Interferente.ro Turism Romania Litoralul romanesc al Marii Negre

Luni, 13 Iunie 2011 04:00

Litoralul românesc al Mării Negre 

 

 

Aşezare geografică. Limite. Date generale.

Litoralul românesc la Marea Neagră se întinde de la graniţa cu Ucraina (Nord) până la cea cu Bulgaria (Sud), fiind cea mai exploatată zonă turistică din România.

Litoralul românesc la Marea Neagră se întinde pe o lungime de 245 km şi este compus din Delta Dunării şi lacurile litoralului care însumează o lungime totală de 163 km şi de plajele litoralului care se întind pe mai bine de 82 km.

Principalele oraşe, dar şi principala zonă de interes unde se află majoritatea staţiunilor şi a atracţiilor turistice este judeţul Constanţa. Celălalt judeţ riveran este judeţul Tulcea. Singura regiune istorică riverană este Dobrogea.

Oraşele principale din regiune sunt Constanţa (cel mai mare port de la Marea Neagră), Mangalia şi Năvodari.

  

Aspect. Climă. Salinitate. Indicaţii terapeutice.

Pe suprafaţa dintre cele două extremităţi (la nord - Capul Midia si la sud - Vama Veche) se întinde o plajă superbă cu nisip fin în cea mai mare parte şi o pantă lină uşor accesibilă.

Plajele de pe litoral au o lăţime generoasă (150-200 m) şi sunt armonios îmbinate cu porţiuni verzi alcătuite atât din arbori autohtoni, cât şi din palmieri, plante exotice şi porţiuni cochete cu gazon şi flori.

Temperatura medie în lunile iunie-august depaseste 24°C. Precipitaţiile reduse favorizează dezvoltarea turismului în zonă (sub 400 mm/an), astfel numărul de zile însorite pe litoral se ridică la 140 zile/an. Durata de strălucire a soarelui atinge vara 10-12 ore/zi.

Salinitatea medie a Mării Negre este de 20-22%, crescând de la nord la sud şi de la ţărm în largul mării. Variaţia fluxului şi refluxului au o amplitudine de 8 cm. Plajele au un nisip fin, perfecte pentru cure heliomarine. Vânturile dominante bat din direcţia N-E, iar brizele de mare şi de uscat răcoresc vara aerul. Apa de mare este un factor important pentru talasoterapie şi băi de mare.

Indicaţii terapeutice:

- hipotiroidism, limfatism, anemii secundare, rahitism, decalcifieri şi unele afecţiuni reumatismale.

 

Clima temperată, marea cu o salinitate redusă, ţărmul uniform şi orientarea plajei către răsărit crează premisele pentru petrecerea unui concediu estival în cele mai bune şi relaxante condiţii.

 

 

Turism. Plaje. Staţiuni turistice. Litoral.

De-a lungul drumului european E 87 se afla înşirate toate staţiunile litoralului românesc care pun la dispoziţia turiştilor peste 250.000 de locuri de cazare în hoteluri, vile şi pensiuni agroturistice.

Staţiunile sunt amplasate de la nord la sud, după cum urmează:

·        Năvodari

·        Mamaia Sat

·        Mamaia

·        Constanţa

·        Eforie Nord

·        Techirghiol

·        Eforie Sud

·        Costinesti

·        Olimp

·        Neptun

·        Jupiter

·        Cap Aurora

·        Venus

·        Saturn

·        Mangalia

·        2 Mai

·        Vama Veche

Aceste localităţi sunt unite de Drumul European E 87 şi de calea ferată Constanţa - Mangalia.

 

 

 

Litoralul României. Hartă.

 

 

 

Acces. Căi de acces pe litoral.

Se poate ajunge la litoralul românesc al Mării Negre pe 3 căi: rutier, feroviar, aerian.  

Pentru a vă uşura situaţia, vă prezentăm în cele ce urmează căile de acces existente.

 

Rutier

Sunt 4 şosele care ajung la Constanţa:

DN Bucureşti - Feteşti - Constanţa

E 60 Urziceni - Slobozia - Constanţa

E 87 Tulcea - Constanţa (cu derivaţie pentru Brăila şi Galaţi)

DN Călăraşi - Ostrov - Constanţa

 

Feroviar  

Ruta Constanţa - Mangalia are următoarele gări şi halte:

Gara Constanţa - pentru Constanţa, Mamaia şi Năvodari

Gara Agigea

Gara Eforie Nord

Gara Eforie Sud

Halta Tuzla

Gara Costineşti - pentru zona Epava - nordul staţiunii

Halta Costineşti - pentru staţiunea Costineşti - BTT

Halta Neptun - pentru Neptun, Olimp, Jupiter

Gara Mangalia - pentru Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter, Cap Aurora, Neptun, Olimp, 2 Mai

Vama Veche

 

Aerian

Aeroportul Mihail Kogălniceanu se află la 20 km de Constanţa.

 

Transport Local

Între Constanţa şi celelalte localităţi ale litoralului, în timpul sezonului estival, există posibilităţi multiple de transport în comun.

Astfel, ruta CFR între Constanţa şi Mangalia este dublată rutier de microbuze cu plecare din 10 în 10 min, care parcurg distanta Constanţa-Mangalia în circa 45 minute şi de autobuze şi autocare private, cu plecare la fiecare 20 minute.

Din Constanţa spre Mamaia se circulă pe următarele trasee: 40, 41, 101, 23.

