Interferente.ro Descopera Natura Soiuri de nuci romanesti

Joi, 24 Noiembrie 2011 12:49

Soiuri de nuci romanesti

 

Nucul, Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae, raspandit in zona temperata si mediteraneana, atat ca flora spontana, cat si in culturi. Isi are originea in zona geografica intinsa din Balcani spre est, pana in Himalaya si sud-vestul Chinei.

In tara noastra, nucul este stravechi. Pana la inceputul secolului XX existau paduri si plantatii intinse de nuc in judetele Gorj, Valcea, Dambovita, Prahova, Bacau, Neamt, Iasi, Suceava.

 

Se inmulteste aproape numai prin samanta, dar cu destula greutate. Spontan, creste sporadic in paduri de amestec, mai ales la deal, in Romania, in special in Banat si Oltenia. Cultivat, creste in toate regiunile tarii. Nucul iubeste solurile roditoare si destul de umede, dar nu se recomanda de sadit pe locurile joase pentru ca este destul de vulnerabil la ingheturile tarzii.

Nucile se culeg in general in lunile septembrie-octombrie, depinzand de soiul nucului.

Sunt anumite caracteristici care trebuie urmarite pentru determinarea soiurilor de nuc, intre acestea numarandu-se: marimea nucilor (mici, mijlocii si mari), forma nucilor (sferica, elipsoidala, sferica-turtita, ovoidala), coaja de nuca (aspectul, grosimea, culoarea, rezistenta la spargere), sudura cojilor de nuca (puternica, mijlocie, slaba, incompleta, completa), forma bazei nucilor (retezata, scobita, ascutita, rotunjita), forma varfului nucilor (rotunjit, ascutit, scobit, trunchiat), miezul (forma, greutate, gust, culoare, aroma).

O parte dintre soiuri romanesti de nuc sunt obtinute in cadrul Statiunilor de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura din tara noastra, prin hibridarea si selectia unor biotipuri locale.

La Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Ramnicu Valcea exista singura singura colectie de nuc din tara. Statiunea adaposteste peste 110 forme de nuc si peste 2.500 de hibrizi. O nuca de calitate trebuie sa aiba intre 10 si 16 grame si 50% din greutatea ei sa fie miez, conform standardului mondial.

 

 

 

Soiuri de nuc obtinute la SCDP Valcea

Valcor – soi de nuc viguros, intra pe rod timpuriu, produce constant, este rezistent la ger, seceta si boli. Infloritul este semitardiv, de tip protandru, florile masculine (amentii) infloresc inaintea celor femele si produc mult polen. Polenizatorii recomandati sunt soiurile: Geoagiu 65, Germisara, Jupanesti, Mihaela si Orastie. Fructul este mijlociu, are forma larg eliptica, cu orificiu peduncular bine inchis. Coaja este subtire, neteda si se sparge usor. Greutatea medie este de 12-13 g iar miezul care se extrage intreg, are culoarea galbuie, gust placut si aromat, fiind de o buna calitate. Miezul reprezinta 51-52% din greutatea totala a fructului si contine 72,23% lipide si 26,57% protide. Acest soi merita sa fie extins in zona dealurilor subcarpatice. Maturarea are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.

 

Valmit – soi de nuc foarte viguros, precoce, produce constant, rezistent la ger, seceta si destul de rezistent la boli. Infloritul este semitardiv de tip protogin, florile femele infloresc inaintea celor mascule. Fructul este aspectuos, de forma larg eliptica, cu coaja neteda, subtire, care se sparge usor, de culoare galbuie, greutatea medie 12,6 g; miezul se extrage usor, intreg, are culoarea galbuie si gustul placut, de calitate buna, detine 52% din greutatea fructului si contine 62,9% lipide si 30,36% protide. Merita sa fie extins in cultura, in zona dealurilor subcarpatice. Maturarea are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.

 

Valrex – soi de nuc de vigoare mijlocie, produce constant, tolerant la boli, rezistent la ger si seceta. Infloreste semitardiv, florile fiind de tip protandru, cu mult polen. Principalii polenizatori sunt soiurile Jupanesti, Germisara, Geoagiu 65, Mihaela si Orastie. Fructul are forma larg eliptica, orificiul peduncular bine inchis, coaja subtire si neteda, de culoare galben-maronie, greutatea medie este 14g; miezul de nuca se extrage intreg, are culoarea alb galbuie, gustul placut aromat. Miezul contine lipide si substante proteice. Muturarea nucilor are loc in prima decada a lunii septembrie.

 

Soiuri de nuc obtinute la SCDP Iasi

Anica – este un soi de nuc de vigoare medie, foarte rezistent la boli, destul de rezistent la ger, seceta si foarte productiv. Fructul este simetric, mare, de forma ovala, usor ascutit la varf. Coaja are culoarea crem si este relativ subtire. Miezul este bine dezvoltat. Maturarea are loc in a doua decada a lunii septembrie.

 

Miroslava – este un soi de nuc destul de viguros, cu coroana globuloasa, productiv, rezistent la ger si la atacul bolilor. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protogin. Nucile sunt destul de mari, de forma rotund elipsoidala, rotunjite la capete si cu o greutate medie de 14,1%. Randamentul la miez este de 52,6%. Miezul are gust placut, bogat in lipide si substante proteice. Maturarea are loc in prima decada a lunii septembrie.

 

Ovidiu – este un soi de nuc de vigoare mijlocie, rezistent la seceta si ger. Nucile sunt mari, oval-alungite, rotunjite la capete. Coaja este subtire, miezul de culoare alb-galbuie. Maturarea are loc in a doua decada a lunii septembrie.

 

Velnita – este un soi de nuc semiviguros, cu coroana globuloasa, rodeste si pe mugurii laterali, foarte productiv, tolerant la boli, rezistenta mai slaba la atacul de antracnoza si bacterioza, rezistent la ger. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protogin. Fructele sunt de marime mijlocie, cu forma rotund ovoida, cu greutate medie de 13,5 g si randamentul in miez de 50,6%, coaja cenusie-galbuie, miezul este bogat in lipide si are un gust placut. Maturarea are loc in partea a doua a lunii septembrie.

 

Soiuri de nuc obtinute la ICDP Pitesti-Maracineni

Argesean – este un soi de nuc viguros, productiv, rezistent la ger. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este de forma rotunda, cu greutate medie de 14 g, cu un randament in miez de 51,8%; acesta se extrage intreg si este de culoare galbui-pai, cu gust placut. Coaja este galbena-cafenie, se sparge usor. Maturarea are loc in a doua decada a lunii septembrie.

 

Bratia – este un soi de nuc viguros, productiv si rezistent la ger. Fructele sunt mari, de forma ovoidala. Perioada de inflorire este semitimpurie, de tip protogin. Fructul este de forma ovoida, cu greutatea medie de 13,8 g si cu randamentul in miez de nuca de 48%, de culoare galbuie. Miezul are un gust foarte bun, contine lipide si proteine. Maturarea are loc in prima jumatate a lunii octombrie.

 

Jupanesti – este un soi de nuc semiviguros, productiv, cu rezistenta buna la atacul bolilor specifice si foarte buna la ger. Perioada de inflorire este semitimpurie, de tip protogin. Fructul este mijlociu, oval, cu varful proeminent. Greutatea medie a fructului de 11,2 g si cu randamentul in miez de 51,9%, de culoare galbuie si cu gust placut. Coaja este cafenie iar miezul contine lipide si substante proteice. Maturarea are loc in prima jumatate a lunii octombrie.

 

Mihaela – este un soi de nuc viguros, productiv cu rezistenta foarte buna la ger si buna la atacul de antracnoza si bacterioza. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Nuca este de forma sferica, cu greutate medie de 12 g, cu randamentul in miez de 50%, de culoare galbuie. Coaja este destul de tare, are culoarea galbena. Miezul se extrage usor din coaja, are gust foarte placut, aromat, contine lipide si substante proteice. Maturarea are loc in prima jumatate a lunii octombrie.

 

Muscelean – este un soi de nuc viguros, productiv, cu fructificare si pe lastarii laterali si cu rezistenta foarte buna la ger si la atacul bolilor specifice. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul, de forma sferica, putin alungit, cu greutatea medie de 14,5 g si randamentul in miez de 51,2%, se extrage intreg; este de culoare alb-galbui. Coaja este de culoare galbena, potrivit de tare. Miezul se extrage usor, contine lipide, este crocant si are gust foarte placut. Maturarea are loc in a doua decada a lunii septembrie.

 

Roxana – este un soi de nuc viguros, productiv, rezistent la ger, tolerant la boli. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este mijlociu, sferic-ovoidal. Coaja este destul de fragila, neteda. Miezul se extrage usor, are gust placut, contine lipide si proteine. Maturarea are loc in prima jumatate a lunii octombrie.

 

Soiuri de nuc obtinute la SCDP Geoagiu

Claudia – este un soi de nuc de vigoare mijlocie, rezistent la boli. Fructul este mijlociu-ovoidal, cu baza aplatizata. Coaja este foarte subtire, de culoare galben-deschisa. Miezul are gust foare placut si aromat, contine lipide si substante proteice. Maturarea are loc in prima jumatate a lunii septembrie.

 

Geoagiu 65 – este un soi de nuc semiviguros, cu coroana piramidala, rasfirata, bine luminata, ramuri fructifere groase si lungi, garnisite cu formatiuni de rod mixte, productiv si rezistent la ger. Intra pe rod din anul 6-7 de la plantare si produce foarte mult si in fiecare an. Tipul de inflorire este protogin, florile barbatesti infloresc mult mai tarziu decat cele femeiesti, necesitand polenizatori. Fructul este mare (15 g), are forma elipsoidala, ascutit la varf. Coaja de nuca este potrivit de groasa, cu suprafata neteda, de culoare maronie, se sparge usor in mana. Sudura valvelor este buna dar proeminenta. Orificiul peduncular este mare, dar bine inchis cu fibre. Miezul reprezinta 50% din greutatea fructului si contine 69% substante grase si 17,5 % substante proteice. Tegumentul este de culoare galbuie-inchis. Gustul este placut aromat. Maturarea fructelor are loc in a doua jumatatea a lunii octombrie.

 

Orastie – este de vigoare mica-mijlocie, are coroana piramidala, bine luminata, ramurile de schelet solide, lungi si cu formatiuni fructifere mixte, productiv, rezista bine la ger si are o comportare buna la atacul bolilor specifice, bacterioza si antracnoza. Tipul de inflorire este protogin, florile femeiesti infloresc inaintea celor barbatesti, necesitand polenizatori. Intra pe rod din anul 6-7 de la plantare si produce mult si in fiecare an. Fructul este mediu, 13,7 g, de forma elipsoidala. Coaja este subtire, deschisa la culoare, foarte neteda; sudura valvelor este buna, se sparge usor in mana. Are fructe foarte aspectuoase. Orificiul peduncular este mic si bine inchis cu fibre. Miezul reprezinta 50-53 % din greutatea fructului, are tegumentul de culoare galben-pai, crocant si cu un continut bogat in substante grase 67,7 % si substante proteice 17,7 %. Gustul este placut, dulceag-aromat. Maturarea nucilor are loc in a doua jumatatea a lunii septembrie.

 

Sibisel 252 – soi de nuc de vigoare mica, este productiv si rezistent la boli. Fructul este mijlociu ca marime, ovoidal. Coaja este maro-deschisa, se sparge relativ usor. Miezul contine lipide, substante proteice si are gust placut aromat. Maturarea nucilor are loc in a doua jumatatea a lunii septembrie.

 

Sibisel 44 – este de vigoare mijlocie, are coroana piramidala larga, cu ramuri de schelet lungi destul de groase, garnisite cu formatiuni de rod mixte, rezista bine la ger si destul de bine la atacul bolilor specifice, bacterioza si antracnoza. Tipul de inflorire este protogin florile femeiesti infloresc cu mult timp inaintea celor barbatesti necesitand polenizatori. Intra destul de repede pe rod, incepand din anul 6-7 de la plantare, produce mult si in fiecare an.  Nuca este mare (14,5g), de forma ovoidala, cu varful ascutit si baza rotunjita. Coaja este subtire, sudura valvelor este buna dar proeminenta, se sparge usor cu mana, de culoare maronie galbuie. Orificiul peduncular este destul de mic si bine inchis cu fibre. Miezul nucii reprezinta 48% din greutatea fructului, are tegumentul de culoare alb galbui, este crocant cu gust dulce, placut aromat, se scoate usor din coji si contine 65,4% substante grase si 18,4% substante proteice. Maturarea fructelor are loc la sfarsitul lunii septembrie si, uneori, la inceput de octombrie.

 

Germisara – este de vigoare mare-mijlocie, coroana globuloasa, bine luminata, ramurile de schelet potrivit de groase, garnisite cu formatiuni de rod mixte, rezistent la ger si la atacul bolilor specifice. Caracterul de inflorire este protogin, florile femeiesti inflorind cu mult inaintea celor barbatesti. Necesita polenizatori. Intra pe rod in anul 6-7 de la plantare si produce foarte mult, in fiecare an. Este soiul cu cea mai mare productivitate din zona. Fructul este mare (15 g), de forma ovoida, cu baza rotunjita si varful ascutit. Miezul nucii este placut la gust, contine lipide si proteine. Maturarea fructelor are loc la mijlocul lunii septembrie.

 

Sarmis – este de vigoare mijlocie, cu coroana piramidala, deasa, ramuri de schelet lungi, groase si formatiuni de rod mixte. Tipul de inflorire este protandru. Intra repede pe rod si produce incepand din anul 6-7 de la plantare. Rodeste si pe mugurii laterali ai ramurii anuale in proportie de 7-10% iar in unii ani mai favorabili formeaza si ciorchini de 7-9 fructe. Miezul contine proteine si lipide. Maturarea fructelor are loc la mijlocul lunii septembrie.

 

Soiuri de nuc obtinute la SCDP Targu Jiu

Novaci – soi de nuc semiviguros, foarte productiv, rezistent la ger si la tacul bolilor specifice. Perioada de inflorire este semitimpurie, de tip protogin. Fructul de forma sferica, cu greutatea medie de 11,7 g, randamentul in miez de 47 %, se extrage din valve ca jumatati, este de culoare alb-galbui si de buna calitate. Miezul este crocant, aromat, are gust dulceag si contine lipide si substante proteice. Maturarea fructelor are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.

 

Susita – soi de nuc semiviguros, intra de timpuriu pe rod, productiv, rezistent la ger si tolerant la boli. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Nuca este de forma ovoida, are greutate medie de 12 g, se extrage intreg cu randamentul 50,6% , de culoare alb-pai si calitate foarte buna. Miezul are gust foarte bun, dulce, crocant, contine lipide si substante proteice. Maturarea nucilor are loc la inceputul lunii octombrie.

 

Victoria este de vigoare mijlocie, cu rezistenta buna la atacul bolilor specifice si foarte buna la ger. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este de forma ovoida, cu greutate medie de 11,4 g si cu un randament de miez de 44%. Perioada de maturare este semitimpurie.

 

Pestisani – este viguros, productiv, cu rezistenta foarte buna la ger si la atacul bolilor specifice. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este de forma ovoidala, cu greutatea medie de 10 g, cu un randament in miez de 46,4 %, de culoare alb galbui, cu gust placut. Maturarea fructelor are loc in a doua jumatate a lunii septembrie. 

 

In Romania, nucul a fost si este protejat de lege. Nucii pot fi taiati in urmatoarele conditii:

§         exemplarele care au cel putin 1/3 din coroana uscata;

§         exemplarele care sunt pe suprafete unde s-a autorizat construirea de obiective;

§         exemplarele dezradacinate din cauze naturale.

Pentru fiecare nuc taiat, chiar in aceste conditii, proprietarul este obligat de lege sa planteze la loc trei nuci tineri. Taierile la nuc se fac primavara in martie-aprilie.

 

Citeste mai multe informatii despre nuc pe: http://www.interferente.ro/Nucul.html

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: