Interferente.ro Descopera Diverse Amprentele solzilor

Vineri, 28 Iunie 2013 22:28

Amprentele solzilor

Pestii pot fi, si ei, identificati dupa “amprente”: studiindu-se complicate desene circulare de pe solzii lor, se poate afla, cu destula certitudine, locul lor de origine, ca si zona in care s-au dezvoltat. Acest lucru este foarte important pentru legile internationale de pescuit, care stabilesc ca o tara poate revendica numai acele bancuri de pesti care au iesit din icre depuse in apele sale teritoriale, dar nu si pe acelea care au migrat ulterior in zona respectiva.

 

Oceanologii studiaza, de mai mult timp, desenele de pe solzi: dar compararea la microscop a unui numar imens de solzi este mult prea complicata pentru a putea fi folosita pe scara larga. Firma Americana “BioSonics” din Seattle a creat un sistem computerizat de analiza a modelelor de pe solzi, care simplifica mult intregul proces de cercetare. Sistemul este important nu numai pentru industria pescuitului, dar si pentru specialisatii care se ocupa de analiza de imagine, radiologi, controlori  de calitate.

Desenul imprimat pe un solz de peste prezinta similitudini evidente cu inelele de crestere ce se pot observa pe sectiunea unui trunchi de copac. In fiecare an, pe fiecare solz apar cate 10-30 de inele noi. Spatiile dintre inele, forma si latimea lor indica nu numai cati ani are pestele, dar si de unde a calatorit. Inelele inguste arata ca pestele a trait intr-o regiune cu ape foarte reci sau cu hrana insuficienta. In timpul verii sau in zonele cu hrana abundenta, inelele inscrise pe solzi sunt mai late si mai spatiate. Primii ani, petrecuti in apa raurilor, sunt indicati pe solzii somonilor prin inele inguste, care apoi se maresc treptat, odata cu migratia in apele bogate si sarate ale marilor.

Asemenea detalii sunt foarte importante pentru pescuitul somonilor proveniti din zona Canadei sau din Alaska, distinctie vitala pentru pescarii americani si canadieni.

Clasificarea solzilor se face cu ajutorul unei camere video, care transforma imaginea provenita de la un microscop in semnale analogice. Semnalele sunt digitalizate, filtrate si memorate pe discurile unui micro-calculator. Imaginile pot fi afisate, apoi, pe ecranul calculatorului si analizate cu ajutorul unor programe de grafica sau pot fi studiate din punct de vedere statistic, cu programe special elaborate. Cu un asemenea sistem, specialistii pot depista in numai jumatate de ora - si nu in cateva zile sau chiar saptamani, ca pana acum - locul exact de unde provine un banc de pesti.


Newer news items:
Older news items: