Sâmbătă, 04 Ianuarie 2014 13:11 |
Busuiocul in mancareBusuiocul este o planta medicinala si aromatica pe care o putem incadra fara nicio teama in cadrul legumelor-medicament. Indiferent de modul in care este folosit, busuiocul prezinta o serie de efecte farmacologice care au efect pentru aparatul digestiv (aromatizant, antispastic, carminativ, antiemetic, etc.). Acesta este motivul pentru care se foloseste in cazul unor afectiuni sau simptome precum colicile intestinale, balonarile, senzatiile de voma, ulcerul gastric, lipsa poftei de mancare, diarea, colitele de fermentatie, etc. Din aceste motive busuiocul este utilizat in mancare.De obicei, pentru uz medicinal se foloseste toata partea aeriana, recoltata in faza de inflorire deplina (inceputul fructificarii), iar in gastronomie se folosesc mai ales frunzele, recoltate pe tot parcursul vegetatiei. In acest caz din urma, busuiocul poate fi folosit atat in stare proaspata, cat fi ca pulbere.Sa avem busuioc proaspat este un lucru relativ usor de realizat, daca tinem cont de faptul ca planta poate trece peste iarna daca este pusa in ghiveci si tinuta la o temperatura ceva mai ridicata. De asemenea, pulberea se obtine relativ usor, fiind obtinuta prin rasnirea plantelor uscate la umbra in strat subtire (pentu a-si pastra nealterat mirosul si culoarea);Cu privire la utilizarea busuiocului in bucatarie, pesemne e binecunoscuta butada «O idee de busuioc este fantastic. Prea mult busuioc este o mica tragedie.»Oricum, pentru aromatizarea fripturilor, busuiocul se foloseste astfel:- peste carnea de porc sau de vita pusa pe foc, dupa care s-a adaugat in cratita apa si putina grasime, se presara 1 ½ lingurita de busuioc proaspat, tocat sau frecat cu sare.- pentru carnea de oaie si de vanat (care are un miros mai pregnant si mai putin agreabil), se mai adauga ½ lingurita de busuioc, precum si alte mirodenii, de exemplu maghiran.- pentru carnea de pasare la inceput se pune doar un varf de cutit de busuioc, apoi se pun si alte condimente, dar numai pana cand focul patrunde carnea bine, care la sfarsit se impaneaza cu cativa catei de usturoi.- pentru gratar, indiferent de felul carnii, carnea se pudreaza inca de la inceput cu busuioc, pe partea pe care se frige intai, pentru ca la intoarcerea acesteia sa se adauge maghiran sau o alta planta aromata (cimbru, lamaita, etc.).Busuiocul serveste, de asemenea, la aromatizarea anumitor sortimente de otet si de mustar, a conservelor de castraveti si de varza, precum si ca ingredient pentru piureuri de verdeturi, sosuri, supe sau preparate de patiserie.Te-ar putea interesa:Busoiucul - beneficii pentru sanatateBusuiocul alimentarBusuiocul folosit in tratamente interne si externe
Newer news items:
Older news items:
|
Traditii si obiceiuri de Sfantul Valentin De Valentine’s Day, pe 14 februarie, milioane de indragostiti din lumea intreaga isi celebreaza dragostea. De-a lungul timpului, s-au nascut mai multe traditii si obiceiuri...
Read moreDomnitorul Alexandru Ioan Cuza Alexandru Ioan Cuza sau Alexandru Ioan I (n. 20 martie 1820, Barlad, Moldova, astazi in Romania – d. 15 mai 1873, Heidelberg, Germania) a fost primul domnitor...
Read moreDuminica de Florii – Priceasna de Florii Zicea Maica către Fiu: Spune, Fiul meu iubit, Duminică unde-i fi? Căci, de 40 de zile, Mi-ai rupt inima, copile, N-ai băut, nici n-ai mâncat, Numa-n rugăciuni ai stat. ...
Read moreDubrovnik George Bernard Shaw a spus despre CROATIA, ca este locul in care “Dumnezeu a vrut sa isi incununeze opera si in ultima zi, a creat Croatia cu insulele, suflul marii...
Read moreEtansarea ferestrelor si usilor Dupa cum este cunoscut, intre ramele si pervazurile ferestrelor si usilor exista, uneori, spatii destul de mari, astfel incat, cand bate vantul si pe vreme de iarna,...
Read moreLegenda albinei Legenda albinei şi a păianjenului culeasă de George Coşbuc “Era odată o femeie şi avea doi copii: un băiat şi o fată. Copiii au plecat amândoi în lume, să-şi...
Read moreViorele, violete, toporasi - planse de colorat Pentru o gradina de primavara este greu de imaginat ca viorelele, violetele sau toporasii sa lipseasca din peisaj. Micute si gingase aceste floricele ne...
Read moreRegimul alimentar in dischinezii biliare hipertone si hipotone Afectiunile in dischinezii biliare hipertonice se caracterizeaza printr-o accentuare a functiilor motorii ale musculaturii veziculei biliare, spasme la nivelul acesteia. Apar dureri brusc...
Read moreArhitectura - origine si evolutie Arhitectura este arta de a construi. Indata ce omul simte nevoie de a se sustrage intemperiilor si a se apara impotriva animalelor salbatice, cauta...
Read moreTecile de fasole - un medicament la indemana oricui Fasolea, adusa in Europa din America, are proprietati medicale recunoscute inca din secolul XVI. In primul rand, vom sublinia efectele curative pe...
Read moreAutotransfuzia - o banca a sanatatii O lume intreaga, alarmata de SIDA, cauta in cazul acestui flagel, ca si in al altora, nu numai leacuri, ci si mijloace de aparare. Poate...
Read moreColindatul Colindatul este una din practicile care se inglobeaza in obiceiurile caracteristice de iarna. Universul colindelor cuprinde vaste teme si motive. Unele sunt de factura agrara, descriind gesturi magice de fertilitate...
Read moreDe la Esculap citire si simbolul medicinei si al farmaciei Asclepius sau Esculap, considerat in antichitatea greaca si romana ca zeu al medicinei si al farmaciei, a fost in realitate un...
Read moreScrisoare catre Mos Craciun Draga Mos Craciun, ma iarta ca-ndraznesc sa-ti scriu ravas!Si taticu si mamica sunt la teatru, in oras.Si cum stau acasa, singur, si e seara si-i tarziu,M-am gandit...
Read moreExercitii pentru o respiratie corecta Respiratia corecta este baza unei vieti sanatoase. O respiratie corecta, ampla si regulata ajuta orice om sa aiba o stare generala mai buna, sa posede mai...
Read moreTratamente si remedii naturiste pentru insomnie Insomnia este o afectiune care poate capata forme foarte diferite, dar, de cele mai multe ori, cauza sa este aceeasi: tensiune emotionala. Uneori, simtim o...
Read more