Interferente.ro Cultura Religie Saptamana Patimilor Luni

Luni, 29 Aprilie 2013 22:50

Saptamana Patimilor - Luni

In aceasta zi de Luni din Saptamana Patimilor, Lunea cea Mare, se face pomenire de smochinul ce s-a uscat prin blestemul Domnului si de fericitul Iosif cel preafrumos la trup si la suflet.

 

In prima zi din Saptamana Patimilor - Luni facem pomenire de smochinul neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului (Matei 21, 17-19). Negasind smochine intr-un smochin neroditor, l-a blestemat sa se usuce si s-a uscat. Smochinul inchipuie pomul pacatului si secatuirea Legii celei vechi. E o pilda data omului, din care trebuie sa retinem ca Dumnezeu este atat iubire, cat si dreptate. Deci, la judecata de apoi, El nu doar va rasplati, ci va si pedepsi pe cei ce nu au rodit. Domnul Iisus Hristos rasplateste nu doar binele pe care il fac oamenii, ci si pedepsele, indaratniciile si neangajarile lor spre bine. Istoria smochinului a fost asezata aici spre a indemna la umilinta, dupa cum istoria lui Iosif a fost asezata spre a ne infatisa pe Hristos.

 

De asemenea, in Sfanta si Marea Luni, la denie, este pomenit Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament in care Biserica vede o preinchipuire a Mantuitorului. Acesta fusese vandut de fratii sai in Egipt pe 30 de arginti. Iosif iesise viu din groapa unde il azvarlisera fratii lui, ajunsese stapanul Egiptului si salvase poporul de foamete, sfarsind prin a-i ierta pe toti pentru raul pe care i-l facusera. Iosif ne impresioneaza prin dorinta sa de a sluji lui Dumnezeu, de a fi curat in fata lui Dumnezeu, de a implini poruncile. I-a iertat pe fratii sai, desi acestia l-au vandut in Egipt. E un adevarat model de bunatate, milostenie si bunavoire, iar biserica il pomeneste cu cinstire, ca o preinchipuire a Domnului Iisus Hristos. A tinut mereu sa implineasca intru toate voia Parintelui ceresc si sa ne fie tuturor un model de urmat.

 

 “Camara Ta, Mantuitorule, o vad impodobita si imbracaminte nu am ca sa intru intr-insa. Lumineaza-mi haina sufletului meu, Datatorule de lumina si ma mantuieste.”

(Condacul zilei, Luminanda)