in borcan peste conopida. Se acopera borcanul cu o farfurie, iar a doua zi se scurge tot otetul, se mai adauga un litru apa si se pune din nou la foc. Cand clocoteste, se toarna in borcan peste conopida, se leaga imediat cu hartie pergament sau cu doua randuri de celefon. Se pune la pastrat dupa ce s-a racit.Conopida fiartaSe alege conopida proaspata, alba, fara pete maronii sau atac de daunatori, cu capatana indesata. Se separa in buchetele, avand grija ca fiecare sa fie prins de o bucatica de cotor, pentru a nu se desface la fiert. Se lasa intr-un vas cu apa sarata circa 30 de minute, se scoate, se spala bine cu apa rece, sub un jet, si se opareste cu apa fiarta in care s-au pus 10 g sare de bucatarie si 1 g sare de lamaie sau o lingurita de otet la un litru de apa. Datorita sarii de lamaie, conopida isi pastreaza culoarea alba, frumoasa. Dupa ce a fost oparita, se spala cu apa rece, se lasa sa se scurga si se asaza in borcane, cautand sa ocupe cat mai putin spatiul. Borcanele se umplu cu apa sarata dupa gust, in care s-a adaugat 1 g sare de lamaie sau o lingura de otet. Se sterilizeaza 20 minute in prima zi si 10 minute a doua zi. Se serveste cu o garnitura la diferite mancaruri si fripturi sau se incalzeste in zeama pana la punctul de fierbere, se strecoara si se serveste cu unt topit si cu pesmet. Zeama in care a fost conservata se foloseste la prepararea supelor sau a ciorbelor.Conopida murataSe alege conopida proaspata, fara pete si deasa. Se curata conopida, se inlatura frunzulitele si cotoarele, apoi se desface în buchetele. Le asezati într-un vas cu apa si sare unde le tineti circa jumatate de ora, dupa care se spala bine si se lasa sa se scurga de apa. Se aseaza conopida într-un borcan bine spalat si uscat, peste cateva frunze de telina, boabe de mustar si marar uscat cu floare. Buchetelele de conopida sunt in asa fel aranjate incat sa fie umplut spatiul cat mai bine. Se acopera cu frunze de telina, frunze de visin, marar uscat cu floare si doua scandurele. Se prepara o saramura la 1 litrul de apa adaugati 45 g sare. Asezati-o pe foc. Cand clocoteste, o luati si o turnati peste conopida, umpland borcanul. Borcanul se inchide imediat, ermetic sau cu celofan si se lasa sa se racoreasca, dupa care se pune in camara.Conopida si morcovi muratiSfatul nostru e sa folositi trei parti conopida si o parte morcovi. Se curata conopida si morcovii. Conopida se desface in buchetele, iar morcovii se taie rondele, eventual crestati-i pe margini astfel incat sa se formeze coltisori. In borcan se adauga initial un pachet cu boabe de mustar, foi de vita, frunze de telina si marar uscat. Mai apoi, se adauga conopida in amestec cu rondelele de morcovi. La final, chiar deasupra, se pun frunze de telina si floare de marar. Se prepara o saramura. La un litru de apa de adauga 34-40 g sare, precum si cateva boabe de piper. Se pune la foc. Cand e calda, se toarna in borcan. Tot ce ramane de facut e sa legati borcanul ori sa il inchideti cu filet. Lasati borcanele la racit, dupa care le asezati la pastrat in camara.
Newer news items:
Older news items:
|
Produsele de panificatie Produsele de panificatie ocupa o pondere importanta in alimentatie. Acestea sunt obtinute din aluaturi afanate cu compusi biologici, fiind gustoase, hranitoare si usor asimilabile.
Read moreCuratirea si repararea covoarelor Pardoselile incaperilor sunt acoperite de obicei cu mochete, presuri, covoare din fire sintetice sau de lana. Mochetele, presurile si covoarele se curata zilnic cu matura sau cu...
Read moreFructe de padure cu proprietati minune Fructele de padure sunt mici si aromate. Recomandam sa fie consumate in stare proaspata astfel incat sa beneficiati de intreaga lor valoare nutritiva si savoare....
Read moreLegea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului din 21/06/2004 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 557 din 23/06/2004 Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. CAPITOLUL I. Dispozitii generale si definitii CAPITOLUL II. Drepturile...
Read moreFrica de intuneric Multor copii le este frica de intuneric. Copilul dumneavoastra nu este o exceptie! Nu ne gandim prea des la lucrul acesta, dar copiilor li se pare ciudat ca,...
Read moreVersuri şi poezii scurte de 1 Iunie despre copilărie Copilaria este un tărâm magic. Cu siguranţă, copilăria pare să fie cea mai preţioasă perioadă a vieţii. Copil fiind - ai libertate,...
Read moreEfectele terapeutice ale culorii INDIGO Culoarea indigo corespunde chakrei fruntii. Din punct de vedere spiritual, aceasta culoare este considerata reflexia Sfantului Duh, faciliteaza meditatia si ajuta la indepartarea obsesiilor. Culoarea indigo...
Read moreDespre Marea bariera de corali Una dintre atractiile turistice ale Australiei este Marea Bariera de Corali din Oceanul Pacific, langa coasta nord-estica a continentului. Intinzandu-se pe o lungime de 2.000 km,...
Read moreSfantul Ilie, Ilie Palie si Foca intre mit si realitate In perioada 20-22 iulie, toata lumea e in sarbatoare. Oamenii zic ca sarbatoresc, pe rand, pe Sfantul Ilie, Ilie Palie si...
Read moreSemnificaţiile istorice şi evenimentele zilei de 14 noiembrie 565 - A încetat din viaţă împăratul bizantin Justinian. 1716 - A murit Gottfried Wilhelm Leibnitz, filosof, matematician, fizician german (n. 01.07.1646). 1719 - S-a născut Johann Georg Leopold Mozart,...
Read moreHoroscop Sagetator septembrie 2015 Afla horoscop Sagetator septembrie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2015 pentru zodia Sagetator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreLegenda buburuzei sau gargaritei Legenda buburuzei de Eugen Jianu Au iesit ghioceii albi, brandusele galbene si toporasii albastrii. Albinele isi deretica stupul; ca maine or sa iasa la treaba. Mieii zburda pe...
Read morePrajitura cu gris O prajitura delicioasa si usor de facut este prajitura cu gris. Aici gasiti reteta. Spor la treaba!
Read morePoveste de Sfantul Nicolae Au fost odata ca niciodata un om si o femeie care aveau trei fete, una mai cuminte si mai frumoasa ca cealalta. Dar intr-o zi, omul ramase...
Read moreZona Zoster sau Herpes Zoster Zona Zoster sau Herpes Zoster este o boala dermatologica, infecto-contagioasa cauzata de reactivarea virusului varicelo-zosterian, acelasi care produce varicela. Virusul varicelo-zosterian persista timp indelungat (probabil toata...
Read moreCetati si manastiri din Romania in Muntii Carpati Prin padurile lor dese, prin adapostul tainuit al vailor adanci, Carpatii romanesti au slujit si drept adapost in vremuri nesigure ori...
Read more