Interferente.ro

Joi, 10 Ianuarie 2013 04:00

Sergiu Nicolaescu, Un comisar acuza, film

 

“Un comisar acuza” este un film romanesc din 1974, regizat de celebrul Sergiu Nicolaescu. Rolurile principale sunt interpretate de Amza Pellea, Gheorghe Dinica, Ion Besoiu, Jean Constantin, Emmerich Schaffer si Sergiu Nicolaescu.

 

Actiunea filmului este inspirata dintr-o serie de fapte istorice reale. Masacrul de la Jilava a avut loc in noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, atunci cand un grup de legionari inarmati a asasinat 64 de persoane, printre care mai multi fruntasi ai vietii politice romanesti interbelice. Comisarul Moldovan este insarcinat cu anchetarea unui masacru organizat in noiembrie 1940 de un comando legionar la inchisoarea Viraga. Prin desemnarea unui om neafiliat politic in acest caz, autoritatile spera sa inoculeze opiniei publice ideea ca politia isi face datoria in mod onest. Masacrul a avut ca tinta mai multi adversari ai regimului politic de extrema dreapta din Romania anului 1940, incarcerati la Viraga, printre care si un grup de activisti comunisti. Pentru a scoate adevarul la lumina, Moldovan trebuie sa lupte nu doar cu Legiunea, ci si cu influentii protectori ai acesteia din sferele inalte ale puterii. Desi reuseste sa descopere adevarul si sa-i ucida pe legionarii care au participat la masacru, comisarul Moldovan este impuscat la finalul filmului pe dealul de la Manastirea Plumbuita.

 

Actorul Sergiu Nicolaescu a primit in 1974 Premiul pentru interpretare masculina al Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN) pentru interpretarea rolurilor din filmele “Nemuritorii” si “Un comisar acuza”. De asemenea, arhitectul Marcel Bogos a primit Premiul pentru scenografie pentru decorurile la filmele “Intoarcerea lui Magellan” si “Un comisar acuza “, iar Dan Naum Premiul pentru montaj pentru filmele “Duhul aurului” si “Un comisar acuza”.

 

 
 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: