Marţi, 12 August 2014 01:16 |
Branza de burduf - caracteristici si mod de preparareBranza de burduf reprezinta sortimentul cel mai vechi de branza cunoscut la noi, a carei preparare este legata de valorificarea laptelui de oaie in cadrul stanelor, in zone de munte, mai ales in Carpatii Meridionali.Denumirea de branza de burduf provine de la pielea de oaie sau de capra cunoscuta sub numele de “burduf”, in care se introduce branza.Pentru prepararea acestui produs se foloseste casul, obtinut din lapte de oaie, in perioada iunie-august. Prepararea branzei de burduf cuprinde doua faze distincte: prepararea casului si obtinerea branzei framantate.Prepararea casului. Imediat dupa mulgere, laptele de oaie se coaguleaza la temperatura de 32-34ºC, timp de 60-90 minute. Coagului se marunteste pana cand particulele ajung de marimea cireselor. Totul se preseaza cu mainile pe fundul vasului si se scoate cu ajutorul unei sedile, asezandu-se pe crinta. Pe crinta, masa de coagul se marunteste cu mainile 2-3 minute, pentru eliminarea zerului, operatie denumita popular “jintuire”. Maruntirea se poate repeta in cazul cand zerul se scurge mai greu. Casul din sedila se pune la scurs prin agatare sau se preseaza direct pe crinta.Dupa scurgerea zerului, casul se trece intr-o camera denumita “celar”, cu temperatura de 12-16ºC, unde fermenteaza timpde 3-6 zile.Casul dospit are o culoare alb-galbuie, gust acrisor, aroman placuta si este moale la pipait.Prepararea branzei. Casul dospit se curata de coaja si, eventual, de mucegai si se taie in felii. Framantarea se face cu ajutorul “ravarului”. Se freaca puternic pe crestaturile care sunt jumatate inclinate spre un capat, iar jumatate spre celalat capat, astfel incat faramitarea casului se produce in timpul ambelor miscari executate pe ravar. Maruntirea casului se poate face si cu masina de tocat carne.Branza maruntita se amesteca cu mainile intr-un vas de lemn, adaugand sare pulbere, pana se obtine o pasta uniforma, apoi se introduce in burdufuri.Burdufurile din piele de oaie sau capra se pregatesc astfel: se tunde lana cu foarfeca, dupa care pielea se introduce 10-15 minute in zer cald (50ºC), apoi se spala de 2-3 ori cu apa rece. De pe pielea bine inmuiata si uda se rade lana cu un cutit foarte ascutit. Apoi se curata si tesutul conjunctiv de pe fata interioara a pielii. Pielea se spala si se coase cu fibra de tei, pentru a obtine un sac. Coaserea pielii se face pe fata exterioara, apoi se intoarce pe dos, fata exterioara urmand sa fie in contact cu branza.In burdufuri se introduce pasa de branza sarata, in portiuni mici si se indeasa bine cu mana pentru a nu ramane spatii cu aer. Dupa umplere, burduful se coase la gura cu fibra de tei si se asaza in camara de maturare, la temperatura de 10-14ºC, unde se lasa timp de 10-14 zile. Dupa maturare, burduful devine moale la pipait si putin unsuros.Pentru pastrare, burdufurile se tin intr-o camera rece, cu temperatura sub 10ºC. livrarea pentru consum se face, de obicei, la sfarsitul toamnei.Caracteristici. Branza de burduf are o culoare alba sau usor galbuie si o consistenta moale, untoasa. Gustul este placut, putin sarat, cu aroma specifica, usor picanta.Continutul in apa nu depaseste 52%, grasimea in substanta uscata se situeaza intre 45-48%, iar sarea intre 2,5-3,5%.
Newer news items:
Older news items:
|
Din istoricul sarii Primele marturii scrise asupra utilizarii sarii in alimentatie le avem de la egipteni, care, cu 5000 de ani in urma, o intrebuintau la conservarea carnurilor. Mai tarziu,...
Read moreAvataruri Halloween Sarbatoarea de Halloween are o amploare din ce in ce mai mare cu fiecare an care trece. Pornind de la o traditie celtica Halloweenul a devenit astazi o sarbatoare...
Read moreFelicitari animate de Valentines day – Ziua Indragostitilor Iubirea, o intamplare fericita a fiintei noastre. Dragostea este motivatia si poate scopul nostru pe acest pamant. Alaturi de persoana iubita suntem mai puternici,...
Read moreSfantul Teofan Zavoratul – Razboiul nevazut Cinci invataturi despre calea mantuirii Prima invatatura "Invatatorule, ce sa fac ca sa mostenesc viata de veci?" (Luca 10,25). Asa Il intreba odinioara pe Domnul un invatator...
Read moreNumere - planşe de colorat O activitate educativă deosebită pentru copilul dumnevoastră care poate desena şi în acelaşi timp învăţa cifrele şi să socotească. Haideţi să le colorăm!
Read moreHans Spemann - omul care a creat fiinte Lumea isi inchipuie de obicei ca medicina este o stiinta care se ocupa numai cu studiul bolilor si, pe cat ii sta cu...
Read moreTraumatisme osteo-articulare Traumatismele osteo-articulare apar ca atare sau in cadrul unor politraumatisme. Fracturi si imobilizarea lor Fracturile sunt leziuni ce apar in urma actiunii unui traumatism puternic asupra osului, constand in intreruperea...
Read moreTitu Maiorescu Reprezentat de prima marime al culturii romanesti, Titu Maiorescu s-a nascut pe 15 februarie 1840 la Craiova. Tatal sau, Ioan Maiorescu, se inrudea cu Petru Maior, istoric si unul dintre promotorii «Scolii...
Read moreCamping, tinerete, sport, aer curat si armonie cu natura Unul din cele mai placute sporturi, cel care ingaduie oricui, fara multe pregatiri speciale, un exercitiu fizic sanatos si da...
Read moreMesaje si sms de Sfintii Mihail si Gavriil Pe 8 noiembrie crestinii il sarbatoresc pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Multe dintre persoanele dragi noua poarta acest minunat nume. Fiti alaturi...
Read moreCastane - retete Castane caramelate Castanele sunt oparite aproximativ 5 minute. Dupa ce sunt curatate de coaja se pun la fiert in putin apa cu 1 lingurita de zahar si 1 picatura...
Read morePrincipalele tipuri de droguri 1. Haşişul şi marihuana 2. Opiacee 3. Halucinogene 4. Amfetamine 5. Sedative şi somnifere 6. Cocaina 7. Crack-ul 8. Droguri sintetice (designer drugs) - Ecstasy 9. Droguri...
Read moreLaptele acidofil - aliment si medicament Laptele ramane si azi unul dintre alimentele cele mai complete pe care le foloseste omul in hrana sa, datorita continutului in proteine, lipide,...
Read moreGRUPE EURO 2012 Afla care sunt grupele EURO 2012. Grupa A1. Polonia2. Grecia3. Rusia4. Cehia
Read moreDe Ziua Romaniei - poezii Va prezentam cateva poezii patriotice romanesti care pot fi rostite de catre toti cei care sunt romani cu adevarat si care cred in tara, patrie, popor,...
Read morePlugusorul de Anul Nou, obicei pierdut in negura timpului In Ajunul Anului Nou se merge cu plugusorul. Se formeaza cete de flacai si de barbati proaspat insurati si, impreuna, pleaca cu...
Read more