Luni, 19 Iulie 2010 23:50

 

Sarcina si soarele

 

Sarcina aduce multa bucurie, dar este, de asemenea, o perioada in care femeile, de obicei, sunt confuze cu privire la ceea ce le este permis si ceea ce ar trebui sa evite in timpul sarcinii. Chiar daca sarcina este o perioada speciala si putin mai delicata in viata unei femei, cu putina atentie, o gravida cu sarcina fara probleme nu are interdictii si se poate bucura de viata ca orice alta persoana. Asa incat daca ti-ai programat o vacanta la munte sau la mare nu trebuie sa renunti la ea. Trebuie doar sa eviti activitatile prea solicitante si sa ai mai multa grija de tine.

Incercam sa gasim raspunsuri la intrebarile: Cat de sanatoasa este expunerea la soare in timpul sarcinii? Dar expunerea la solar? Este absolut sigura utilizarea produselor autobronzante in timpul sarcinii?

 

 

Sarcina si expunerea la soare

Pot sa stau la plaja daca sunt insarcinata? Datorita faptului ca inca mai exista multe necunoscute despre evolutia fatului, dar in special care este modul in care copilul este afectat in perioada intrauterina daca mama sta la soarelui timp indelungat, viitoarele mame trebuie sa fie mai precaute.

Expunerea la soare in timpul sarcinii te poate supune atat pe tine, cat si pe bebelusul din burtica, unor riscuri destul de ridicate, iar statul la plaja face parte din aceasta categorie. Avand in vedere ca in timpul sarcinii, sunteti supusa unor fluctuatii hormonale, kilograme in plus si alte probleme adiacente sarcinii, este indicat sa fiti foarte atenta la caldura excesiva care pot fi daunatoare atat tie cat si fatului, datorita deshidratarii, supraincalzirii si insolatiei.

Deshidratarea apare cand corpul pierde prea multe lichide, primele semne ale acesteia fiind:

§         fata si ochii rosii;

§         piele calda la atingere si uscata;

§         respiratie accelerata;

§         cresterea ritmului cardiac;

§         neliniste si confuzie;

§         gura uscata si senzatie de sete;

§         buze uscate sau crapate;

§         oboseala si slabiciune;

§         somnolenta.

Deshidratarea este mai periculoasa in cazul femeilor insarcinate doarece face ca inima bebelusului sa bata foarte rapid si astfel sa creasca riscul nasterii inainte de termen, deoarece deshidratarea scade volumul sangelui, ceea ce creste concentratia de oxitocina, hormonul responsabil pentru contractiile uterine. Bebelusul devine si el mai putin activ decat de obicei. Daca observi vreuna dintre aceste simptome, trebuie sa mergi urgent intr-un loc mai racoros, sa stai jos si sa consumi cat mai multe lichide. De asemenea, iti poti aplica comprese cu apa rece pe frunte si pe gat.

Supraincalzirea poate aparea ca urmare a expunerii prelungite la temperaturi ridicate, coraborate cu consumul redus de fluide si dificultatea organismului de a se raci.

Principalele semne ale supraincalzirii sunt:

§         piele rece, palida si umeda;

§         transpiratii excesive;

§         pupile dilatate;

§         puls rapid;

§         neliniste;

§         confuzie si ameteala;

§         durere de cap;

§         greata si varsaturi;

§         respiratie rapida si superficiala;

§         letargie;

§         crampe abdominale sau in membre.

Supraincalzirea poate deveni foarte rapid insolatie, o afectiune foarte grava care poate pune in pericol viata ta si pe cea a fatului. Este cauzata de expunerea prelungita la temperaturi ridicate, consum redus de lichide sau o dificultate a organismului tau de a-si regla temperatura. Impactul asupra corpului insa este mult mai mare decat in cazul supraincalzirii. In cazul insolatiei, temperatura corpului poate ajunge pana la 40 de grade sau mai mult.

Simptome ale insolatiei:

§         febra de 40 de grade Celsius sau mai mult;

§         piele rosie, fierbinte, uscata;

§         constrictie pupilara;

§         confuzie;

§         comportament ciudat;

§         balbaiala;

§         senzatie de lesin;

§         puls rapid (160-180 de batai pe minut);

§         convulsii ;

§         pierderea cunostintei.

Insolatia trebuie tratata de la primele simptome. Daca ai vreunul dintre urmatoarele simptome, anunta-ti doctorul imediat:

§         mai mult de cinci contractii sau crampe pe ora;

§         sangerari vaginale de culoare rosu deschis;

§         voma acuta sau continua;

§         durere surda care porneste din ceafa;

§         presiune pelviana intensa.

Daca temperatura corpului mamei depaseste limitele normale, are febra sau a stat la plaja foarte mult, poate ridica temperatura fatului si acest lucru poate provoca leziuni ale creierului bebelusului nenascut.

 

Afectiuni la nivelul pielii datorate expunerii la soare

Indiferent daca sunteti insarcinata sau nu, expunerea la soare inseamna expunerea la un risc de imbatranire prematura si de cancer al pielii. In plus, sarcina face ca pielea sa va fie mai sensibila, deci soarele va poate provoca urticarie, eczema cauzata de caldura sau cloasme grave. Astfel, este recomandat sa stati mai mult la umbra.

Din cauza hormonilor, pigmentatia pielii poate sa o ia usor razna, iar expunerea prelungita la soare nu face decat sa inrautateasca situatia. La gravidele care au deja pete pigmentare pe ten, expunerea la soare mareste diferenta de culoare dintre pielea normal colorata si aceste pete, asa ca ele vor deveni mai evidente. In aceste cazuri este bine sa se evite bronzarea, macar pe fata. Se poate folosi o crema cu factor de protectie mare impreuna cu o palarie mare care sa acopere fata.

De asemenea, trebuie acordata o mare atentie burticii care este oricum supusa unor grele incercari (se intinde mult) si nu trebuie solicitata si mai mult (chiar daca bebele este bine protejat in uter si razele solare nu ajung pana la el, pielea de pe burtica poate avea de suferit din cauza soarelui). Soarele usuca pielea, iar pielea uscata face mai repede vergeturi.
Nici
sanii nu trebuie neglijati pentru ca si ei sunt solicitati foarte mult in aceasta perioada. Pentru a-i proteja este indicat sa purtati un sutien cu intarituri la cupe.

Datorita caldurii, efectele vasodilatatiei devin vizibile pe pielea picioarelor. Este bine sa protejam picioarele facand putina miscare in mod regulat si ridicandu-le cateva minute la fiecare 2-3 ore ca sa ajutam sistemul circulator.

Este un fapt cunoscut, dar inca nu s-a dovedit ca expunerea la soare poate afecta nivelul de acid folic, care ajuta la dezvoltarea copilului. Acest aspect poate fi inca un motiv pentru a evita expunerea prelungita la soare.

 

Masuri de protectie care trebuie luate in cazul expunerii la soare

Expunerea la soare se face treptat, dar evitand perioadele periculoase ale zilei (intre orele 11-17).

Consumati foarte multe lichide, alimente usoare, multe fructe si legume proaspete.

Alegeti haine largi, usoare, in culori deschise si purtati o palarie pentru a va proteja capul.

Faceti dusuri, dar nu foarte reci, sau, daca aveti posibilitatea, o baie in piscina.

Folositi o crema cu factor de protectie (SPF) cel putin 30. Chiar daca este innorat sau frig afara (bate vantul) nu inseamna ca nu arde soarele sau ca nu trebuie folosita crema cu SPF. Cremele si lotiunile cu factor de protectie sunt obligatorii pentru orice persoana, indiferent de varsta sau tip de ten atunci cand se expun la soare. Asadar si pentru viitoarele mamici sunt solutia perfecta. Cautati in farmacii creme cu SPF special pentru femeile insarcinate. Pentru mai multa siguranta, cereti si sfatul medicului de familie, apoi utilizati crema cu SPF fara grija.

Pentru hidratarea pielii folositi, dupa plaja, un ulei sau o crema hidratanta cu vitamine.

Crampele solare reprezinta forma cea mai usoara a afectiunilor legate de caldura si reprezinta un semn ca organismul tau este stresat din cauza temperaturii ridicate. Transpiratia excesiva duce la pierderea in numar mare a electrolitilor, ceea ce cauzeaza crampe ale muschilor. Daca simtiti ca aveti crampe musculare de la caldura, considerati-le ca semne premergatoare pentru afectiuni mai grave si plecati de urgenta intr-un loc racoros.

Daca aveti simptome de hipertermie (afectiunilor legate de soare si caldura, incluzand crampele musculare provocate de soare, dezhidratare, insolatie sau supraincalzire) sau va simtiti obosita mergeti intr-o zona racoroasa. In cazurile grave sunati medicul sau mergeti la spital. Hipertermia poate fi asociata cu cateva afectiuni din nastere ale fatului, inclusiv probleme cu inima, defecte ale peretilor abdominali si malformatii ale sistemului nervos.


Tinand cont de toate aceste aspecte, sa nu uitam totusi, ca soarele nu ne este inamic si nu trebuie sa fugim de el. Fara soare nu ar exista viata pe Pamant, deci el ne este absolut necesar. Ajunge sa ne gandim la vitamina D, care se produce prin expunerea la soare si fara de care nu se fixeaza calciul, care, la randul lui este esential pentru oase si dinti. Totusi, ca in toate domeniile, trebuie sa fim moderati si in expunerea la soare, trebuie sa stim cum sa ne bucuram de el si de caldura lui, fara sa ne facem rau.

 

Sarcina si solariul

Solarele sunt de asemenea excluse de catre specialisti, pentru ca nu s-au facut inca studii care sa demonstreze daca sunt sigure sau nu pentru femeile insarcinate.

Cei mai multi medici recomanda evitarea oricarei activitati care va poate ridica temperatura corpului, ca sauna sau solarul. Supraincalzirea este asociata cu malformatiile spinale ale bebelusului.

Unele studii asociaza razele ultraviolete cu deficitul de acid folic. Acidul folic previne defectele de tub neural, ca spina bifida, si este deosebit de important in primul trimestru.

In timpul sarcinii, pielea dumneavoastra este mai expusa arsurilor si cloasmelor, petele inchise la culoare care apar pe fata in timpul sarcinii, asa incat este preferabil sa evitati solariul.

 

Produsele autobronzante

Pentru a avea o piele bronzata se pare ca aparent cea mai buna solutie ar fi cremele autobronzante. Evitand razele ultraviolete veti avea o piele mai sanatoasa si sanse mai mici de a face cancer de piele, urticarie sau de a va agrava cloasmele.

Problema este ca exista anumite substante nocive care se absorb in piele in momentul in care este aplicata crema. Prin piele, substantele vor trece si prin placenta si apoi la fat. Din aceasta cauza, desi nu exista studii care sa ateste toxicitatea sau riscurile lotiunilor asupra fatului, specialistii nu recomanda nici cremele autobronzante folosite in timpul sarcinii.

Daca va decideti totusi sa utilizati o crema aubronzanta faceti mai intai un test pe o mica zona de piele: este posibil ca in timpul sarcinii pielea sa aiba o mai mare sensibilitate.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: