Interferente.ro Turism Obiective turistice Manastiri Moldova Manastirea Secu

Duminică, 30 Ianuarie 2011 02:02

Manastiri Moldova - Manastirea Secu

 

Asezare

Manastirea Secu, unul dintre cele mai cunoascute si vizitate asezaminte monahale din tinutul Neamtului, este situata la aproximativ 22 km de orasul Targu Neamt, pe valea paraului Secu (DC 160), ce se deschide in stanga soselei care duce spre Pipirig si Poiana Largului peste Muntele Petru Voda. Acest vestigiu al vietii spirituale romanesti, ce se inscrie in nepretuita salba de monumente bisericesti din tinutul Neamtului are aspectul unei impresionante fortarete, fiind inconjurata de ziduri impunatoare ce se imbina la colturile incintei cu puternice turnuri de aparare.

 

Istoric

Manastirea Secu este un asezamant monahal care dainuie de peste 500 de ani, ctitorul Manastirii fiind Nestor Ureche si a fost construita in anul 1602.

 

In jurul anului 1500, pe domeniul feudal al Cetatii Neamtului, pe valea Paraului Secu, se aseaza un grup de sihastri care vor intemeia mai apoi, in anul 1530, sub conducerea Ieroschimonahului Zosima, calugar de la Manastirea Neamt, schitul cu acelasi nume: Schitul lui Zosima. Domnitorul Petru Rares (1527-1546) a cladit biserica Schitului Zosima pe locul actualei biserici a cimitirului manastirii. Schitul a fost ingradit cu zid de piatra in anul 1550 de catre Doamna Elena, sotia voievodului, si de fiii sai. Din acest zid se mai pastreaza astazi o mica parte: la intrarea in manastire, in dreptul actualei biserici a cimitirului, unde, in urma cu cinci secole, fusese poarta de intrare in schit si clopotnita acestuia.

 

Acelasi domnitor, Petru Rares, in prima lui domnie, a intarit stapanirea asupra pamanturilor ce apartineau mosiei Cetatii Neamtului, daruindu-le calugarilor de pe valea Paraului Secu. Episcopul Melchisedec Stefanescu, vorbind despre inceputurile Manastirii Secu, aminteste ca pana in anul 1910, pe zidul clopotnitei din manastire, in nisa unde se afla acum o fresca cu Sf. Ioan Botezatorul, se gasea pisania originala de la biserica construita de Voievodul Petru Rares, pisanie care s-a deteriorat din cauza asprimii vremurilor.

 

In secolul al XVII-lea, Nestor Ureche, vornicul Tarii de Jos, tatal cunoscutului cronicar Grigore Ureche, impreuna cu sotia sa Mitrofana, ctitoresc manastirea de piatra, in forma de cetate dreptunghiulara, cu biserica mare in mijlocul zidurilor, careia iau fixat hramul „Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul”, sarbatorit in fiecare an la data de 29 august. Si s-au inceput a se zidi la anul 7110 (1602, n.r.), iunie 7, si s-a ispravit in acelasi an, octombrie 5”.

 

 

Biserica, cu vadite influente muntenesti, a fost construita din piatra si caramida, de catre o echipa de mesteri locali si munteni. Dupa incendiul din 1812, intre anii 1812-1818 biserica a fost extinsa, prilej cu care s-a construit si a doua turla. De-a lungul vremurilor, biserica a suferit multe modificari, stilul muntenesc amestecandu-se cu cel moldovenesc.

 

Pe peretele de sud se afla pisania bisericii, scrisa in limba slavona, deasupra careia este zugravita o icoana in stil bizantin, infatisandu-i, in dreapta, pe Domnul Hristos ca arhiereu sezand pe tron si pe Maica Domnului imbracata ca o imparateasa bizantina, in stanga pe Sfantul Ioan Botezatorul, imbracat ca si ascetii din vechime, iar in partea de jos gasim pe Sfintii profeti Zaharia si Aron. Aceasta icoana, denumita „Deisis”, este originala si a fost pictata in anul 1602.

 

Arhitectura

Construita sub forma unei cetati medievale, cu ziduri groase, turnuri de aparare si turle, aceasta manastire din Moldova adaposteste si mormantul ctitorului ei, Nestor Ureche, precum si o impresionanta colectie muzeala de obiecte bisericesti. Aici puteti vizita icoana Cipriota, cea mai de pret icoana a manastirii Secu.

 

Biserica este reprezentativa pentru arhitectura moldoveneasca de la sfarsitul secolului al XVI-lea - inceputul secolului al XVII-lea. Integreaza influente muntenesti in forma sa moldoveneasca. Influentele muntenesti includ cele doua turnuri, unul deasupra naosului, celalalt deasupra pronaosului, si cele doua randuri de arcade mate, care inconjura fatadele bisericii.

 

In timpul secolului al XVIII-lea a fost adaugat un exonartex deschis, care a fost astupat in prima jumatate a secolului al XIX-lea. La acea vreme, un mic portal a fost invecinat cu fatada vestica, in jurul intrarii, si doua sacristii au fost zidite de fiecare parte a altarului. Interiorul bisericii a fost pictat din nou in 1850, iar catapeteasma naosului dateaza din acelasi an. In peretii din camera mormintelor, se pot observa doua mici nise. In cea dreapta se afla mormantul fondatorului, Nestor Ureche, iar in cea din stanga - mormantul sotiei sale, Mitrofana. Afara, in jurul bisericii, se afla mormintele diferitilor inalti ecleziasti ai bisericii moldovenesti. In dreptul fatadei sudice, se afla o nisa in care este mormantul Episcopului Varlaam.

 

Peretii masivi, cu turnurile din fiecare colti si cu cladirile adiacente, inconjoara biserica peste tot. Peretii si turnurile au fost reparate in timpul domniei lui Vasile Lupu. Inscriptia comemorativa plasata initial de Vasile Lupu la fortareata Neamt este intiparita in turnul din sud-vest. Pe inscriptia din piatra se afla sculptat un bun exemplu al hainelor de razboi din Moldova. Cladirile monahale au fost reconstruite dupa teribilul incendiu din 1821.

 

Pictura initiala, executata in anul 1602 de mesteri al caror nume nu s-a pastrat, in stilul frescelor bizantine, pictura identica din punct de vedere al stilului si al culorilor utilizate cu cea de la Manastirea Sucevita, s-a pastrat, in cateva registre, atat in interior, deasupra usii dintre pronaos si naos si la mormintele ctitoricesti, unde se pot admira in intregime, cat si in exterior, deasupra pisaniei originale de la 1602, pe latura de sud. Initial, biserica a fost pictata in exterior, lucru ce mai poate fi observat atat pe peretele de sud, cat si pe turla de deasupra Sfantului Altar.

 

Pictura actuala a fost executata in ulei, intre anii 1849-1850, de pictorul Costache Lifsicar si ucenicii sai si de zugravul Tudorache Ionescu, in stilul specific Renasterii, dar cu influente slavobizantine.

 

Parintele Vichentie Malau si cugetarile sale

Parintele Vichentie Malau a scris cu mana sfintiei sale cateva cugetari de mare intelepciune si sensibilitate ce stau si azi marturie pe stranile din Paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” de la Manastirea Secu:

 

“Omul rau e cu desavarsire rau cand se preface ca e bun.

O constiinta fara Dumnezeu e ca un tribunal fara judecator.

A nu te mania niciodata e semn de mare intelepciune.

Mania e o scurta nebunie.

Lenesul e frate cu cersetorul.

Trandavia e mama tuturor pacatelor.

Durerea e o invatatura. In anii durerii am invatat sa ma rog.

A ponegri pe altul e cea mai mare crima.

Altora sa ierti totdeauna, tie niciodata.

Din faptele tale vei fi judecata sluga vicleana.

O camera fara carti e un trup fara suflet.

Acel ce stie sa induioseze stie tot.

Nimic nu e mai liber ca cugetarea.”

 

Schituri care apartin Manastirii Secu

Schitul Nifon (comuna Vanatori, judetul Neamt) cu hramul „Buna Vestire”, intemeiat de Ieroschimonahul Nifon de la Manastirea Secu, in anul 1690.

Schitul „Sfantul Maria Magdalena” (comuna Tibucani, judetul Neamt) ctitorit de spatarul Iordachi Cantacuzino Deleanu, in anul 1774.

Schitul „Acoperamantul Maicii Domnului” (sat Baiceni, comuna Cucuteni, judetul Iasi) infiintat in anul 1992.

Schitul „Sfantul Ilie” (dealul Taciunele, comuna Vanatori, judetul Neamt) infiintat in anul 1998.

 

Contact:

Adresa: Comuna Vanatori, Cod postal: 617500, Judetul Neamt

Tel./Fax: +40 (233) 251862

Web: http://secu.mmb.ro  

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: