Interferente.ro Descopera Civilizatii Migratia prin Bering

Joi, 21 Noiembrie 2013 14:14

Migratia prin Bering

Popularea Americii de Nord s-a efectuat prin Siberia si Alaska. Intre Asia si America exista, pe acest drum, doua “zavoare”; unul e stramtoarea Bering. In perioadele glaciale, el se deschide pentru ca acumularea de apa sub forma unor enorme calote glaciale in regiunile polare face sa scada nivelul marii in asa fel incat stramtoarea Bering se transforma in istm. Celalalt zavor se deschide intre perioadele glaciale; el e alcatuit din ghetarul nord-est canadian si din ghetarul de pe coasta de vest a Canadei si Alaskai. Ghetarii fuzioneaza si acopera intreg nordul continentului. Cum miscarile celor doua zavoare nu sunt alternate perfect, se intampla ca, pentru perioade scurte, sa fie simultan deschise. Geologia a datat aceste perioade, cand migratia oamenilor se putea petrece exclusiv pe uscat.

 

Trecerea a fost deschisa ultima oara cam in 8.000 i.Hr.; exista urme certe ale unei culturi caracterizate prin unelte microlitice, care a traversat atunci Beringul pas cu pas. Ea e datata in 9.500 i.Hr. in Siberia orientala, 8.000 i.Hr. in Alaska, din 6.000 in 5.000 i.Hr. in Columbia britanica, din 4.500 i.Hr. in unghiul nord-vestic al SUA. S-a constatat astfel ca viteza medie de inaintare a migratiilor era de cca 1 km/an.

Dar au existat si migratii mai vechi, pentru ca s-au gasit culturi anterioare in spatiul american. In grota Fell din Patagonia prezenta umana e atestata din 8.800 i.Hr. Cum de la Bering sunt 18.000 km, inseamna ca traversarea s-a petrecut prin anii 27.000 i.Hr.

In Mexic, in localitatea Tlapacoya, s-au gasit fragmente de carbune datate intre 22.000 si 21.000 i.Hr. La El Horno, tot in Mexic, datele urca pana la 28.000 i.Hr. si 35.000 i.Hr., ceea ce implica o traversare a Beringului si una inainte de 42.000 i.Hr. pentru El Horno.

Cu ajutorul mitologiei comparate s-a ajuns la concluzia ca populatiile din bazinul Missouri si cele din Mexic au traversat Beringul inainte de 20.000 i.Hr.

Geologia ofera doua posibilitati: coridorul dintre cele doua mase glaciare a fost deschis pentru migratii intr-o perioada imprecisa, cuprinsa intre 26.000 si 21.000 i.Hr. Atunci ambele “zavoare” au fost deschise simultan pret de cel putin 4.000 de ani. Dar e posibila si o traversare anterioara, prin 35.000 i.Hr.

Mitologia comparata furnizeaza, argumente suplimentare pentru precizarea datei traversarii. Miturile si riturile fundamentale ale umanitatii se grupeaza in doua sisteme mari, numite “complexul Marii Zeite” si “complexul Marelui Zeu”. Desi cu contaminari reciproce, cele doua sisteme sunt relativ independente; cel al Marii Zeite e prezent mai ales in Mesopotamia, Egipt si zonele indo-europene si dravidiene; cel al Marelui Zeu e preponderent altaic (denumirea se refera la ansamblul de popoare care, lingvistic, se divid in trei familii : turco-tatara, mongola si manciu-tungusa) si proto-indo-european. In America se regasesc teme ale Marelui Zeu (mai ales in S.U.A.) si ale Marii Zeite (mai ales in Mexic).

Daca traversarea nu s-ar fi facut in doi timpi, diversele populatii s-ar fi aflat pe aceleasi teritorii, intr-un bazin stramt, vreme de 13.000 ani. In asemenea conditii, cele doua sisteme mitice ar fi fuzionat complet si am fi regasit pe intreg teritoriul Americii un amalgam. Dar cum diversele sisteme mitice americane sunt destul de diferite intre ele, exista indicii ca populatiile de pe acest continent au trecut una dupa alta, independent, stramtoarea Bering.

Asa incat vom retine perioada de 26.000 – 22.000 i.Hr. pentru toate miturile Marii Zeite. Cum populatiile respective, inainte de traversare, au inceput sa soseasca probabil din sudul Siberiei, trebuie adaugata si aceasta distanta de 7 – 8.000 km, ceea ce impinge miturile spre o vechime de 30.000 ani; in acea perioada se conturase aici o cultura suficient de coerenta si complexa pentru a-si pastra elementele, fie si rezidual, pana de curand. “Reconstituirea” ei (la fel cu cea a limbii indo-europenilor, de pilda) poate oferi explicatii unor fragmente mitice ori rituale pana acum neintelese sau considerate izolat si ale caror similitudini evidente nu au avut in vedere o origine comuna, ci pur si simplu contaminarea sau … hazardul.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: