Interferente.ro Turism Obiective turistice Parcul National Cheile Nerei Beusnita

Miercuri, 23 Mai 2012 04:00

Parcul National Cheile Nerei Beusnita

 

Localizare. Asezare geografica.

Parcul National Cheile Nerei - Beusnita este situat la limita sud-vestica a tarii, la sud de Muntii Aninei, in judetul Caras-Severin. Cuprinde o zona carstica pe cursul mijlociu al raului Nera care constituie si coloana vertebrala a Parcului.

Parcul National Cheile Nerei Beusnita are o suprafata totala de 36.758 ha.

 

Cai de acces

Punctele de acces in parc sunt Oravita, Sasca Montana, Sopotu Nou, Carbunari, Bozovici, Anina. Accesul rutier este posibil dinspre drumul european E70 (DN6), iar in dreptul localitatii Iablanita (aproximativ 15 km nord de Baile Herculane pe E70) se coteste spre vest, pe DN57B (Iablanita - Anina - Oravita, se ocoleste pe la nord zona Cheilor Nerei). Din Bozovici (la 48 km de Iablanita pe DN57B), drumul se continua pe DJ571B aproximativ 20 km pana la Sopotul Nou pentru a intra in chei dinspre sud.

De asemenea, accesul este posibil dinspre DN57 pe drumul judetean DJ571, din Moldova Noua sau din apropiere de Oravita (intersectie intre localitatile Racasdia si Nicolint). Se urmeaza DJ571 pana la Sasca Montana sau Sasca Romana de unde se poate intra in Cheile Nerei.

In zona exista si o retea de drumuri forestiere, in cazul in care doriti sa testati calitatile autoturismului.

Pe calea ferata se poate ajunge pana la Moravita, Oravita sau Iablanita.

 

Istoric

Parcul National Cheile Nerei - Beusnita s-a constituit in anul 1943, iar in 1954 a fost declarat Parcul National Beusnita. In anul 1973 arealul rezervatiei s-a extins si asupra Cheilor Nerei si Vaii Rele. Mai tarziu, in 1990, se constituie Parcul National Semenic - Cheile Nerei - Beusnita care cuprinde platoul Muntilor Semenic, Cheile Carasului, Platoul Muntii Aninei, Platoul Liciovacea, Cheile Nerei - Beusnita, Valea Mare - Ilidia.

Din acest complex face parte si Rezervatia Naturala Cheile Nerei - Beusnita cu o suprafata totala de 3.081,3 ha. Rezervatia Cheile Nerei-Beusnita se numara printre cele 34 de rezervatii naturale.

 

Relief . Date generale si descriere.

Raul Nera traverseaza o regiune calcaroasa, dand nastere unor chei salbatice cu pereti abrupti, cu o lungime de 18 km. Tunelele, grotele si pesterile se intalnesc frecvent in zona. Deasupra cheilor, peisajul este dominat de platouri carstice cu o altitudine de pana la 1.000 m.

Parcul National Cheile Nerei-Beusnita s-a constituit pentru conservarea frumusetilor naturale unice (o mare varietate de plante ierboase si lemnoase mezoxerofile specifice climatului submediteranean) care trebuie protejate si conservate.

In prezent, Parcul National Cheile Nerei-Beusnita se numara printre cele 13 parcuri nationale existente in tara, prezentand elemente unicate, habitate si specii de interes comunitar pentru care Parcul National Cheile Nerei-Beusnita a fost declarat peisaj caracteristic dat de alternanta inaltimilor muntoase cu culoarul Nerei si peisajul carstic (Cheile Nerei - cele mai lungi chei din Romania, paraul Beu, Lacul Dracului, cascadele Beusnitei, Lacul Ochiul Beiului, Cascada Susara, paduri seculare, etc.).

Suprafata Parcului este de 36.758 ha, din care fond forestier 30.169 ha, fanete 3.705 ha, pasuni 2.350 ha, alte categorii de terenuri agricole 116 ha, alte terenuri 418 ha. Parcul este constituit dintr-un platou calcaros strabatut de raul Nera si afluentii sai, dand nastere unor sectoare de chei dominate de pereti abrupti in care grotele, pesterile, lacurile carstice (Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului), izbucurile (Izbucul Bigar si Iordan) si cascadele (Cascada Beusnita) sunt frecvent intalnite. Alaturi de acestea apar sectoare de tunele si poteci de acces sapate in stanca de catre om.

 

Fauna si flora

Parcul cuprinde 6 rezervatii declarate si una propusa cu regim strict de protectie - Parcul National Cheile Nerei, format din Cheile Nerei-Beusnita, Valea Ciclovei-Ilidia, Cheile Susarei, Bigar, Liciovacea, Ducin.

Pentru frumusetea si pentru valoarea lor stiintifica, padurile de la altitudinea cuprinsa intre 200-1.000 m, formatiunile carstice si numeroasele specii unicat de mare valoare, traind in acest areal cu climat temperat-continentala cu influente mediteraneene, trebuie protejate si conservate intact.

Flora, foarte bogata, tipic forestiera, este reprezentata prin 1.086 taxoni (60% din flora judetului). Printre raritati mentionam tisa, alunul turcesc, visinul turcesc, arborele mamut, ghimpele, cornisorul, macesul de Beusnita, garofita si bujorul banatean.

Bogatia floristica a zonei este impresionanta, aici intalnindu-se numeroase specii balcanice, mediteraneene si submediteraneene (liliac, scumpie, mojdrea, carpinita). Vegetatia este foarte bogata in specii de arbori, arbusti, plante ierbacee, unele fiind tertiare sau postglaciare.

Fauna este reprezentata prin 1.890 taxoni de nevertebrate si 124 taxoni din cadrul vertebratelor. Fauna terestra este reprezentata de un numar de  313 taxoni, 29 endemisme, 45 specii rare, din care 119 specii protejate si strict protejate de legislatia romana si internationala. Dintre speciile rare amintim scorpionul, vipera cu corn, gusterul, fasa mare, lilieci, etc. Printre speciile de animale intalnite  in acest areal amintim: ursul, rasul, cerbul carpatin, caprioara, mistretul, vidra, bursucul, jderul de stanca, jderul de copac, vulturul alb, vipera cu corn, scorpionul, liliacul mediteranean.

 

Atractii si obiective turistice

Principalul element atractiv al parcului il constituie relieful care se impune atat prin frumusetea peisajelor pe care le genereaza, cat si prin posibilitatile pe care le ofera de a fi valorificate turistic. Turistii din Romania si strainatate nu se lasa mult asteptati. Ei pot gasi cazare la cabana si pensiuni.

In cuprinsul parcului, se gasesc 5 rezervatii naturale. Vegetatia variata este interesanta prin valoarea peisagistica, estetica si stiintifica.

Atractiile parcului sunt: Cheile Nerei, Lacul Dracului, Valea Beiului, Lacul Ochiul Beiului, Cascada Beusnita, numeroasele pesteri si cascade din zona.

 

Cheile Nerei, unele din cele mai frumoase chei din Romania, sunt o formatiune de tip chei de-a lungul raului Nera in judetul Caras-Severin, intre localitatile Sasca Romana si Sopotul Nou. Distanta pe care se intind cheile este de circa 22 km, din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise. Acestea sunt strabatute de o poteca turistica, iar parcurgerea lor necesita traversarea raului Nera direct prin apa.

 

Un alt obiectiv turistic este Lacul Dracului. Acesta este situat in partea estica (dinspre amonte) a cheilor, fiind un lac carstic din Muntii Locvei, diametrul de 20 m si o adancime de 9.3 m. Lacul Dracului s-a format prin prabusirea tavanului pesterii alaturate si este alimentat de ploi, dar mai ales de apele Nerei (fie direct printr-un sistem de canale subterane, fie prin intermediul unor galerii inundate ale pesterii). In apele cu reflexe verzi-albastrui sau violet-negre, dupa cum se oglindeste cerul senin sau innourat ori cei cativa fagi de pe mal, se pot zari o multime de pesti ce inoata  vioi.

 

 

Pestera Lacul Dracului are lacul chiar la una dintre intrari. Cealalta intrare nu are nicio legatura cu lacul, insa intalneste galeria principala dupa 20 m. Galeria pesterii are aproximativ 70 m lungime si este lipsita de formatiuni speologice specifice. In timpul ploilor abundente galeria este inundata complet, neputand fi vizitata.

 

Cascada Beusnita reprezinta un fenomen unic, un adevarat monument al naturii si un obiectiv cu deosebita valoare turistica, geologica si peisagistica.

Din partea vestica se poate ajunge la succesiunea de cascade (cea mai mare are peste 15 m inaltime) de pe Raul Beu in amonte de lacul Ochiul Beului, numita Cascadele Beusnitei. Acestea au luat nastere prin actiunea apei timp de milenii in substratul (solul) calcaros. Calcarul dizolvat de apa a fost depus straturi-straturi de-a lungul cursului raului, formand tuful calcaros, roca moale si permeabila ce a permis modelarea a nenumarate forme, mini-baraje, ochiuri de apa si cascade succesive.

 

Ochiul Beiului este un lac natural cu o suprafata de 284 m² si adancimea maxima de 3.6 m. Lacul Ochiul Beiului este alimentat de un izbuc puternic de pe fundul dolinei in care se gaseste. Apa este transparenta, verzuie-albastra si nu ingheata niciodata. Iarna gazduieste rate salbatice si alte pasari migratoare. Ea lasa sa se vada fundul stancos (tapisat cu bolovani) si pastravi zglobii. Din adanc tasnesc vinisoare de apa antrenand nisip si bule de aer. Spre maluri exista o centura incompleta de papura, precum si covor verde de muschi.

 

Parcul National Cheile Nerei - Beusnita poate fi vizitat in orice anotimp si se pot desfasura urmatoarele activitati:

§         turism, ecoturism si drumetii pe trasee marcate;

§         rafting pe raul Nera;

§         alpinism pe trasee special amenajate;

§         cicloturism;

§         speologie.

 

Principalele trasee turistice sunt:

-         Sopotu Nou - Cheile Nerei - Sasca Romana;

-         Sasca Romana - Podul Bei - Lacul Ochiu Bei - Anina;

-         Lacul Ochiul Beiului - Beusnita;

-         Sasca Montana - Cascada Susara - Cheile Nerei (Lacul Dracului);

-         Cheile Nerei - Varful Habatului - Izvorul Tisului (Tisei);

-         Cheile Nerei - Poiana Meliugului - Izvorul Tisului;

-         Cheile Nerei - Sat Stancilova;

-         Lapusnicu Mare - Poiana Roschi - Cabana Cerbu;

-         Lapusnicu Mare - Poiana Roschi - Varful Leordis - Poiana Florii - Pod Pauleasca;

-         the camping/tabara Minis - Pod Pauleasca - Beiul Sec.


Parcul National Cheile Nerei Beusnita - Harta turistica

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: