Interferente.ro Cultura Diversitate Tesaturi si broderii romanesti

Luni, 01 Decembrie 2014 01:38

Tesaturi si broderii romanesti

Tesaturi si broderii romanestiCu secole in urma, in multe zone etnografice din tara noastra ca: Valea Jiului, Valea Barsei, Valea Trotusului etc., pentru vesminte, taranul nostru a folosit panza din canepa si din in, tesuta in casa.

Odata cu raspandirea cresterii viermilor de matase, in razboaie au intrat si firele de matase sub numele de borangic, folosita pentru marame, bluze, pe care aparea decorul (ales sau brodat), de o frumusete rara.

Datorita finetii si coloritului sau deosebit si placut in nuante deschise de galben si cenusiu, acest material a fost folosit si in broderii.

Mai tarziu, pe la jumatatea secolului al XIX-lea, inceputul secolului al XX-lea, la tesaturile de casa s-au adaugat tesaturile provenite din fabrici, tesaturi din bumbac, in, matase naturala si artificiala, superioare din punct de vedere tehnic si colorit. Dintre acestea putem aminti:

·         Marchizetul”, o tesatura transparenta, subtire, din fire de bumbac sau de matase artificiala, pentru confectionat ii si bluze;

·         Joljul”, o tesatura subtire de bumbac;

·         Buretul”, o tesatura mai plina din fire de bumbac sau matase naturala din care se pot confectiona rochii, doua piese (jacheta si fusta, genti etc.);

·         Panza de Sibiu, o tesatura mai plina ce poate fi folosita la confectionarea unei garnituri pentru un colt sau o camera romaneasca;

·         Matadorul”, o panza tesuta din fire de in, tesatura in care firele din urzeala se impletesc cu cele din batatura, doua cate doua. Tesatura apare in culori foarte deschise de bej si gri. Matadorul este o tesatura pe care se brodeaza usor si prezinta un aspect foarte frumos.

·         Etamina”, o tesatura anume pentru a se broda pe ea campuri ornamentale, folosita mai mult la carpete, pernute, cuverturi;

·         Tesaturile din lana in doua ite, in culori deschise de alb si galben sunt folosite la cuverturi, draperii, etc. Campurile ornamentale sunt brodate cu fire de lanica colorata in diferite nuante.

·         Tergalul”, o tesatura obtinuta din fibre de lana in amestec cu fibre sintetice. Frumoasa si foarte rezistenta, aceasta tesatura este folosita in tinuta vestimentara, atat la femei cat si la copii.

Tesaturile de care am vorbit mai sus sunt tesaturi in doua ite, cu firele egal de groase, cele din urzeala cu cele din batatura. Motivele care vor fi brodate pe aceste tesaturi isi vor pastra forma lor initiala.