Interferente.ro Cultura Pictura Ultimii ani din viata lui Salvador Dali si iubirea profunda pentru Gala

Joi, 02 Ianuarie 2014 14:40

Ultimii ani din viata lui Salvador Dali si

iubirea profunda pentru Gala

 

salvador dali viata si iubirea profunda pentru galaDespre pictorul Salvador Dali exista o bibliografie uriasa. Viata si opera lui Dali -  vazute cu ochii altora - se afla relatate in cateva carti. Una dintre acestea prezinta scene din viata lui de fiecare zi si este cartea a trei ziaristi spanioli: «El ultime Dali» - o povestire despre marele pictor (in ultimii cinci ani). Perioada grea pentru artist, inceputul acestei drame intime a lui Dali este legat de moartea divinizatei Gala, sotia sa. Moartea Galei l-a indepartat de lume pe bolnavul si disperatul Dali, chiar si de cei mai apropiati prieteni. Isi dorea sa fie singur, in universul sau si al femeii iubite – departe de ochii curiosilor. Si-a petrecut ore si ore langa mormantul partenerei de viata. A fost o perioada de insingurare si ratacire a marelui artist. Incapabil sa integreze aceasta imagine negativa a Galei in mintea sa, Dali a ridicat-o la rang de femeie - madona, neinteleasa, iertandu-i astfel toate excesele. Ramas singur, fara indrumare, fara muza, imbatranit, Dali si-a petrecut ultimii ani stingandu-se incet, intr-o lunga agonie.

 

Gala, pe numele ei Elena Dimitrievna Diakonova, a fost nu doar partenera de viata a artistului, ci si muza. Ea se inalta mereu … Familia lui Dali nu au fost de acord cu aceasta dragoste pasionala alaturi de o femeie pe care o considerau a fiind o emigranta rusoaica ce traia ind ezmatul parizian. Astfel, tatal l-a alungat din casa parinteasca, iar Gala a jucat un rol extrem de important in viata lui. A fost salvarea sa, inspiratia sa, ingerul si muza sa care traia si care ii arata drumul, mergand inaintea lui. Dali spunea: «Gala mi-a inlaturat grija de a fi barbat. Este sangele meu, oxigenul, ingerul echilibrului.»

 

Gala apare reprezentata in numeroase lucrari, printre care amintim:

The Madonna Of Port Lligat

First Study For The Madonna of Port Lligat

Lada Atomica

Imperial Monument To The Child-Woman

Galarina

The Angelus Of Gala

The Ecumenical Council

Gala As Madonna Of Port Lligat

Galatea of the Spheres

My Wife, Naked, Watching Her Own Body

Portrait of Gala with Two Lamb Chops Balanced on Her Shoulder

The Old Age Of William Tell – Le Vieillesse De Guillaumetell

The Sign Of Anguish

Discovery Of America By Christopher Columbus

Paranoic Metamorphosis Of Galas Face

Dream Caused By The Flight Of A Bee

Crucifixion Or Corpus Hypercubicus

Asummpta Corpuscularia Lapislazulina

Etc.

  

Marea suferinta de la Pubol – 30 august 1984 – putea sa-i fie chiar fatala, dar iata ca nu l-a costat viata … Lupta pentru supravietuire a durat mai mult de sase ore si a fost o incercare apriga a medicilor pentru a-l salva pe cel mai mare pictor contemporan.

In timpul spitalizarii in Barcelona, Dali si-a scris si un testament. Curios, dar in prima parte a acestuia isi reneaga familia, se desparte de surorile sale pe care refuza sa le mai vada vreodata. In a doua parte multumeste pentru ajutorul prietenilor si colaboratorilor, avocatului sau, soferului sau, etc.

In urma incendiului din camera sa, avand arsuri foarte grave, Salvador Dali s-a stins din viata pe 23 ianuarie 1989. Conform dorintei sale, acesta a fost inmormantat in Teatrul – Muzeu, inconjurat de operele sale, la fel cum a fost intreaga viata.