Interferente.ro Descopera Diverse Alegerea locului pentru stupina de albine

Vineri, 19 Mai 2017 00:34

Alegerea locului pentru stupina de albine

S-a afirmat totdeauna si s-a recunoscut de toti ca albinaritul este ocupatia cea mai frumoasa, cea mai nobila, dintre toate ramurile agriculturii. Ea este accesibila tuturor, prin faptul ca instalarea stupinei nu cere o suprafata mare de teren sau investitie de capital insemnat. Cu mijloace reduse si pe un petec de teren cat de mic, un iubitor de albine poate sa faca o stupina care sa satisfaca nu numai un interes pentru viata intima a stuparului, dar poate contribui si la producerea unui venit care nu trebuie neglijat.

Pentru ca aceasta ocupatie sa ne atraga mereu prin frumusetea ei, trebuie ca pe langa flori multe, producatoare de nectar, care sunt mai putin influentate de vointa omului, pe langa ingrijiri de conducere si indrumarea activitatii albinei inauntrul stupului, sa cautam conditiile cele mai favorabile in ceea ce priveste alegerea locului pentru stupina si asezarea stupilor.

Daca sunt multi carora le place sa aiba o mica prisaca langa casa, tot asa de multi sunt acei care neglijeaza cu desavarsire alegerea locului pentru stupina.

De multe ori se intampla sa vedem stupin pusi intr-un desis, direct pe pamant, unde au numai umbra toata ziua sau expusi la arsita soarelui sau situati in locuri neprielnice.

Desiguc ca, in asemenea situatii, stupina nu va produce foloasele pe care ar fi in stare sa le dea si de multe ori ni se intampla sa auzim plangeri ca “albinele nu merg la noi” ori “albinele la noi nu se prasesc, pier”.

In general, in alegerea locului pentru stupina si asezarea stupilor trebuie sa ne calauzim de urmatoarele:

Stupina sa fie usor de supravegheat. Pentru aceasta, locul se alege in asa fel ca si din casa sa putem observa tot ce se petrece in stupina. In felul acesta nu vom pierde roii si vom putea lua masuri la timp in cazl cand se iveste jaful intre colonii.

Locul pentru stupina sa fie cat se poate de igienic. Nu este iertat sa asezam stupii in vecinatatea grajdurilor sau a gramezilor de gunoi, caci daca mirosul produs nu ne este placut noua, cu atat mai putin la albine, care au mirosul mult dezvoltat ca la om.

Locurile umede sau prea umbrite nu sunt bune, deoarece din cauza igrasiei se strica si stupii si fagurii. Este recomandat a aseza stupii nu direct pe pamant, ci pe niste suporturi din pari batuti in pamant, avand inaltimea de 50-60 cm.