Interferente.ro Cultura Religie Sfantul Arhidiacon Stefan

Marţi, 25 Decembrie 2012 04:00

Sfantul Arhidiacon Stefan

 

Sfantul Stefan, sarbatoare

In a treia zi de Craciun, pe 27 decembrie, facem pomenirea Sfantului Stefan.

Sfantul Stefan (Stephanus dupa Noul Testament) era iudeu de neam, din semintia lui Avraam (Fapte 7, 2), fiind condamnat la moarte de autoritatile iudaice din Ierusalim. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla in cripta bisericii “San Lorenzo fuori le Mura” in Roma.

 

Sfantul Stefan, primul diacon si martir al Bisericii

Dupa intemeierea Bisericii s-a marit numarul crestinilor si, in paralel, a crescut si numarul cererilor pentru diverse slujiri ale apostolilor. Astfel, au fost alesi sapte barbati “plini de Duh Sfant si de intelepciune”. Acestia sunt: Stefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae. Aveau menirea atat sa slujeasca in cadrul slujbelor religioase, cat si sa supravegheze oranduiala la mesele comune. Rolul lor in Biserica primara depasea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastre. Astfel, ei predicau cuvantul Evangheliei, botezau si ajutau la desfasurarea cultului apartinand organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfantul Stefan s-a aratat un aparator al credintei adevarate cu privire la persoana lui Hristos, marturisind ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut, a murit, a inviat si S-a inaltat la ceruri pentru mantuirea noastra.

In Sinedriu, Sfantul Stefan a tinut o cuvantare, in care a aratat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Martiriul Sfantului Stefan a avut loc in valea lui Iosafat.
In acea vreme cei care erau ucisi cu pietre nu puteau fi inmormantati in cavoul familiei. Din aceasta cauza, se presupune ca trupul Sfantului Stefan a fost pus in mormantul unui crestin. Moastele sale au fost descoperite in anul 415. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria “chiliel”, care in limba ebraica inseamna “cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei. Sfantul Stefan era un mare ucenic, cel dintai care a vazut cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu.

Ziua Sfantului Stefan - 27 decembrie

Pe 27 decembrie este ziua Sfantului Stefan, sfant arhidiacon.

Sfantul Stefan este sarbatorit de crestinii romano-catolici, anglicani, reformati, evanghelici si unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocsi si greco-catolici pe 27 decembrie, acesta fiind primul sfant comun al celor doua biserici, catolica si ortodoxa, dupa Marea Schisma.

 

Semnificatia numelui Stefan

Numele Stefan este de origine greceasca, Stephanos, si inseamna “coroana”, “ghirlanda”, “cununa”.

La multi ani tuturor celor care poarta numele Sfantului Stefan! Va dorim o aniversare frumoasa, alaturi de familie si de prietenii dragi!

La noi, formele curente au fost si sunt Stefan, Stefana si Stefania, precum si diminutivate, mai ales Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, Fanny. Se folosesc si diminutivele Stefanel, Stefanita, Stef, Stefi, Stefanela, Stefanida.

 

Vezi Acatistul Sfantului Stefan.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: