Interferente.ro Lifestyle Casa ta Plantarea udarea si ingrijirea bonsailor

Luni, 03 Noiembrie 2014 01:09

Plantarea, udarea si ingrijirea bonsailor

Plantarea udarea si ingrijirea bonsailorPlantarea unui viitor bonsai este o operatiune foarte delicata. Mai intai trebuie aranjate radacinile care vor fi repartizate etajat, pana la fundul vasului, operatiune ce se realizeaza cu multa rabdare, cu ajutorul cu multa rabdare, cu ajutorul unei spatula de lemn. Orificiile de scurgere ale vasului trebuie mai intai acoperite cu bucati de sita, de preferinta din plastic, peste care se vor adauga bucati de pamant ars, respective cioburi de ghivece, pentru a se asigura trecerea apei. Dupa ce micutul arbore (arbust) a fost plantat, pamantul se acopera cu pietricele, muschi de pamant, ramuri contorsionate, radacini cu diferite forme etc. Udarea se face sub forma unui dus usor, fin si putin abundant, administrat de preferinta dimineata, cand soarele este slab in intensitate.

Dintre bonsai, Mase-Bonsai este o opera de arta fragila, care reclama ingrijiri speciale, udari mai dese (ori de cate ori este nevoie), pentru ca micuta cantitate de pamant ce se gaseste la un astfel de arbore sa fie mereu umeda. Am spus ca bonsaiul este la origine un arbore sau arbust luat din natura, din aer liber si deci el va trebui sa-si duca viata tot in natura, dar poate vietui si in interior un timp mai scurt, cand necesita o supraveghere mai atenta. Pe durata perioadei de repaus vegetativ, respectiv iarna, se vor efectua taierile asa-zise de formare si operatiunile estetice, destinate a da forma dorita unor ramuri.

Pentru aceasta se folosesc bucati de sarma de cupru sau de fier de diferite grosimi, arcuite, spiralate etc., cu care si de care se leaga apoi ramurile, pentru a le imprima aspectul contorsionat, arcuit etc. al sarmei. Aceasta operatiune este foarte delicata, in sensul ca rasucirea sarmei in jurul ramurii sau a ramurii in jurul sarmei nu trebuie sa raneasca ramurile sau in cazul unor contorsionari exagerate sa nu le rupa. De asemenea, trebuie avut grija ca sarmele sa nu stranguleze ramurile sau trunchiul plantei. Daca scoarta micutului arbore este prea moale, aceasta va fi “bandajata” cu hartie pentru a se impiedica ranirea scoartei. Ranile facute cu ocazia taierilor de formare a ramurilor vor fi tratate cu un latex ce va contine substante dezinfectante.

Tot ca lucrare ce se recomanda a fi facuta in perioada de repaus este taierea tuturor ramurilor ce nu cresc, stimuland in acest mod “trezirea” mugurilor dorminzi. Printre operatiunile destinate a “modela” bonsaiul este si aceea de scoatere a sarmelor ce au servit la contorsionarea ramurilor. Aceste “proteze” vor fi scoase cu multa grija dupa un sezon de vegetatie, respectiv dupa 6-8 luni. Se recomanda taierea sarmelor pe fragmente mai mici, cu ajutorul unui cleste bine ascutit. Tot o lucrare de formare este “ciupirea” ramurilor “lacome” ce depasesc talia dorita a plantei si care ar produce un dezechilibru in dezvoltarea acesteia.