Interferente.ro Parinti si copii Educatie Reguli de igiena a pielii pentru mentinerea sanatatii

Vineri, 17 August 2012 04:00

Reguli de igiena a pielii pentru mentinerea sanatatii

 

Va prezentam principalele reguli de igiena a pielii si importanta lor pentru mentinerea sanatatii. Acestea fac parte din regulile de igiena personala, regulile de igiena individuala, cu aplicatie mai ales pentru copii.

 

Pentru a pastra importantele functii pe care le are, pielea trebuie ingrijita cu atentie si pastrata intacta si curate.

Deosebit de expuse sunt partile descoperite ale pielii, respectiv: mainile, fata, capul, iar dintre partile acoperite, picioarele. Curatirea pielii se realizeaza prin spalare, actiune in care trebuie sa se respecte anumite reguli.

Amintim cateva din aceste reguli:

§         Spalarea trebuie sa se faca cu regularitate, dimineata si seara.

Dimineata trebuie sa spalam intai mainile, apoi antebratele, corpul pana la brau si in special sub brate, deoarece aici se acumuleaza multa sudoare. Spalarea regulata pana la brau reprezinta si o metoda de calire a organismului.

Seara, inainte de culcare, se recomanda spalarea mainilor, a fetei si a picioarelor cu apa calduta si sapun. Aceasta este indicata in special in timpul verii, cand picioarele se incalzesc si transpira mai mult.

In cursul zilei trebuie sa ne spalam pe maini cu apa la temperatura camerei si sapun, inaintea fiecarei mese, dupa intoarcerea de la scoala sau de la serviciu, dupa efectuarea temelor sau alte lucrari in casa, ca si dupa folosirea toaletei.

§         Spalarea trebuie facuta intotdeauna cu sapun. Este obligatoriu sa ne spalam cu sapun, deoarece sapunul dizolva si indeparteaza substantele grase de pe suprafata pielii, rezultate din activitatea glandelor sebacee.

§         Cand se spala mainile, trebuie sa frecam usor si sa spalam bine spatiile subunghiale si cutele din jurul unghiilor pentru a indeparta murdaria care se depune cu usurinta. Este bine ca spalarea acestor zone sa o facem cu ajutorul unei periute.

§         Copiii mici se vor spala cu apa usor incalzita. Copiii mai mari si adultii se vor spala cu apa rece, la temperatura camerei.

 

In locul spalarii corpului pana la brau, se poate practica dusul zilnic, dupa care se freaca energic pielea cu un prosop uscat sau se frectioneaza intreg corpul cu un prosop inmuiat in apa rece. Dusul sau frectionarea cu un prosop umed calesc pielea si intregul organism, avand o actiune stimulatoare asupra sistemului circulator si nervos.

 

Un mijloc eficace de curatire completa a pielii il constituie baia sau dusul cu apa calda si sapun. Aceasta spalare a intregului corp trebuie sa o facem cel putin o data pe saptamana, schimband rufele si lenjeria de corp.

Spalarea corpului cu apa fierbinte are efecte benefice nu doar asupra pielii, ci si asupra circulatiei sangvine din piele. De asemenea, intensifica activitatea inimii si plamanilor, crescand metabolismul.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: