Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Plecarea din tara stres important in declansarea unor imbolnaviri

Duminică, 13 Octombrie 2013 16:00

Plecarea din tara - stres important in declansarea unor imbolnaviri

Stresurile, asa cum stim, actioneaza asupra organismului in raport cu natura, durata si intensitatea lor, cat si cu receptivitatea individului, cu starea psihica si somatica a acestuia.

In cadrul acestor notiuni ne vom referi si la acei oameni care fortati de diverse imprejurari isi parasesc locurile unde s-au nascut, crescut si format si pleaca in alte tari in speranta unui trai mai bun.

Multi dintre acestia, dupa ce au parasit locurile de bastina, se vad in situatii la care nu se asteptau. Tristetea, framantarile, ca si regretele, precum si dorul de casa incep sa le zdruncine echilibrul neuropsihic si endocrin. Este vorba de asa-numitul stres al dezradacinarii.

Pe astfel de organisme stresate isi fac aparitia nu de putine ori diverse forme de nevroze, in special cele cu caracter depresiv, precum si diferite dereglari in functionalitatea unor glande cu secretie interna, ca, de pilda, a tiroidei, cu implicatii in tulburarea metabolismului bazal, sau a glandelor suprarenale, care prin hipersecretia lor de adrenalina si noradrenalina favorizeaza instalarea hipertensiunii arteriale cu tot cortegiul ei de urmari periculoase (congestii si hemoragii cerebrale etc.).

Greutatile intampinate la gasirea unui loc de munca si nesiguranta in pastrarea acestuia, ostilitatea si sfidarea din partea populatiei tinutului in care au emigrat, ca si sentimentul de continua insingurare contribuie deopotriva la mentinerea tensiunii nervoase, la salturile cifrelor tensiunii arteriale, la spasmele arterelor coronare, care nu exclud aparitia sau agravarea unor manifestari anginoase si chiar declansarea infarctelor cardiace.

Alimentatia, alta decat aceea cu care au fost obisnuiti cei in cauza, si conditiile de stres contribuie deseori si la ivirea unor tulburari digestive.

Conditiile de locuit, nu totdeauna satisfacatoare din punctul de vedere al salubritatii, pot si acestea sa prilejuiasca deteriorari ale sanatatii, prin instalarea unor forme de reumatism si afectiuni ale sistemului nervos periferic (sciatica, radiculite etc.).

Oricare din suferintele amintite, de cele mai multe ori cumulate, duc destul de des la alterarea intregului organism, la decaderea lui fizica si morala.