Interferente.ro Turism Statiuni balneare Statiunea si plaja Jupiter litoralul romanesc

Sâmbătă, 25 Iunie 2011 21:26

Staţiunea şi plaja Jupiter - litoralul românesc

 

 

Informaţii generale, descriere, situare geografică şi acces

Jupiter este o staţiune de mici dimensiuni, în apropierea lacului Tismana şi a pădurii Comorova. Jupiter este o staţiune relativ nouă, deschisă la începutul anilor 1970.

Staţiunea se situează în extremitatea S-E a României (judeţul Constanţa), pe ţărmul Mării Negre, între Neptun şi Cap Aurora, la 10 km nor de municipiul Mangalia, de care aparţine din punct de vedere administrativ şi 40 km sud de Constanţa, la o altitudine de 5-20 m.

Amplasarea staţiunii Jupiter s-a făcut într-o concepţie compoziţională determinată de configuraţia terenului, trasată pe două coordonate, faleză (plajă) spre mare şi un alt element natural, Pădurea Comorova spre interior, ambele legate printr-o zonă central activă.

Plaja din Jupiter comunică cu cea de la Neptun aflându-se în continuarea acesteia.

 

 

 

Plaja Jupiter

Plaja staţiunii Jupiter este lungă de aproximativ 1 km şi o continuă pe cea din staţiunea Neptun. Este fragmentată de numeroase golfuleţe şi diguri transversale care dau un aspect dantelat acestei porţiuni de litoral.

Are o lungime de câteva sute de metri şi are un aspect asemănător cu cea din Neptun, fiind lată şi cu nisipul fin. Aici există diguri ce intra în Marea Negră cu scopul de a lărgi plaja.

 

 

Staţiunea Jupiter. Hartă.

 

 

Scurt istoric

Jupiter a intrat în circuitul turistic în iulie 1968, primele hoteluri fiind „Atlas” şi „Olimp”, împreună cu primele căsuţe ale „Satului de Vacanţă Zodiac”, unitatea etalon fiind complexul „Paradis”.

 

 

Atracţii şi obiective turistice. Prezentare.

Staţiunea dispune de numeroase hoteluri, restaurante, baruri de zi şi de noapte, camping, terenuri de sport, bowling, etc. În lunile de vară cerul este mai mult senin, soarele strălucind 10-12 ore/zi.

În mijlocul staţiunii te poţi bucura de lacurile Tismana şi Jupiter unde poţi pescui alături de pescăruşii care îţi vor face concurenţă. Aceste două lacuri delimitează plaja de restul staţiunii spre nord şi constituie atât prin peisaj, cât şi prin mijloacele de agrement a timpului liber al turiştilor, un factor în plus de atractivitate. Lacul Tismana este foarte adânc, iar pe marginea lui poţi găsi hidrobiciclete în formă de lebădă.

 

 

De-a lungul timpului, în staţiune s-au dezvoltat mai multe mijloace de agrement şi divertisment.

Teatrul şi cinematograful în aer liber, piscinele, terasele, discotecile, terenurile de tenis, fotbal şi minigolf, pistele de bowling, ambarcaţiunile de pe lacul Tismana contribuie la petrecerea unui concediu de neuitat la malul mării.

Pe plaja din Jupiter există un parc de joacă destinat copiilor, numit "Baby Land Delta", ce dispune de mai multe tobogane gonflabile. La limita dintre Jupiter şi Cap Aurora există şi un centru de scufundări unde poţi încerca ceva nou şi te poţi distra.

Spre Neptun gasim Complexul Prichindel Neptun (Bowling, Bazar, Luna Parc), acesta fiind preferat de turişti pentru diverse cumpărături şi distracţii.

Ca şi variante de agrement în Jupiter există posibilitatea plimbării cu sky-jet-ul şi hidrobicicletele sau cursuri de scuba diving. De asemenea, se pot practica sporturi nautice, excursii interne şi externe, etc. 

Noaptea, amatorii de distracţii pot petrece într-unul dintre cele două cluburi din staţiune, Mondy şi Paradiso.

O posibilitate foarte plăcută de petrecere a timpului liber sunt plimbările pe plajă şi pe faleză, în special seara când se simte briza şi este răcoare.

 

 

Indicaţii terapeutice

Staţiunea este indicată atât pentru odihnă şi cură heliomarină, cât şi pentru tratament curativ (hipotiroidism, limfatism, anemii secundare, stări de debilitate, decalcifieri, unele dermatoze, etc.).

Factorii naturali de cură sunt:

·        apa Mării Negre, ce are o concentraţie de 15,5 g/l de săruri minerale (sulfatată, sodică, magneziană, biotonică), fiind lipsită de de o faună periculoasă (rechini, peşti periculoşi);

·        bioclimatul marin (temperatura medie anuală este de 11,3°C, precipitaţii - 398 l/ m², cea mai puţin ploioasă zonă a ţării), bogat în aerosoli marini, o perioadă de strălucire a soarelui, în lunile de vară, de 10 – 12 h/zi şi radiaţia solară de 130 kcal/cm²;

·        plajele cu nisip fin folosite pentru helioterapie şi talasoterapie;

·        nămolul de turbă.

 

 

Turism, Cazare, Hoteluri, Vile, Pensiuni, Apartamente

Concepţia arhitecturală este îndrăzneaţă, originală şi rafinată, hotelurile cu nume de pietre preţioase fiind construite pe faleza cu o înălţime de până la 20 de metri, cu descreşteri volumetrice până la nivelul plajei, astfel încat toate hotelurile se oferă privirii sub forma unor amfiteatre.

Staţiunea Jupiter dispune de o bază de cazare de mare capacitate, majoritatea hotelurilor fiind de trei stele, amplasate perpendicular pe linia ţărmului. Pe lângă acestea, exista câteva vile noi, înconjurate de multă verdeaţă. Camping-ul oferă o alternativă de cazare la tarife mai scăzute.

În hoteluri, în satul de vacanţă Zodiac cu căsuţe din lemn şi în camping pot fi cazaţi peste 8.500 de turişti.

Aşadar, în Jupiter spaţiile de cazare sunt constituite din hoteluri, campinguri şi vile situate în Satul de Vacanţă Zodiac.

 

Hotelurile din Jupiter au fost recent supuse unui proces amplu de renovare şi îmbunătăţire şi sunt o variantă foarte bună de cazare. 

 

Hoteluri şi vile 3 stele:

Hotel Delta***, Hotel Meteor***, Hotel Majestic Jupiter***,  Hotel California***, Hotel Rio***, Vile Liliacul***, Hotel Tismana***, Vila Miruna Valentin***, Hotel Mimoza***, Hotel Nalba***, Hotel Iris***

 

Hoteluri şi vile 2 stele:

Hotel Camelia**, Hotel Cristal**, Hotel Capitol**, Hotel Scoica**, Hotel Cometa**, Hotel Olimpic**, Hotel Atlas**, Hotel Delta**, Vila Wolf **, Hotel Vila Andi**, Hotel Trandafirul*, Hotel Violeta**

 

Satul de Vacanţă Zodiac constituie un punct de atracţie al staţiunii. Amplasat în imediata apropiere a zonei centrale, dar şi a staţiunii Neptun, într-un splendid cadru natural, ferit de trafic şi zgomot, este recunosut ca fiind o oază de vegetaţie sub soarele torid al verii, cu spaţii de cazare înconjurate de vegetaţie abundentă. Amplasamentul acestor vile permite turiştilor cazaţi aici să beneficieze de posibilitatea unor picnicuri în faţa vilelor şi să se relaxeze. Aceste vile sunt recent construite şi reamenajate după privatizarea acestor spaţii de cazare şi constituie o bună alternativă de cazare datorită confortului oferit, tarifelor mai mici şi, nu în ultimul rând, datorită amplasamentului în staţiune.

 

 

Concluzii

Situată într-un cadru natural pitoresc, reprezentată de o faleză întinsă, un lac în centru (Tismana) şi o pădure de mesteceni (Comorova), staţiunea Jupiter este recunoscută că fiind o oază de vegetaţie sub soarele torid al verii, prin parcurile şi vegetaţia luxuriantă ce înconjoară hotelurile sale. 

 

 

Surse şi adrese web utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Litoralul_rom%C3%A2nesc

http://www.infoghidromania.com/harti_litoral.html

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: