Interferente.ro Cultura Diversitate Secretul si legenda nodului gordian

Duminică, 21 Iulie 2013 07:26

Secretul si legenda nodului gordian

 

Nodul gordian a ramas in istorie mai mult prin semnificatia metaforica de lucru indestructibil, irezorvabil. Cu toate acestea, primul care a infruntat oracolul a fost Alexandru Macedon. Deci, dincolo de legenda, sa incercam sa aflam cum s-a produs evenimentul care pare pe jumatate real, pe jumatate fantastic.

 

Un oracol a prezis ca neintelegerile din Frigia vor lua sfarsit doar atunci cand regele va urca cu carul pana la templul lui Zeus. Gordias, un simplu taran, a fost ales rege al Frigiei si, drept multumire, a urcat cu carul la templu inchinandu-l lui Zeus.

Numele acestui nod legendar vine de la Gordias, rege al Frantei. Carul sau avea roata legata de un nod atat de complicat incat nimeni nu reusise vreodata sa-l desfaca. Mai mult chiar, oracolul prevestise ca acela care va reusi sa-l desfaca va deveni stapanul intregii Asii. Intr-una din campaniile sale, ajuns in Frigia (pe teritoriul Turciei de azi), Alexandru Macedon a aflat de oracol si de previziunea sa, astfel incat, ajuns la templul lui Jupiter (unde se afla nodul lui Gordias), si-a incercat indemanarea si norocul. Neizbutind sa dea de capat complicatului nod, s-a infuriat atat de tare incat a scos sabia si l-a taiat pe loc. Se intampla in anul 333 i.Hr.

 

Quintus Curtius Rufus, istoricul roman, povesteste acest episod:

“In jurul regelui se adunase o multime de frigieni si macedoneni, primii asteptand cu nerabdare rezultatul, ceilalti stand cu sufletul la gura, nestiind pe ce se intemeia incredera atat de ferma a regelui.

Se pare ca noianul de noduri era atat de incurcat incat nimeni nu-si putea da seama nici cu mintea, nici cu simtul vazului, de unde incep si unde se sfarsesc ori se ascund legaturile lui. Cum Alexandru anuntase c-o sa incerce sa-l dezlege, hotararea sa starnise ingrijorari in sufleul tuturor, ca nu cumva zadarnicirea incercarii sa se prefaca intr-o prevestire rea. Dupa ce s-a luptat multa vreme cu misterioasele impletituri fara vreun rezultat, el a spus:

- N-are importanta cum se dezleaga acest nod!

Si cu o lovitura de sabie taie nodul cu curele cu tot. In acest fel, Alexandru Macedon a ocolit prevestirea oracolului … sau poate a indeplinit-o.”

 

Prezicerea oracolului s-a adeverit, dar numai pe jumatate. Intr-adevar, Alexandru Macedon a ajuns sa stapaneasca Asia, dar cuceririle sale au fost de scurta durata.

 

Sa vedem care e semnificatia pentru expresia si formula “nodul gordian” sau “a taia nodul gordian”.

Nodul gordian reprezinta o problema complexa si complicata, un lucru greu de desfacut sau de rezolvat. A taia nodul gordian este solutia simpla, usoara, directa si brutala, in acelasi timp, prin care se iese din impas fara bataie de cap. Asadar, solutia si rezolvarea este inedita, iar expresia a ramas in istorie avand un sens metaforic, fiind folosita in sens figurativ. Vorbim practic despre modul personal de a iesi dintr-o situatie dificila si incalcita, adica o rezolvare energica, transanta, curajoasa si rapida. Justificarea morala pentru actul iesit de comun a oferit-o chiar Alexandru Macedon: „Nu conteaza cum desfaci un nod”.

 

In Dex gasim urmatoarele explicatii:

Fig. Punct esential de care depinde solutionarea unei probleme; dificultate, greutate care trebuie invinsa pentru solutionarea unei probleme.

Nod gordian = problema foarte grea sau cu neputinta de rezolvat.

Expr. A taia nodul gordian = a recurge la un mijloc extrem in rezolvarea unei situatii careia nu i se poate gasi o solutie. Moment culminant in desfasurarea actiunii unei opere literare.

 

Voi cum va descurcati cu „nodurile” din viata voastra?


Newer news items:
Older news items: