Vineri, 11 Iulie 2014 01:02 |
Smantana – tehnologie si procedee de obtinereSmantana este un produs cu o compozitie asemanatoare laptelui de vaca, avand insa un continut mult mai mare de grasime: intre 20 si 40%.Smantana se obtine prin smantanirea laptelui. In mod artizanal, smantana (smantana de casa) se obtine prin smantanire naturala din laptele de vaca, metoda care se practica in trecut, dar se utilizeaza si astazi, in gospodarii si la stana.Smantanirea naturala. Daca, dupa mulgere, laptele este lasat in repaus, la suprafata se formeaza un strat de culoare galbuie, denumit smantana, care contine globulele de grasime din lapte. Aceasta separare este un fenomen natural de stratificare, datorat diferentei de densitate ce exista intre grasime, mai usoara si apa cu celelalte componente care formeaza laptele smantanit.Grosimea stratului in lapte, temperatura si durata au o importanta mare in procesul de smantanire. Astfel, cu cat stratul de lapte este mai subtire, temperatura mai scazuta (7-9ºC) si durata mai lunga (circa 30 ore), cantitatea de smantana care se obtine este mai mare.In gospodarii se pot folosi diferite procedee de obtinere a smantanii prin smantanire naturala.Procedeul “moldovenesc” este cel mai vechi. Laptele proaspat muls, strecurat, se pune in oale de pamant inalt de circa 30 cm, mai inguste la gura, cu o capacitate de 1,5-2,5 l. Oalele cu lapte se asaza vara intr-un loc racoros (in pivnite), iar iarna intr-un loc mai cald (in camera de locuit). Se lasa 2-3 zile, timp in care la suprafata laptelui se formeaza un strat de smantana, in vreme ce laptele s-a inacrit si s-a coagulat.Gradul de smantanire al laptelui, dupa acest procedeu, este redus, iar smantana are o aciditate mai mare.Alt procedeu, superior celui descris inainte, consta din pastrarea laptelui crud in vase de ceramica sau de metal de forma circulara, cat mai largi, adanci de 4-6 cm, timp de 24-26 ore, la temperatura de 12-15ºC. in acest mod se separa circa 80% din grasimea laptelui. Smantana, culeasa de la suprafata cu ajutorul unei linguri, se caracterizeaza numai printr-un inceput de acrire.Smantana obtinuta prin unul din cele doua procedee se consuma imediat, proaspata sau se strange timp de mai multe zile si serveste la prepararea untului.Procedeul de smantanire naturala se aplica numai in gospodariile taranesti, care dispun de cantitati mici de lapte, smantana obtinuta fiind dolosta cu precadere pentru nevoile proprii.Procedeul prezinta dezavantaje deoarece dureaza mult timp. In plus, in laptele smantanit ramane destul de multa grasime, iar smantana rezultata este acrisoara. De asemenea, din punct de vedere igienic, produsul este de calitate indoielnica.Prin aplicarea procedeului de smantanire mecanica, folosind separatorul centrifugal, se inlatura toate dezavantajele amintite, asigurand in acelasi timp realizarea la nivel industrial a unor sortimente de smantana si unt de calitate superioara.Caracteristici. Smantana obtinuta prin smantanirea naturala este de culoare alba sau galbuie, cu o consistenta vascoasa. Gustul este slab acid, placut, uneori prea acru.
Newer news items:
Older news items:
|
Horoscop Berbec martie 2017 Afla horoscop Berbec martie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2017 pentru zodia Berbec: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreToamna - planşe de colorat Toamna este un anotimp magic. E anotimpul recoltei şi al abundenţei, timpul în care ne facem proviziile pentru iarna care va veni. E un moment de...
Read moreAcolo este tara mea - Tudor Gheorghe Va prezentam versurile si muzica pentru “Acolo este tara mea”. Muzica apartine lui Tudor Gheorghe, iar versurile apartin lui Ioan Nenitescu. Acolo este tara mea...
Read moreFelicitari speciale de Sfantul Andrei Sfantul orotitor al romanilor, Andrei, este sarbatorit in fiecare an de catre crestini pe data de 30 noiembrie. Ocazie potrivita de a profita de...
Read more// ZiareRevista presei sportive
Read moreHoroscop Pesti august 2014 Afla horoscop Pesti august 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna august 2014 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreAdrian Păunescu - Şoferul şi nevasta-sa Ne urcasem cu toţii în autobuzCare nu era confortabil, dar era independent,N-avea fiecare locul său,Dar ne gândeam că o să aibă,Era primăvară,Venea vara,Se dezgheţau drumurile,Puteai...
Read morePiatra filosofala a caracatitelor si aurul marin Tabloul lui Mendeleev isi are in mare, dupa toate posibilitatile, toti reprezentantii sai. Ce-i drept, unele metale, de exemplu cadmiul, titanul, cromul, taliul si...
Read moreNapoleon si Josephine scrisori de dragoste Napoleon si Josephine sunt protagonistii unei legendare povesti de dragoste. Acestia au avut parte de o iubire intensa, insa cu final tragic. Iata cateva scrisori...
Read morePoezii pentru ziua de 1 decembrie De 1 decembrie, noi, romanii de pretutindeni, sarbatorim. E Ziua Nationala a Romaniei. Sa insuflam acest sentiment de iubire de tara si pentru copiii nostri...
Read moreFeodor Mihailovici Dostoievski - citate A trai este o adevarata aventura. Ah, daca as putea sa stau pur si simplu, ca rezultat al lenei! Atata vreme cat omul este liber, se lupta din...
Read moreAstăzi s-a născut Hristos Astăzi S-a născut Hristos Mesia Chip luminos Lăudaţi şi cântaţi şi vă bucuraţi! {youtube}BJlPR83OX_8{/youtube}
Read moreNiciodată toamna Versurile poeziei „Niciodată toamna” de Tudor Arghezi şi versiunea melodică în interpretarea lui Tudor Gheorghe. Niciodată toamna nu fu mai frumoasăSufletului nostru bucuros de moarte.Palid aşternut e şesul cu...
Read moreO, brad frumos O, brad frumos, o, brad frumos,Cu cetina tot verde,Tu eşti copacul credincios,Ce frunza nu şi-o pierde. {youtube}03k5fckuGJo{/youtube}
Read moreCura cu orez Cura cu orez pare sa fie una din cele mai rapide si mai eficiente pentru inlaturarea kilogramelor de prisos. Cu o singura zi “de orez” puteti pierde...
Read moreVarza si proprietatile terapeutice ale acestei legume Varza este de o vasta cu lumea. Nu e pretentioasa si creste chiar dincolo de Cercul Polar. Fara ea, arta culinara a multor popoare...
Read more