Interferente.ro Turism Statiuni balneare Statiunea si plaja Saturn litoralul romanesc

Luni, 27 Iunie 2011 04:00

Staţiunea şi plaja Saturn - litoralul românesc

 

 

Informaţii generale, descriere, situare geografică şi acces

Saturn este staţiunea turistică de interes naţional care se află în imediata vecinătate a municipiului Mangalia, la 43 km de Constanţa. La nord, staţiunea Saturn se învecinează cu staţiunea Venus. Fiind situată într-un golf liniştit, chiar lângă Mangalia, staţiunea Saturn completează minunata rivieră românească prin oportunităţile de distracţie şi relaxare oferite.

Modalităţile de acces în staţiune: 

- rutier: Bucureşti - Constanţa prin Slobozia pe DN 2A (E 60) şi Constanţa - Mangalia pe DN 39; Bucureşti - Constanţa prin Feteşti pe DN 3A şi Feteşti - Mangalia pe DN 22C şi E 39; 

- feroviar: Gară Mangalia pe linia Bucureşti - Constanţa - Mangalia; 

- aerian: Bucureşti - Constanţa (Aeroportul "Mihail Kogălniceanu").

 

 

Plaja Saturn

Plaja Saturn se întinde între Mangalia şi Venus. În sud este fragmentată de numeroase golfuleţe create artificial din stabilopozi, cu acces în mare relativ lejer şi cu lăţimi ale plajei mai mici. Partea nordică este mai lată decât cea sudică (100-150 m) şi se întinde până la Venus, fiind într-o stare foarte bună mai ales în partea dintre Saturn şi Venus acolo unde atinge, pe o porţiune de 2 km lungime, lăţimi de 200 m. În zonă această a plajei se organizează adeseori şi circuri şi spectacole estivale.

Plaja Saturn se află în sudul Romaniei, în vecinătatea oraşului-port Mangalia. Această staţiune are două plaje importante: plaja Adras, care se află în partea nordică a staţiunii, aprope de staţiunea Venus şi plaja Diana, în sud, aflată în apropierea oraşului port Mangalia.

 

 

Staţiunea Saturn. Hartă.

 


 
Scurt istoric

Saturn este o staţiune nouă, introdusă în lista staţiunilor balneare româneşti în anul 1972. Staţiunea s-a dezvoltat odată cu celelalte staţiuni de pe litoralul românesc. Din punct de vedere administrativ aparţine municipiului Mangalia.

 

 

Atracţii şi obiective turistice. Prezentare.

Staţiunea Saturn dispune de o impresionantă bază materială pentru odihnă şi tratamente cu factori naturali. Staţiunea este apreciată de turiştii de toate vârstele atât pentru ofertă de petrecere a vacantelor, cât şi pentru posibilităţile oferite de varietatea curelor de tratament balnear dar, mai ales, de eficientă acestora. Cele 4 golfuri dau un farmec aparte staţiunii Saturn (şi chiar sunt un fel de emblemă nedeclarată), fiind protejate de 5 diguri în formă de T.

Posibilităţile de agrement includ practicarea diferitelor sporturi nautice (plimbări cu barca şi hidrobicicleta pe mare, sky-jet), precum şi vizitarea obiectivelor turistice din oraşul Mangalia, aflat în vecinătatea sudică a staţiunii Saturn.

Saturn mai dispune un camping, restaurante, baruri, numeroase piscine, grădini de vară, terenuri de sport (minigolf, tenis), cinematograf în aer liber, parc de distracţii, discoteci, baruri de zi şi de noapte, oferind de asemenea posibilitatea de a practica sporturi nautice şi echitaţie. Pentru cei pasionaţi de excursii, traseele turistice vor include mai întâi vechiul Callatis, apoi un tur al celorlalte staţiuni, precum şi regiunile mai apropiate din podisul dobrogean.

Saturnul oferă turiştilor pe lângă o plajă curată şi un Aqua Park la Hotel Balada. Aqua Parc Balada aparţine hotelului cu acelaşi nume şi, cu toate că este inferior celui din Mamaia reprezintă un loc care nu trebuie ratat în vacanţă dumneavoastră din Saturn. Este dotat cu piscine, topogane, jacuzzi, baruri, jocuri pentru copii. Satul de Vacanţă Dunărea şi Satul de Vacanţă Delta oferă numeroase posibilităţi de distracţie în special pentru copii, fiind dotate cu jocuri, leagăne, trenuleţe. În jurul acestor locuri sunt construite numeroase spaţii de cazare. Herghelia şi hipodromul din Mangalia ocupă o suprafaţa totală de 588 hectare şi deţine aproape 400 de căi, majoritatea pur-sânge arab. Aici se pot luă lecţii de călărie sau se pot face plimbări mai lungi cu caii. În lunile iulie-septembrie se organizează curse de cai la care participă herghelii şi crescători particulari din toată ţara.

Pe lângă posibilităţile de agrement, punctul forţe al staţiunii îl reprezintă existenţa izvoarelor mezotermale sulfuroase şi a nămolului cu valoare terapeutică, utilizate în tratarea afecţiunilor ginecologice şi cele ale aparatului locomotor, din păcate prea puţin recunoscute de turiştii români sau străini. Între Saturn şi Venus, între mare şi Iezerul Mangaliei se află cea mai bună plajă naturală din România. Numeroasele izvoare mezotermale-sulfuroase, precum şi calitatea nămolului din lacul din vecinătate sunt folosite de turişti în scop curativ. Staţiunea are un climat blând cu precipitaţii izolate tot timpul anului (media anuală a temperaturilor este între 11.5 şi 25 grade C în perioadă verii, în timp ce iarnă rareori temperatură scade sub 0 grade C).

Cele două baze de tratament sunt situate în hotelurile Horă şi Baladă. Aici sunt folosiţi factorii naturali de cură (apa mării, nămol sapropelic, ape mezotermale sulfuroase) în tratarea mai multor afecţiuni, cum ar fi: afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, lombara şi dorsală), afecţiuni ortopedice posttraumatice (fracturi, luxaţii), anemii, manifestări articulare ale bolilor de nutriţie (rahitism),  boli ale aparatului respirator (emfizem pulmonar, bronşite cronice, alergii respiratorii),  boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, neurodermite), boli metabolice (obezitate, diabet, guţă), boli ginecologice (anexite, metroanexite, sterilitate). Dintre tipurile de proceduri folosite, amintim: hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, termoterapie (băi sulfuroase, băi de nămol, băi de plante, băi galvanice, gimnastică medicală, dus subacval, împachetări cu nămol sau cu parafină, masaje uscate sau cu nămol, cură geriatrică.

 

 

 

 

Turism, Cazare, Hoteluri, Vile, Pensiuni, Apartamente

Hotelurile, având o capacitate de 13 000 de locuri, oferă o panoramă superbă asupra mării. Spaţiile de cazare din staţiunea Saturn sunt împărţite între hotelurile de 1, 2, 3 şi un singur hotel de 4 stele, Hotelul Saturn. Majoritatea acestor hoteuri aparţin societăţii Saturn S.A. sau THR. 

 

Hoteluri 3 stele:

Hotel Cupidon***, Hotel Hora***, Hotel Balada***, Hotel Cerna***, Vile Paflora***, Vila Transilvanya***

 

Hoteluri 2 stele:

Hotel Aida**, Hotel Mures**, Hotel Siret**, Hotel Tosca**, Hotel Prahova**, Hotel Atena**

 

Hoteluri 1 stea:

Hotel Alfa*, Hotel Beta*, Hotel Gama*, Hotel Sirena*, Hotel Cleopatra*, Hotel Narcis*, Hotel Diana *, Hotel Semiramis*, Sat De Vacanta Dunarea* ,Camping Saturn*, Sat De Vacanta Delta*

 

 

Nu sunt construite hoteluri noi, însă există un număr de vile private. Vilele şi pensiunile sunt în general nou construite şi sunt concentrate în zonele Satului de Vacanţă Dunărea şi a Satului de Vacanţă Delta.  

Ca toate staţiunile de pe litoral există şi camping pentru cei care doresc să se cazeze cu cortul.

 

 

Concluzii

Saturn este cea mai sudică staţiune sezonieră a litoralului, în prelungirea oraşului Mangalia. 21 de izvoare mezotermale sulfuroase dăruiesc staţiunea cu o eficientă curativă deosebită. Valoarea terapeutică a nămolului extras din mlaştina alimentată de aceste izvoare - mlaştina „Hergheliei Mangalia” - este de trei ori mai mare decât cea a nămolului din lacul Techirghiol. 

Clima în Saturn este destul de diferită faţă de celelalte staţiunii, fiind foarte cald. Acest fapt se datorează faptului că Saturn este amplasat într-o zonă sudică, dar şi datorită curenţilor maritimi calzi.

 

 

Surse şi adrese web utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Litoralul_rom%C3%A2nesc

http://www.infoghidromania.com/harti_litoral.html

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: