Interferente.ro

Joi, 03 Ianuarie 2013 04:00

Sergiu Nicolaescu, Nemuritorii, film

“Nemuritorii” este un film romanesc din 1974, regizat de Sergiu Nicolaescu. Scenariul filmului Nemuritorii este o adaptare cinematografica realizata de Sergiu Nicolaescu a scenariului „Dupa furtuna” publicat in 1968 de Titus Popovici. Acest lucru este mentionat pe genericul de inceput. Filmul are urmatorul motto: „Acei inaintasi de-ai nostri care au luptat si s-au jertfit pentru libertatea, independenta si unirea tarilor romane, vor ramane de-a pururi in inimile noastre”.

 

Actiunea filmului are loc dupa zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul (1601), cand un grup de viteji din fosta lui oaste rataciti prin diferite orase ale Europei hotarasc sa se indrepte spre patria lor, avand cu ei o lada as steagul celor trei tari romanesti unite (Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania). Vitejii fac fata diverselor obstacole ivite in cale, lucrurile din lada fiind ravnite atat de austrieci, cat și de unguri sau de turci. In final, fostii osteni ai lui Mihai Viteazul ajung in tara si mor aparand cu vitejie pretiosul steag al Unirii.

 

Sergiu Nicolaescu a declarat ca, inca din 1971, a avut ideea realizarii unei serii de filme despre „13 nemuritori” care sa apara de-a lungul istoriei ori de cate ori era nevoie, „cu acel curaj si spirit de sacrificiu, demne de a constitui un exemplu pentru alti”. “Nemuritorii” urma sa fie primul film din acea serie. Fiecare film urma sa inceapa cu o scena in care cei 13 eroi sa apara langa mormintele lor; ei urmau sa stea in picioare langa cruce. Filmele urmatoare i-ar fi prezentat pe eroi trecand prin diferite epoci, pana in ziua de astazi. Ideea sa nu a fost agreata de cenzorii din cinematografia romaneasca de atunci.

 

Filmul contine muzica formatiei Phoenix. Sergiu Nicolaescu a castigat Premiul ACIN pentru interpretare in 1974.

 

Rolurile principale sunt interpretate de Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Rautu, Gheorghe Dinica si Gina Patrichi.

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: