Pasca de Pasti - retete
Pasca cu branza, cozonacul si drobul de miel sunt trio-ul retetelor traditionale, de nelipsit in fiecare an de Paste. Va prezentam cateva retete de pasca, ingredientele necesare pentru aluat si umplutura, precum si modul de preparare. Pofta buna!
Pasca de Paste
Ingrediente pentru aluat
500 gr faina 125 gr zahar 50 gr unt 2 linguri ulei 250 ml lapte
3 oua rom
esenta de vanilie drojdie
Ingrediente pentru umplutura
1000 gr branza de vaci 250 gr zahar pudra 50 gr unt 50 gr smantana 5 oua 1 lingura de faina zahar vanilat 3 linguri smantana zahar vanilat
esenta de rom 100-200 gr stafide sau fructe confiate gris
coaja de lamaie
sare
Mod de preparare
In cana cu lapte caldut se adauga zahar si se adauga drojdia. In cana cu lapte fierbinte se adauga cateva linguri de faina si se amesteca cand totul se incorporeaza. Dupa ce s-a racorit, se amesteca cu drojdia, apoi se pune la dospit aproximativ 30 minute. Dupa ce a crescut, se adauga continutul peste restul de faina si se amesteca pana cand totul se incorporeaza. Se adauga crema spumoasa facuta din ouale frecate mai intai cu sare (pentru a se inchide la culoare), apoi amestecate cu zahar. De asemenea, se adauga si putin lapte caldut. Dupa aceasta, aluatul obtinut se framanta bine, iar la final se adauga continutul de galbenusuri, romul, uleiul si untul topit.
Compozitia este lasata la dospit, la caldura. Dupa aceasta, se imaprte aluatul in 2 bucati (una pentru fundul tavii si alta pentru peretii tavii). Astfel, pentru incantarea vizuala, se imparte aluatul pentru peretii tavii, in 3 suluri, ce le vom impaturi ulterior prin rulare si se aseaza de jur imprejur, lipite de marginea tavii, apasand capetele astfel incat sa iasa acea forma de snur impletit de la final prin coacere Initial, tava e tapata cu unt / ulei si faina.
Sa trecem insa si la umplutura. Se freaca galbenusurile cu sare, apoi se adauga treptat zaharul. Se amesteca branza cu untul si se adauga peste ouale cu zahar, unde vom presara cu coaja de lamaie, grisul, faina si smantana. La final, se adauga stafidele. Se lasa cateva si pentru a le adauga la suprafata, deasupra coptaturii.
Dupa ce punem umplutura in tava peste coca, punem pune la final orice fel de suluri de aluat pentru diverse forme. In general, se obisnuieste plasarea unor suluri in forma de cruce ori a diverselor forme ce fac parte din traditia specifica a arealului unde se coace aceasta delicioasa pasca de Paste. Se unge cu ou suprafata aluatului pentru a da luciu si se da la cuptor.
Pasca de Pasti
Ingrediente pentru aluat
drojdie de bere
1 kg de faina
8 galbenusuri
coaja de la o lamaie
o cana cu lapte dulce
300 gr zahar
200 gr unt
Ingrediente pentru umplutura
1 kg smantana grasa
3 galbenusuri
2 plicuri zahar vanilat sau esenta de vanilie
coaja de la o lamaie
100 gr stafide inmuiate in lapte sau rom
300 gr zahar
sare
Mod de preparare
Se framanta un aluat de cozonac, pe care il lasam la dospit.
Dupa dospire, se imparte aluatul in 3 parti, cate o parte pentru fiecare pasca. La randul lor, cele 3 bucati de coca se impart in cate 2 fiecare, astfel incat sa avem 6 (2 pentru fiecare pasca). Pentru fiecare pasca, rasucim cele 2 bucati de aluat pentru a obtine din ele doua “fire” numai bune de impletit. Impletim cele 2 capete de aluat si facem o coroana pe marginea interioara a unei cratite inalte, unse cu unt.
Repetam operatiunea si cu celelalte bucati de pasca.
Se amesteca ingredientele pentru umplutura si se toarna si cele 3 coroane de pasca. Umplutura trebuie sa depaseasca putin aluatul doarece, la cuptor, umplutura se va strange, iar aluatul va creste.
Se lasa la dospit aluatul, aproximativ jumatate de ora, dupa care se dau cozonacii la cuptor.
Pasca pentru Paste
Ingrediente pentru aluat
1 kg faina
350 gr zahar
350 ml lapte
200 gr unt
drojdie de bere 8 galbenusuri coaja rasa de lamaie
Ingrediente pentru umplutura
1 kg smantana grasa
300 gr zahar
100 gr stafide 3 galbenusuri vanilie coaja de lamaie sare
Mod de preparare
Se cerne faina, se adauga drojdia peste faina, apoi zaharul, ouale, untul si se framanta, dupa care se pune la dospit.
Se imparte aluatul in 3 portii si se intinde fiecare parte ca un mic sul, cu rolul de a face coroana in jurul recipientului de forma rotunda, tapetat in prealabil cu unt.
Pentru umplutura, galbenusurile se freaca separat cu smantana, apoi le adaugam peste zahar, coaja de lamaie, stafide si la final vanilia. Aceasta umplutura este turnata peste recipientul de gatit cu aluat, dupa care o dam la cuptor.
Pasca traditionala cu branza de vaci pentru Paste
Ingrediente pentru aluat
50 gr unt 125 gr zahar 3 oua 250 ml lapte 500 gr faina 2 linguri ulei esenta de rom drojdie uscata sare
Ingrediente pentru umplutura
1 kg branza de vaci 50 gr unt zahar vanilat 5 oua 200 gr zahar pudra 3 linguri smantana esenta de rom 150 gr stafide 1 lingura faina 1 lingura gris coaja de lamaie rasa sare
Mod de preparare
Se inmoaie drojdia in putin lapte incalzit in care s-a adaugat si putin zahar. Se pune restul de lapte la fiert si, dupa ce da in clocot, se adauga 3-4 linguri de faina, amestecand incontinuu sa nu faca cocoloase. Se lasa apoi la racit, dupa care se adauga drojdia inmuiata. Se lasa la crecut.
Separat, se freaca galbenusurile, se adauga treptat sarea, apoi zaharul, pana devine ca o crema spumoasa. Tot separat se bat si albusurile spuma.
Se aseaza intr-un vas restul de faina, iar deasupra se adauga compozitia de drojdie si faina crescuta si se amesteca bine, trecand apoi la adaugarea treptata a galbenusurilor, a laptelui caldut si a albusurilor batute spuma. Se amesteca intreg continutul si se framanata bine. Se adauga treptat uleiul, untul topit si esenta de rom. Dupa ce s-a terminat framantatul, aluatul se lasa la dospit. Odata crescut, aluatul se imparte prima data in 2 jumatati, iar apoi una dintre jumatati se imparte in alte 3 parti egale. Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de marimea fundului tavei sau a formei in care vom coace pasca. Se unge tava cu unt si se aseaza foaia de aluat pe fundul acesteia. Din cele 3 bucati de aluat, se iau 2 bucati si se fac pe masa de aluat suluri de grosimea unui creion, care apoi se rasucesc una peste alta ca o impletitura. Impletitura aceasta se pune de jur imprejur pe marginea tavii, unind prin apasare usoara cele 4 capete. Se lasa apoi sa creasca.
Din bucata 3 de aluat ce a ramas, se fac separat suluri care se impletesc doua cate doua si se vor pune deasupra umpluturii cu branza a pascai, in forma de cruce.
Pentru umplutura, se freaca branza de vaci cu untul, se adauga galbenusurile, putina sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul, faina, smantana, untul, o parte din stafide (stafidele se tin putin inainte in apa calda pentru a se umfla un pic si se sterg inainte de incorporare intr-un servet) si albusurile batute spuma. Aceasta compozitie se toarna peste aluat si se presara deasupra restul de stafide si se adauga si crucea impletita. Se unge cu ou pentru a capata luciu se da la cuptor la foc potrivit.
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
|