Interferente.ro Cultura Personalitati Spiru Haret numele unui roman pe harta lumii

Duminică, 19 Noiembrie 2017 00:00

Spiru Haret - numele unui roman pe harta lumii

Spiru Haret numele unui roman pe harta lumiiSpiru Haret s-a nascut la Iasi, in 1851. Urmeaza clasele primare la Dorohoi, straruitor la invatatura, “linistit si tacut in banca”. Ca bursier al Colegiului Sf. Sava din Bucuresti, in prezent Liceul “N. Balcescu”, Spiru Haret “ajunge repede premiantul clasei, apoi premiantul de onoare al scolii”, fiind acelasi elev “inteligent, metodic, sarguincios”, sublinia S. Orascu, unul dintre biografii sai. Lectura unro articole despre Luna in “Isis sau Natura”, cea dintai revista romaneasca de popularizare a stiintei, va fi hotaratoare pentru orientarea sa catre matematica si astronomie. Termina Universitatea din Bucuresti. Apoi, cu o lucrare indrazneata despre miscarea planetelor in sistemul solar obtine la Paris, in 1878, inaltul titlu stiintific de doctor in matematica, devenind totdata primul roman astfel onorat. Intors in tara, la 27 de ani, Spiru Haret va fi ales membru coresponent a Academiei Romane. Este doar inceputul rodnicei activitati stiintifice si social-culturale care i-a adus pretuirea si respectul contemporanilor.

Spiru Haret i-a sprijnit si incurajat pe invatatori sa contribuie mai activ la ridicarea economica si culturala a satului romanesc: “Invatatorul intr-un sat, sustinea Haret, trebuie sa fie in acelasi timp si sfatuitorul bun al satenilor, pilduitorul lor la cele mai bune si folositoare …” Dand curs altei chemari a lui Spiru Haret, “spre a perpetua in amintirea scolarilor eroismul inaintasilor care isi sacrificasera viata pentru patrie, fiecare scoala intocmi un tablou cu numele eroilor din localitate”. Tot Spiru Haret este cel care, in 1898, l-a rugat pe Alexandru Vlahuta sa alcatuiasca o geografie a Romaniei, “unde fiecare pagina sa faca sa vibreze inima cititorului”, astfel a fost scrisa “Romania pitoreasca” – memorabilia descriere a frumusetilor fara seaman ale patriei, ale sufletului romanesc. Numeroasele initiative ale carturarului-patriot Spiru Haret pentru cunoasterea faptelor si oamenilor de seama din trecutul tarii, au consolidate in inimile tinerei generatii sentimental inaltator al mandriei nationale, de apartenenta la unul dintre acele popoare care prin munca, inteligenta si talent a lasat pagini neprieritoare in cultura si civilizatia universala.

“Fiti harnici, onesti, devotati binelui public si mai presus de toate, iubiti-va sfanta patrie. A munci pentru pentru dansa, a pune o piatra macar, cat de mica, la edificiul intaririi si gloriei ei, a inchina binelui ei munca, inteigenta, trebuie sa fie regula vietii”, este propriul indemn pe care Spiru Haret l-a urmat neclintit.

Numele lui Spiru Haret ramane strans legat de progresele invatamantului, stiintei si culturii romanesti, de afirmarea lor in lume.

Astazi, pe Luna, un crater poarta in vesnicie numele lui Spiru Haret. Referindu-se la aceasta, profesorul American George Field de la Universitatea Harvard aducea urmatoarele precizari, din partea Comisiei internationale pentru denumiri selenare: “… craterele de pe Luna nu pot primi decat numele celor mai ilustri oameni de stiinta ai omenirii. Spiru Haret este unul dintre acestia. De numele sau se leaga importante studii care stau la baza dezvoltarii astronomiei modern, lucrarile sale constituind opera de referinta. Atribuirea numelui lui Spiru Haret unui crater selenar onoreaza nu numai memoria marelui savant ci si stiinta romaneasca. Stim ca Romania nu este o tara mare, ca intindere, dar ea aduce o contributie importanta la dezvoltarea stiintei.”