Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Obiceiuri de iarna din Bucovina

Joi, 15 Decembrie 2016 00:11

Obiceiuri de iarna din Bucovina

Va prezentam cateva obieciuri de iarna din Bucovina, pierdute undeva in negura timpului …

Bucovina. Dulcea Bucovina. Bucata rupta din trupul Moldovei si abia de curand redobandita. Minunatele ei plaiuri sunt imbricate in albul curat al zapezii. In vazduh miroase a zi mare. Se apropie Craciunul. Toti sunt veseli si toti se pregatesc sa-l primeasca mai bine.

In fundul Modovei, un sat risipit din mijlocul Bucovinei, matusa Ana a randuit pe masa tot felul de bunatati si prospatura de porc. Maine e Craciunul si inca de azi incep sa umble colindatorii. Uite-I ca vin … In casa intra, scuturandu-si cu putere incaltamintele pline de zapada, dascalul de la biserica, purtand icoana si o multime de copii, cu caciuli cat o caldare si trastele mai sa se sparga. Dascalul isi scoate caciula si incepe:

Nasterea ta Hristoase Dumnezeul nostru …

Gazda le da cate o gustare. Dar ei nu mai pot: sunt satui. Toata dimineata am tot gustat. Atunci matusa Ana le da cativa gologani, unii gauriti, altii plini, da dascalului un fuior de canepa, altul copil un copac si dupa ce le multumeste si mai mangaie pe copilasul vecinei, ii petrece pana la poarta sa-i apere de caine. Mai pe seara vin cu colindul. Vin cu copii, baietani mai saraci si vaduve. (Odata veneau pe rand, toti tinerii. Azi celor bogati le este rusine, zic ei, ca sa umble sa colinde sis a ia bani.) Se duc la toti, nu le ramane vreo casa. Au venit si la Neculai Voruicu si au inceput pe nesuflate sa cante:

Colo jos si mai in jos,

La nasterea lui Hristos,

Fiul plange, Maica zice:

Taci, fiule, nu mai plange

Caci eu tie ca iti voi da

Doua mere rosioare

Din pom de la Ierusalim

Din campia lui Adim;

Caci eu tie iti voi da

Chitele Raiului

Hainele Botezului

Paharasul Mirelui

Scaunul Judetului.

(culeasa de E. Bernea)

Dupa ce ii ospateaza si ii cinstesc cu ce cred gazdele de cuviinta, colindatorii isi vad de drum. Lelea Ana mai pregateste cate ceva pentru ziua cea mare de maine, micsoreaza apoi flacara lampii si cu totii in jurul vetrei, pe cand toarce un motan cenusiu, motaiesc asteptand sa le bata-n usa alti colindatori … Zorile se arata, focul s-a stins. Un cocos, apoi altul canta ragusit undeva … Craciunul! La masa e vin, sarmale si varza. Chiote si voie buna … Bine ii sta casei plina!

Cainele latra … Cine o fi? Vin irozii! Cu cusine de hartie colorata, sabii de lemn si mantii de panza alba, chiuiesc pe bietul cioban zeghea mitoasa, ca sa afle unde s-a nascut pruncul Iisus … Sunt copii din alte sate si din Campulung.

S-a innoptat iar. Noaptea de Craciun … Alaturi, in casa, luceste un brad impodobit cu lumanari si jucarii sclipitoare … Batrana se uita si spune lui badea Neculai: “Pe vremea noastra era colinda si steaua …, dar azi … ca le nemti … si gazda a pus brad in casa ca la oras …”

 


Newer news items:
Older news items: