Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Masuri de prim ajutor in accidentele oculare

Miercuri, 17 Octombrie 2012 00:59

Masuri de prim-ajutor in accidentele oculare

Ochiul este unul dintre cele mai importante si sensibile organe de simt. Lezarea ochilor aduce mari prejudicii individului, orbirea, dar chiar si numai slabirea vederii reprezentand un mare handicap de viata.

O paleta larga de masuri de protectie a ochilor ne stau la indemana, de la asigurarea unei luminozitati corespunzatoare la locul de munca (este daunatoare in activitate atat lumina de intensitate foarte mare, cat si lumina foarte slaba) si pana la utilizarea ochelarilor si paravanelor de protectie in cazul operatiilor cu grad de periculozitate.

Ranirea ochilor prin patrunderea unor fragmente de materie (sticla, lemn, piatra, metale feroase si neferoase etc.), asa-numitii “corp straini”, impune sprijinul prompt al medicului oftalmolog, fiind uneori necesara interventia de urgenta pentru salvarea integritatii structurilor oculare.

Lezarea ochilor prin variate substante chimice cere cunoasterea masurilor de prim-ajutor ce trebuie aplicate pana interventia specialistului, de primul ajutor depinzand succesul salvarii ochilor, salvarii vederii.

In activitatile obisnuite (casnice, profesionale, scolare, spotive) se pot produce arsuri ale ochilor prin flacara deschisa, prin vapori de apa, ulei fierbinte, metale lichide sau mase plastice fierbinti ori prin flacara de sudura, radiatii ultraviolete, acizi sau alcalii concentrate, precum si alte substante caustice corozive. In cazul arsurilor cu substante corozive, se spala ochii imediat ochii cu apa sau cu orice lichid lipsit de toxicitate la indemana, uneori chiar cu bere, lapte, ceai.

Efectul coroziv, care produce degradarea tesutului cu care vine in contact, poate sa fie datorat celor doua grupe chimice – acizii si alcaliile (bazele), precum si – altor substante. Cand nu se cunoaste exact substanta care a produs leziunea sunt utile solutii tamponate (neutre) de acid boric 3% in amestec cu borat de sodiu (borax) 1,2% sau solutii ce contin fosfat monosodic (biacid) 0,34% si fosfat disodic (monoacid) in concentratie 1,6%. Printre substantele alcaline care pot produce arsuri la nivel ocular, mai frecvent se afla hidroxizii de sodiu si de potasiu (soda si postasa caustica si amoniacul) si carbonatii (de sodiu si de potasiu), soda de rufe sub forma solida sau in solutii mai mult sau mai putin concentrate. La acestea sunt de adaugat arsurile cu fragmente de creion chimic (pe baza de anilina), gazele lacrimogene si alte substante. De asemenea, caustice sunt si substantele acide, acizii lichizi: clorhidric, sulfuric (vitriol), formic, acetic etc, dar si cei sub forma solida.

In cazul alcaliilor se spala ochii intens cu apa, apoi cu o solutie de acid boric 3% sau de acid acetic (otet) 1%. In arsurile cu amoniac (vapori sau solutie) dupa spalarea intensiva cu apa se continua cu solutie de acid boric 3%.

In cazul patrunderii de creion chimic in ochi sau a unor vopsele anilinice se fac spalari cu solutie de acid ascorbic (vitamina C) 5% sau 10%, care se aplica in continuare 2-3 ore sub forma de picaturi in sacul conjunctival sau pe cornee. Se mai poate utiliza sub forma de picaturi un amestec de acid acetic 2% si alcool etilic (alcool, etanol) 5-10%.

Primul ajutor in cazul patrunderii in ochi a permanganatului de potasiu (hipermanganat) consta in aplicarea pe ochi a unei solutii de vitamina C 10%, solutie de acetat de sodiu, spalarea cu solutie de acid boric 3%.

In arsurile cu acizi se fac spalari cu multa apa si cu solutie de bicarbonat de sodiu 2%.

Fosforul este deosebit de caustic pentru ochi. Cand se produce un asemenea accident, se va incerca indepartarea mecanica a fragmentului de fosfor din ochi, se va spala cu solutie de acid boric sau bicarbonat de sodiu si se va picura solutie de sulfat de cupru 1-3%. Nu se admite aplicarea de unguente sau ulei, deoarece fosforul este solubilizat de grasimi si isi manifesta mai intens activitatea toxica.

Un prim-ajutor corect, dat la timp, este de mare utilitate in prevenirea complicatiilor; el poate fi un pas important spre salvarea vederii accidentatului.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: