Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Bucate gustoase din verdeturi si legume

Marţi, 09 Aprilie 2013 17:01

Bucate gustoase din verdeturi si legume

 

Simplu de pregatit, aceste bucate gustoase din verdeturi si legume corespund unei alimentatii rationale. Proportiile sunt stabilite pentru 4 persoane.

 

Bors cu loboda sau macris

700 g loboda spalata si curatata se freaca cu putina sare spre a-i indeparta o parte din mirosul caracteristic.

Se pun la fiert 1 l bors si 1 l apa, impreuna cu un morcov si o ceapa uscata (sau 4-5 cepe verzi) tocate marunt. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga loboda tocata, marar si patrunjel verde, piper si sare dupa gust. Borsul se serveste cu dres cu ou.

Varianta

Se fierb legumele in apa impreuna cu 2 linguri de orez sau arpacas, se adauga loboda sau macrisul si un pumn de prune sau corcoduse verzi pentru acrit. Se lasa a mai da un clocot, apoi se completeaza cu marar verde tocat, sare si piper. Se drege cu smantana si cu putin unt.

Tot astfel se prepara bors din stir rosu sau alb.

 

Bors de ciuperci sau chitici de padure

Sunt numite astfel varfurile trunchiurilor de hamei salbatic, ce apar primavara. Mugurii acestia pot fi folositi la prepararea borsului, ca mai sus. Se poate folosi numai zeama in care au fiert cu legume, iar mugurii pot fi mancati separate cu mujdei de usturoi si mamaliga.

 

Mancarica de stevie

800 g stevie curatata se oparesc cu apa clocotita. Separat, se prajesc in 100 ml ulei doua cepe taiate marunt si se adauga o lingura de bulion, dupa care se toarna peste stevie. Se umple cu 500 ml apa si se da la fiert. Catre sfarsit, se cerne deasupra o lingura de gris sau faina alba, sare si piper, eventual putina boia de ardei, marar si patrunjel verde tocate. Poate fi acrita cu agurida sau, la masa, cu zeama de lamaie.

Varianta

In loc de faina sau gris poate fi adaugat putin orez fiert separate.

 

Sarmale de orez cu foi de stevie

8 linguri de orez se prajesc in 100 ml ulei impreuna cu 2 cepe tocate. Se adauga o lingura de bulion, marar si patrunjel verde tocate, piper si sare. Cu aceasta compozitie se fac sarmale infasurate in foi de stevie putin oparite. Se asaza in cratita cu un sos facut din ceapa prajita, putin bulion si o lingura de faina. Vasul se umple cu bors sau apa.

 

Sfecla rosie cu mujdei

Se coc in cuptor 2 sfecle mijlocii. Se curate de coaja si se taie in felii subtiri, care se pun in mujdei de usturoi, pregatit cu apa rece. Se adauga o lingura de ulei si o lingurita de otet.

 

Mancare de telina

3 teline mijlocii, curatate, se fierb in apa cu sare. Apoi, se taie in felii si peste ele se adauga un sos pregatit din 2 cepe prajite in 100 ml ulei, o lingura de bulion, o lingurita de otet, sare si piper. Pe deasupra se presara o tocatura fina din frunze tinere de telina si marar. Se serveste rece. La fiecare portie poate fi adaugata o jumatate de ou fiert, tare.

 

Cartofi prajiti, cu unt

8 cartofi se dau pe razatoarea mare sau se taie pai cu cutitul. Se tavalesc prin ulei, se presara cu sare si se pun la copt intr-o cratita, in cuptor sau in spuza. Dupa coacere, calzi inca, se amesteca bine cu unt sau smantana si putina tocatura de marar verde.

 

Cartofi fierti, cu unt

8 cartofi curatati se taie in bucati potrivite, se pun la fiert in apa cu sare, atat cat sa-idepaseasca putin, dupa care se scurg si se amesteca bine cu 100 g unt sau margarina, o lingura de ulei sau smantana si putin marar tocat. Se servesc numai calzi.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: