Interferente.ro Descopera Istorie Matei Basarab si Vasile Lupu domnitori

Vineri, 17 Aprilie 2015 05:06

Matei Basarab si Vasile Lupu - domnitori

Matei Basarab si Vasile Lupu domnitoriMatei Basarab, domnul Munteniei si Vasile Lupu, domnul Moldovei, au fost doi domnitori insemnati pentru asezamintele folositoare ce facut fiecare in tara sa.

Amandoi s-au facut domni in urma revolutiei bocrilor tarii, care nu mai puteau suferi amestecul strainilor si in special al turcilor si al grecilor in treburile lor.

Desi amandoi se asemanau in randuirea treburilor din interior ale tarilor lor, era insa o deosebire intre ei: pe cand Matei Basarab era om pasnic si evlavios, Vasile Lupu era ambitios si Vasile Lupu era ambitios si pornit pe razboaie.

El voia ca sa scoata pe Matei Basarab din domnie si sa puna in locu-i pe fiul sau Ioan. Din aceasta cauza, Vasile Lupu s-a razboit cu Matei Basarab in trei randuri.

Intaia oara a intrat cu ostirea in Muntenia, a inaintat pana la Buzau, dar a fost batut si gonit de Matei Basarab pana la Focsani. Cu ajutor de la turci, a intrat a doua oara in Muntenia, dar si de asta data a fost batut la Ojogeni, in judetul Prahova, fiind gonit de Matei Basarab.

In urma, tatarii si cazacii au navalit in Moldova.

Matei Basarab, ca sa scape de Vasile Lupu,l ajuta de boierul moldovean, Gheorghita Stefan, sa se faca domn in locul lui Vasile Lupu.

Vasile Lupu a fost nevoit a fugit din tara la ginerele sau, hatmanul cazacilor.

Cu ajutorul acestuia el intra din nou in Moldova, a gonit din domnie pe Gheorghita Stefan si a facut din nou domn.

Dar nici acum, el nu se astampara si, cu ajutorul ginerelui sau, hatmanul cazacilor, el intra a treia oara in Muntenia, ca sa se razbune pe Matei Basarab, pentru ca l-a scos din domnie si a pus in locul sau pe Gheorghita Stefan.

Oastea lui Matei Basarab, intalnindu-se cu oastea lui Vasile Lupu la Finta, in judetul Dambovita, s-a incins o lupta crancena intre ei, fiind ranit la picior. El a batut cumplit pe Vasile Lupu si pe cazaci.

Vasile Lupu, intorcandu-se batut in Moldova, este din nou batut de Gheorghita Stefan.

De asta data, el a fost silit sa fuga din tara, la turci. Acolo. Este pus la inchisoare, unde si moare inainte de a-si mai putea vedea tara sa.

Corpul sau a fost adus si inmormantat la biserica Trei Ierarhi din Iasi, zidita de el.

Astfel, s-au sfarsit din viata acesti doi domni buni si ingrijitori de tara, care ar fi putut aduce mult mai mare bine tarilor romane, daca ar fi trait amandoi in intelegere.

De vina a fost insa Vasile Lupu, care nefiind astamparat, nu a dat pace lui Matei Basarab, si de aceea au fost lupte intre ei, facand mare rau munteniei si Moldovei.

Totusi, multe au fost intocmirile lui Matei Basarab si Vasile Lupu. In timp cand nu au avut razboaie, acestia s-au ingrijt de tara facand multe fapte mari si folositoare neamului.

Ei au adus tipografii in tara si au pus sa se tipareasca carti romanesti, infiintand si scoli unde sa se invete romaneste.

Au inlocuit limba slavona din biserica si au hotarat ca slujba bisericeasca sa se faca in limba romaneasca.

Au micsorat virurile, chemand inapoi in tara pe locuitorii fugit peste granita.

Au ridicat manastiri si biserici, cum este Manastirea Arnota sin judetul Valcea si biserica domneasca din Targoviste, zidite de Mate Basarab si biserica Trei Ierarhi din Iasi, unul din monumentele pretioase ale Moldovei, zidita de Vasile Lupu.

Au tiparit cele dintai carti de legi scrise, care nu erau pana la ei in tara. Pana atunci, dreptatea s-a dat numai dupa obiceiuri vechi si nu dupa legi.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: