Interferente.ro

Vineri, 04 Ianuarie 2013 04:00

Sergiu Nicolaescu, Mihai Viteazul, film

 

“Mihai Viteazul” este un film istoric romanesc, regizat in 1971 de Sergiu Nicolaescu dupa scenariul lui Titus Popovici. El a fost realizat de Studioul Cinematografic Bucuresti si este format din doua parti intitulate Calugareni si Unirea. Rolul domnitorului Mihai Viteazul este interpretat de actorul Amza Pellea.

 

Filmul evoca principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol; refuzul de a plati tribut; incoronarea de la Alba Iulia; batalia de la Miraslau; tradarea generalului Basta; refugierea la Praga; batalia de la Goraslau; uciderea lui Mihai.

Pare sa fie cea mai impresionanta productie istorica din cinematografia romaneasca. Pelicula realizata in 1970 sub bagheta regizorala a lui Sergiu Nicolaescu a intrat dupa trei ani in circuitul international unde a impresionat cinefili din diverse culturi. Mihai Viteazul are de toate - scene de lupta la scara grandioasa, intrigi politice, tradari marsave, drame familiale si, mai presus de toate, prestatia unuia dintre cei mai mari actori romani din toate timpurile. Amza Pellea este antologic in rolul marelui intemeietor al Primei Uniri din istoria Romaniei. Inzestrat cu o vocatie cinematografica deosebita, el nu este un simplu interpret ci, in acest rol, mai mult ca in oricare altul, un creator de personaj, conferind viata, credibilitate, forta si individualitate eroului de exceptie care a marcat destinul istoric al tarii.

 

Filmul “Mihai Viteazul” a fost propunerea Romaniei la Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain in 1972. El se afla pe locul 3 in topul celor mai vizionate film romanești din toate timpurile dupa cum atesta un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania.

 

In filmul “Mihai Viteazul” au interpretat roluri mai multi actori romani cunoscuti. Fratii Buzesti, cei trei viteji care l-au ajutat pe Mihai in batalii, au fost interpretati de celebrii actori Ilarion Ciobanu (Stroe Buzescu), Florin Piersic (Preda Buzescu) si Septimiu Sever (Radu Buzescu).

In timpul filmarilor, pe corzile vocale ale lui Amza Pellea au aparut niste noduli, care au afectat temporar vocea actorului. Pentru nu a afecta calitatea filmului, regizorul Sergiu Nicolaescu a hotarat dublarea vocii. Prin urmare, vocea sa a fost dublata la inregistrarea in post-sincron de Emanoil Petrut (ca si in “Dacii”).

 

„Sunt sigur ca peste o suta de ani filmul va mai fi util si apreciat. Am lucrat la el cu toata pasiunea si profesionalismul de care eram capabil. A fost cel mai greu «pariu» al meu. Am avut parte de nenumarate interdictii si cenzurari, dar am rezistat si nu am afectat calitatea filmului.” - Sergiu Nicolaescu

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: