Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Primejdioasa bacterie E coli

Luni, 11 August 2014 01:09

Primejdioasa bacterie E coli

Primejdioasa bacterie E coliE. coli e denumirea prescurtata pentru Eschierichia coli, bacteria ce poate cauza infectii serioase si din cele mai diverse, ce traiesc in mod obisnuit in tubul digestiv de la oameni si animale.

Genomul unei bacterii Escherichia coli, in mod particular virulenta, responsabila dincolo de Ocean de “maladia hamburgerului”, a fost descris in intregime de cercetatorii americani, dupa cum se mentioneaza in revista Nature. Cel mai comun tip de E. coli pare sa fie - E. coli 0147: H7 (numele si literele indica tipul de E. coli) si este cauza intoxicatiilor alimentare foarte grave, care ating numeroase persoane din intreaga lume. In mod normal, aceasta bacterie pare sa colonizeze intestinul gros. Apare in mod curent la nivelul tractului digestiv inferior si se propaga destul de usor la nivelul tractului urinar. Aceasta se inmulteste exagerat mai ales in cazurile de imunitate scazuta, expunere la frig, nerespectarea unor reguli de igiena intima, etc. Reactii neplacute apar de obicei la nivelul uretrei si vezicii urinar, producand usturimi, urinari dese, dureri, respectiv infectii urinare. De altfel, ea a fost identificata in 1982, in timpul unei intoxicatii datorate hamburgerilor, ce a facut peste 700 de victime, dintre care 4 morti.

Cercetatorii din echipa lui Frederick Blattner, de la Universitatea din Wisconsin-Madison, au descoperit ca aceasta bacterie a devenit o “ucigasa” dupa ce a imprumutat gene de la alte bacterii. Genomul uneia dintre ele, E col K-12, care este inofensiva, a fost deja secventiat, in 1996, de aceiasi specialisti. Cele doua bacterii au 3500 de gene identice, dar E coli 0157: H7 poseda 1387 gene suplimentare.

Aceasta bacterie virulenta are o mare capacitate mutanta si adaptativa, subliniaza Frederick Blattner. Lucrarile echipei sale au aratat ca schimburile de gene sunt foarte numeroase intre familiile bacteriene, fie ca este vorba de salmonele, shigele sau de bacilul pestei. De altfel, acest transfer de material genetic reprezinta principalul motiv pentru care unele bacterii devin rezistente la antibiotice.

E. coli 0157: H7 se transmite prin apa si alimente. Ea provoaca diaree acuta, ce pot deveni hemoragice, acompaniate de febra si voma. La unele persoane, infectia datorata bacteriei antreneaza o insuficienta renala grava, uneori mortala.