Interferente.ro Sanatate Naturiste Miezul de nuca si beneficii pentru sanatate

Monday, 30 July 2012 03:00

Miezul de nuca si beneficii pentru sanatate

 

Miezul de nuca este unul din cele mai consistente si sanatoase alimente cunoscute.

In medie, valoarea energetica a 100 de grame de miez de nuca este de 700 kcalorii.

Aportul energetic este unul considerabil, iar beneficiile sunt extrem de numeroase.

 

Ce contin miejii de nuca?

Nucile reprezinta un furnizor important de proteine, grasimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C), numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier) si fibre.

Putem manca miez de nuca o luna intreaga daca nu depasim 100 de grame pe zi.

Miezul de nuca contine:

§         apa (3-5%),

§         grasimi (52,0-77,5%),

§         substante proteice (12-25%) din grupa globulelor (de natura celor din lapte si oua),

§         saruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc),

§         provitamina A,

§         vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina),

§         vitaminele C, E, F, P,

§         etc.


Miezul de nuca - proprietati, beneficii, tratamente pentru sanatate

Incercam sa raspundem la intrebarea “La ce este bun miezul de nuca?”. Consumul de miez de nuca are un efect favorabil si ne ajuta in multe boli. Amintim:

 

Bolile gingivale

Cei care opteaza pentru o dieta care include si miez de nuca vor fi mai feriti de problemele gingivale.

Cancerul la prostata

Barbatii care obisnuiesc sa consume cateva nuci in fiecare zi previn cancerul de prostata. De asemenea, impiedica dezvoltarea tumorilor.

 

Probleme cu memoria

Nucile previn tulburarile de memorie si imbatranirea precoce, datorita continutului ridicat in acizi grasi Omega-3. Nuca este stimulent al memoriei si este recomandata celor ce depun un efort intelectual sporit. Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in perioada examenelor, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu 4 linguri de miere de albine. Pasta obtinuta din miejii a opt nuci verzi macinate si o lingura de miere poliflora este un preparat energizant cu efecte benefice in combaterea aterosclerozei, colesterolului si stresului.


Hipertiroidia

Nucile au un efect reglator asupra activitatii tiroidei si, in plus, aduc un supliment considerabil de calorii.

 

Infectii. Probleme cu stomacul. Anemie.

Miezul de nuca prajit combate infectiile urinare, dar in acelasi timp poate fi folosit si pentru a scapa de tuse. Este un excelent vermifug, eliminand in special tenia. Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie.

 

Constipatia. Diaree.

Miezul a patru nuci prajite rezolva constipatia. Acelasi efect se obtine si daca nucile se tin in apa cateva ore inainte de a fi mancate. Nucile contin tanin, cu efect astringent, de aceea sunt folositoare si in tratamentul diareei.

 

Boli de piele

Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, este un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Ba chiar rezolva si acneea si infectiile cu ciuperci la nivelul pielii.

 

Diabetul

Un nou studiu arata ca un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacientilor diagnosticati cu diabet de tip II, mentinand sub control limitele de insulina. Potrivit expertilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravarii bolii intr-o proportie mult mai mare decat un regim hipocaloric si hipolipidic.

La fel ca si alunele, nucile sunt foarte sarace in zahar, ceea ce le face un aliment de baza in diabet, unde se recomanda in mod special cruditatile si renuntarea la carne. In plus, fata de alune, nucile au chiar si o actiune usor hipoglicemianta, contribuind la ameliorarea acestei afectiuni.

 

Sterilitate. Impotenta.

Aportul de vitamina E si prezenta unor substante care protejeaza si curata vasele de sange fac nucile un aliment foarte indicat in tratamentul acestor doua afectiuni. Nucile au un efect benefic in prevenirea impotentei vasculare (care reprezinta peste 50% din cazurile de impotenta).

 

Cancerul de san

Consumul de nuci reduce riscul de aparitie a tumorilor la san, datorita acizilor grasi Omega 3.

Efect antitumoral

Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie. De asemenea, este de un excelent ajutor in tratamentul scrofulozei, pentru ca favorizeaza drenajul limfei si al pielii. Datorita acizilor grasi omega 3, antioxidantilor si fitosterolului, nucile sunt arme redutabile in lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micsoreaza si chiar dispar.

 

Accident vascular si probleme cu inima

Consumul zilnic de nuci mentine arterele sanatoase si protejeaza inima de boli. Acidul alfa-linoleic din nuci este benefic pentru cei cu tulburari de ritm cardiac. Datorita bogatiei in vitamina E, consumatorii de nuci prezinta risc minim de a face un atac de cord.

Este bine sa consumam nuci, mai ales dupa o masa bogata in grasimi animale pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urma le au asupra organismului. Consumate zilnic, impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima, mentin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn atacul vascular cerebral.

 

Mentinerea tonusului. Astenie. Sistemul nervos.

Nucile contin vitamina B1, care joaca un rol esential in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Continutul bogat in zinc recomanda miezul de nuca in tratamentul asteniei, intarzierilor de crestere, tulburarilor sistemului nervos. Consumul de nuci creste pragul de toleranta pentru durere si aduce o contributie importanta la mentinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat si in procesele de transmitere neuromusculara. Pentru cei surmenati si slabiti, un pumn de miez maruntit se amesteca cu o lingura de miere, dupa care se bea un pahar cu suc proaspat de fructe.

 

Si totusi, prudenta si atentie!

In niciun caz nu se mananca nuci la o cina copioasa sau la pranz, dupa un mic-dejun foarte bogat.

Se combina bine cu cruditati, dar nu se recomanda asociate cu carnea, fainoasele, amidonul, produse de patiserie si dulciuri.

Nucile nu sunt contraindicate celor suferinzi de hepatita, dar acesti bolnavi vor trebui sa consume cantitati mai mici.

Nucile nu provoaca tulburari si dificultati de digestie daca sunt corect asociate.

 

Addthis

Related news items:
Newer news items:
Older news items:

 


Bloguri, Bloggeri si Cititori