Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Revulsive proceduri si terapii alternative

Duminică, 21 Octombrie 2012 12:50

Revulsive - proceduri si terapii alternative

 

Cunoscute din cele mai vechi timpuri, proceduri precum ar fi: ventuzele, masajul, cataplasmele, impachetarile uscate sau umede, baile reci sau calde se constituie intr-un arsenal ieftin, eficient si la indemana oricui.

 

Ventuzele

Folosite inca de pe vremea grecilor si a romanilor, ventuzele isi mentin valoarea terapeutica pana in zilele noastre. Actiunea complexa pe care o au asupra organismului se manifesta prin presiunea vidului din ventuza, capilarele dermului sunt rupte si sangele este extravazat spre suprafata, dar se reabsoarbe in cateva zile, avand acelasi efect cu autohemoterapia (reinjectarea intramuscular a sangelui extras din vena). Efectul vindecator al aplicarii ventuzelor consta in actiunea decongestiva, vasocontrictoare corespunzatoare regiunii unde se aplica ventuzele. Tulburarile vasomotorii din plamani sunt ameliorate prin terapia revulsiva a ventuzelor. Rezultate bune da aceasta practica in congestii si nevralgii pleurale, in alinarea durerilor cauzate de junghiuri intercostale, in curbaturi pe fond reumatic.

Pentru a aplica ventuzele, bolnavul este culcat cu fata in jos, cu bratele intinse pe langa corp. Pielea pe zona respectiva se va frectiona cateva minute pentru a mari vascularizarea cutanata, apoi se va unge cu foarte putina vaselina. Tamponul de vata legat pe un suport de lemn se imbiba cu alcool, se stoarce foarte bine si i se da foc. Flacara se trece cu iuteala peste fiecare ventuza, apoi aceasta se aplica pe locul respectiv. Datorita vidului care se formeaza in ventuza, tegumentele sunt rupte in interiorul acesteia. Dupa 10-15 minute, ventuzele se scot cu grija si zona se frectioneaza cu alcool.

 

Revulsia prin frig

Prin frig uscat (punga cu gheata, clorura de etil) sau prin frig umed (bai reci si lotiuni), revulsia prin frig are actiune analgezica, produce vasoconstrictia prelungita in organele in profunzime, creste leucocitoza locala si generala, mareste metabolismul.

Indicata in toate toate procesele inflamatorii acute: flegmon apendicular, anexita, colecistita acuta, hemoroizi, punga cu gheata nu se aplica direct pe piele, ci numai infasurata intr-un prosop uscat. Pastrata continuu, zi si noapte, cu cate o ora pauza la fiecare 3 ore, aceasta formula terapeutica se intrebuinteaza chiar in unele congestive cerebrale (insolatie) sau in miocardita acuta. Frigul uscat este utilizat in infectii, cu efectul intarzierii aparitiei cangrenei. Sunt autori care recomanda aplicarea cu gheata (in pungi) sau a frigului sub alta forma chiar in arusrile intinse dupa accidente.

Frigul umed se utilizeaza sub forma de lotiuni sau bai reci. Lotiunea produce o racorire a bolnavului prin evaporarea unor substante: stropit cu alcool sau cu otet aromatic, bine invelit dupa aceea, bolnavul cu febra se va simti mai inviorat.

Baile reci se fac cu apa simpla, in care s-au pus bucati de gheata, la temperatura de plus 10-15ºC.

 

Revulsia prin caldura

Revulsia prin caldura se obtine prin caldura uscata (termofor, bai de lumina) sau prin caldura umeda (bai calde, cataplasme). Actionand asupra organismului, caldura produce vasodilatatie activa, are actiune benefica asupra contractiilor musculaturii netede, inlesneste procesele fermentative si eliberarea de substante histaminice. Termoforul este o punga de cauciuc sau sticla umpluta cu apa fierbinte si inchisa ermetic. Pentru a avea efect, apa din termofor trebuie sa aiba 70-80ºC, termoforul respectiv sa fie invelit intr-un prosop uscat, iar pielea sa se inroseasca aprins.

Pentru colica hepatica, termoforul se aplica in partea dreapta, sub coaste, pentru cea renala pe sale, pe partea dureroasa. In crampele intestinale, termoforul se asaza de-a curmezisul pantecului, in dreptul ombilicului.

Terapia revulsiva prin caldura umeda se realizeaza sub forma de bai si cataplasme (comprese). Pentru a mentine temperatura apei se adauga sare de bucatarie, iar durata baii nu va depasi 20 de minute. Realizata la o temperatura de 42ºC, nivelul apei calde trebuie sa depaseasca vine zona bolnava. Astfel, pentru infectia mainii se scufunda in baie tot antebratul. Dupa cateva minute, surerea inceteaza si bolnavul poate sa faca sub apa miscari active. De aici, indicatia bailor calde in contuzii, entorse, inflamatii, rigiditati articulare.

In inflamatii utero-anexiale, baile de sezut sunt excelente. La fiecare 5 l de apa se pune o lingura de sare de bucatarie sau 120-13- g faina de mustar. Temperatura de 42ºC se mentine continuu, adaugand apa fierbinte. Aceleasi bai se fac si in inflamatia prostatei. Mustarul produce o congestie activa a pielii prin iritatia pe care o determina asupra terminatiilor nervoase din piele. Pe cale reflexa, aceasta terapie influenteaza circulatia in organele din profunzimea regiunii unde s-a aplicat mustarul. Mustarul (respectiv faina de mustar) se va prepara numai cu apa calduta. De obicei, se foloseste ½ kg de faina de mustar. Pasta se intinde pe o panza si se aplica pe locul bolnav.

Baile de mustar (apa de 42ºC si 100-150 g faina de mustar) se aplica la picioare si la sezut.