Miercuri, 04 Februarie 2015 01:32 |
Branza de vaca preparare si caracteristiciBranza de vaca este un produs foarte solicitat, mult apreciat de consumatori, datorita calitatilor sale nutritive si dietetice.Prepararea branzei de vaca a reprezentat forma cea mai simpla de valorificare a laptelui in gospodarie, coagularea realizandu-se prin aciditatea naturala.Prepararea branzei de vaca prin acidifiere naturala e procedeul ce se aplica numai in gosodariile rurale, unde din cantitati reduse de lapte, producatorii isi prepara branza de vaca pentru nevoile proprii.Mulgerea si pastrarea laptelui pana la prelucrare in conditii cat mai igienice asigura realizarea unui produs de calitate, nedaunator sanatatii. Vacile trebuie sa fie insa controlate periodic, pentru a se preveni transmiterea anumitor boli de la animal la om. Laptele de vaca, imediat dupa muls, se filtreaza si, in stare calda, la temperatura de 24-30ºC, pentru a asigura desfasurarea procesului de acidifiere normala. Durata coagularii este de circa 24 ore.Masa de coagul obtinuta se scoate din vasul in care a avut loc coagularea laptelui cu ajutorul unei linguri mari sau unei farfurii mici, cu marginile cat mai subtiri, preferabil din aluminiu. Coagulul se pune intr-un vad larg, de forma unei tavi, asezand deasupra o sedila sau un tifon in strat dublu, in prealabil inmuiate in apa. Coagulul se asaza cu lingura, sub forma de straturi suprapuse, pana ce se epuizeaza toata cantitatea.Coagulul se taie cu ajutorul unui cutit cu varful rotunjit in cuburi cu latura de 4 cm, iar capetele sedilei sau tifonului se strang deasupra masei de coagul. Totul se lasa in repaus aproximativ o jumatate de ora. Dupa acest interval, capetele se inoada in diagonala si sedila se atarna intr-un cui, unde se lasa timp de 4-6 ore pentru scurgerea zerului.In situatia in care scurgerea zerului se face greoi, se poate presa coagulul din sedila cu o greutate ce nu trebuie sa depaseasca masa branzei.Eliminarea zerului si asigurarea unui proces de acidifiere normal al branzei sunt conditionate de mentinerea unei temperaturi de 20-30°C in incaperile unde se face scurgerea zerului.Pentru prepararea branzei de vaca se foloseste lapte pasteurizat, livrat in sticle. Laptele se incalzeste la temperatura de 24-28°C, se adauga pentru fiecare 4 l cate doua linguri de maia (30 ml) si 1 ml solutie de clorura de calciu in concentratie de 40%. Se recomanda sa se foloseasca drept maia lapte batut sau produsul sana.Pentru asigurarea unui coagul suficient de legat si o scurgere ulterioara a zerului corespunzatoare se adauga laptelui o cantitate mica cheag. Cand se foloseste cheag lichid (puterea de coagulare 1/10000) la 4 l lapte se adauga 1-2 picaturi.Cheagul se introduce in lapte dupa ce s-a adaugat maiaua si clorura de calciu, lasand totul in repaus aproximativ 2 ore. Laptele astfel pregatit se lasa pentru fermentare – coagulare timp de 16-20 ore, intr-un vas acoperit, la o temperatura de 20-22°C.Dupa ce coagulul s-a format si este bine legat, se taie in coloane cu sectiune patrata, avand latura de 6 cm si se lasa in repaus 15-20 minute. Se elimina o parte din zer si se scoate pe sedila sau tifon, prelucrandu-se conform indicatiilor prezentate la obtinerea branzei prin acidifiere naturala.Cand coagulul este moale si nu se scurge bine zerul, atunci masa de coagul din vas se incalzeste dupa taiere pe o baie de apa la 40-50°C, pana cand coagului devine ferm si zerul se separa. Cand nu dispunem de baie de apa, incalzirea s epoate face in cuptorul aragazului, la flacara mica, cu usa cuptorului usor deschisa.Branza de vaca se prezinta sub forma unei paste fine cremoase, moale, de culoare alba pana la alb-galbui. Gustul este placut, acrisor, fara a avea o nuanta de acru sau amar.Continutul de apa variaza intre 70 si 80%, iar grasimea, raportata la produsul ca atare, variaza intre 8 si 10% la branza grasa.Din branza proaspata de vaca se pot prepara diferite sortimente:· Branza proaspata de vaca cu smantana se obtine din branza de vaca dietetica (slaba) in amestec cu smantana, in diferite proportii (circa 70-80% branza si 20-30% smantana);· Branza proaspata de vaca cu adaosuri: tip aperitiv, cu sare si alte condimente (boia, chimion etc.) si tip desert, cu ingrediente si substante aromatizante (zahar, vanilie, cacao, stafide etc.).
Newer news items:
Older news items:
|
Fata babei şi fata moşului - Ion Creangă Erau odată un moşneag şi-o babă; şi moşneagul avea o fată, şi baba iar o fată. Fata babei era slută, leneşă, ţâfnoasă şi...
Read moreTraditii si obiceiuri de Paste Pastele este una din cele mai importante sarbatori crestine la romani. Afla cateva traditii si obiceiuri de Paste intalnite in diferite regiuni ale tarii. Farmecul este...
Read moreColindul Sfantului Andrei Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997...
Read moreIntarirea imunitatii - tratament naturist Intarirea umanitatii, respectiv intarirea sistemului imunitar, reprezinta piatra de temelie pentru echilibrul organismului si, implicit, pentru sanatate. In cele ce urmeaza vom face referire...
Read moreHoroscop iunie 2016 pentru toate zodiile Afla horoscop iunie 2016. Afla previziunile astrologice pentru toate zodiile in luna iunie 2016: dragoste, cariera, bani si sanatate. ...
Read moreNu sunt ce par a fi de Ion Minulescu Nu sunt ce par a fi - Nu sunt Nimic din ce-aş fi vrut să fiu!… Dar fiindcă m-am născut fără să ştiu, Sau prea curând, Sau...
Read moreHoroscop Leu martie 2014 Afla horoscop Leu martie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2014 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreInsecte daunatoare Foarte multe insecte se hranesc cu frunzele plantelor de cultura sau ale arborilor, cu muguri, flori, fructe sau chiar cu lemn. Cand numarul lor este mare, aceste insecte pustiesc...
Read moreIn tara de peste veac de Nichifor Crainic Va prezentam poezia In tara de peste veac, autor Nichifor Crainic. In tara lui Lerui-Ler,Nu e zbor, nici drum de fier,Numai lamura de gand,Numai...
Read moreHoroscop Taur aprilie 2015 Afla horoscop Taur aprilie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2015 pentru zodia Taur: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreSemnificatia si etimologia numelui Litera Y Calitati: Cei al caror prenume incepe cu Y sunt pasionali, independenti, dinamici si curajosi, dar si intuitivi, sensibili si creativi. Au inclinatii romantice sau idealiste. Sunt...
Read moreCat timp putem trai fara mancare? V-ati gandit vreodata cat timp ati putea trai fara mancare? In toate timpurile au existat oameni care au stat timp indelungat fara sa manance.
Read moreFloarea de lotus Floarea de lotus (Nymphaea lotus var. thermalis) este intalnita in Romania numai in regiunea Crisana, paraul Petea cu apa calda de langa Oradea. Prefera apa lipsita de curenti,...
Read morePlanse de colorat 8 Martie pentru iubita Din dragoste pentru femei s-a nascut tot ce e mai frumos pe lume. Femeia e muza intelepciunii, femeia e muza muzicii, femeia e intruchiparea...
Read moreMesaje, sms, urari si felicitari cu Mos Craciun Vezi mesaje, SMS-uri, urari si felicitari de Craciun. Mos Craciun cu sacu-n spate sa v-aduca sanatate, bucurie, veselie, casa plina sa va fie de...
Read moreLegenda Ghioceilor Irinel, fiul Zefirului, vântuşor de primăvară, fiind trimis de tatăl său în lume, ca să vestească sosirea frumoasei primăveri, după ce a străbătut văi, vâlcele, câmpii întinse, dealuri şi...
Read more