Reţeaua de maxi-taxi care acoperă oraşul Constanţa are următoarele trasee care circulă spre Mamaia: 301, 302, 305.

 

În sudul litoralului, între Mangalia şi Neptun-Olimp, distanţa este parcursă de microbuze care circulă cu o frecvenţă mai mult decât satisfăcătoare.

De asemenea, accesul în localitatile 2 Mai, Limanu şi Vama Veche se face tot cu microbuze.

 

 

Litoralul românesc. Descriere. Staţiuni şi plaje de pe litoral.

 

Năvodari 

Staţiunea Năvodari este cunoscută drept una dintre cele mai liniştite de pe litoral, fiind amplasată în centrul judeţului Constanţa, pe malul de sud al lacului Taşaul şi pe istmul dintre acesta şi lacul Siutghiol. Se învecinează cu Lacul Siutghiol, staţiunea Mamaia, Lacul Taşaul, satele Lumina şi Sibioara, dar şi cu oraşul Constanţa. 

Plajă Năvodari persistă în memoria turiştilor că tabără de vară pentru copii de la Năvodari, însă în ultimii ani tot mai puţin copii vin în vacanţă aici, drept urmare tabără şi clădirile aferente sunt într-o situaţie precară, multe dintre ele fiind închise turiştilor.

 

Mamaia

Staţiunea Mamaia este una dintre staţiunile simbol ale litoralului românesc, fiind denumită şi Perla litoralului românesc. Aceasta este cea mai mare şi renumită staţiune din România, fiind situată între localităţile Constanţa şi staţiunea Năvodari.

Staţiunea Mamaia oferă turiştilor posibilitatea practicării sporturilor de apă, precum şi pescuitul în lacul Mamaia. Particularitatea staţiunii este lăţimea mare a plajei (100-200 m) şi lungimea ei de peste 8 km.

Plajă din Mamaia are nisip fin, numeroase amenajări şi cea mai mare parte este concesionată hotelurilor sau întreprinzătorilor privaţi. Plajă este presărată cu numeroase hoteluri, piscine în aer liber, discoteci, parcuri de agrement, terenuri de sport, precum şi un teatru de vară. 

 

Eforie Nord

Staţiunea Eforie Nord este situată la 14 km sud de Constanţa, între Lacul Techirghiol şi Marea Neagră, fiind o destinaţie plăcută atât pentru relaxare cât şi pentru tratament. 

A două staţiune că mărime a litoralului românesc, este renumită pentru tratamentele sale curative, staţiunea dispunând de două bază de tratament permanente, ce posedă instalaţii pentru băi calde cu apa sărată provenită din Lacul Techirghiol sau din Marea Neagră. Una din bazele de tratament este conectată la reţeaua de hoteluri: Steaua de mare, Delfinul, Meduză, iar cealaltă la clinică de 120 de locuri a Institutului de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală. Acestea funcţionează în tot timpul anului.

Plaja din Eforie Nord are o lungime de 3-4 km şi o lăţime de 20-100 metri. În partea de nord plajă este mai îngustă şi este străjuită de o faleză înaltă, cunoscută că loc de promenadă. Aici accesul pe plajă se face pe scări. Plajă este excelentă pentru copii (o trecere lentă în apă).

 

Eforie Sud

Staţiunea Eforie Sud este situată 18 km sud de Constanţa, la nord de Dealul Tuzla între Marea Neagră şi Lacul Techirghiol, în imediată apropiere a Staţiunii Eforie Nord. Încă din 1899 aici a fost inaugurat Hotelul Movilă, iar în jurul acestuia au fost construite băi calde pentru tratament. Din 1928 Eforie Sud este declarată staţiune balneară, iar între cele două războaie mondiale a devenit oraş.

În staţiune se află un sanatoriu reumatologic permanent şi altul pentru tratarea rahitismului şi a debilităţii, ce funcţionează numai în sezonul estival, ambele pentru copii. 

Plaja Eforie Sud are o lungime de aproximativ 2 km, cu lăţimi variind între 50-150 m, fiind plaja cea mai îngustă dintre toate staţiunile litoralului românesc din cauza eroziunilor accentuate care au avut loc de-a lungul timpului şi dispune de spaţii medicale de prim ajutor, spaţii de alimentaţie publică, puncte de agrement nautic.

 

Techirghiol

Staţiunea balneoclimaterică permanenţă Techirghiol se află situată la 18 km de Constanţa, pe malul lacului Techirghiol. Principalele caracteristici ale staţiunii sunt apa sărată şi nămolul sapropelical lacului, aici aflându-se cinci baze de tratament cu băi calde cu apa sărată provenită din lac, împachetări cu nămol, pentru aerosoli şi hidroterapie.

 

Costineşti

Staţiunea balneoclimaterică Costineşti este situată la 28 km sud de municipiul Constanţa, lângă satele Costineşti şi Schitu. Începuturile staţiunii datează din 1949, când a fost organizată aici prima tabără de vară pentru elevi. De atunci, Costineşti a rămas capitală tinereţii, cel mai mare centru estival de vacanţe pentru tineret. Astfel, Costineşti este denumită şi “Statiunea Tineretului”.

Staţiunea Costineşti dispune de baze de grement moderne, aici au loc numeroase manifestări cultural-artistice şi tot aici emite postul Radio Vacanţă. 

Plaja Costineşti are o lungime de 1 km, fiind mai lată în zonă Obeliscului şi este orientată spre est, fiind ideală pentru talasoterapie, aerosoli, helioterapie, antrenamente sportive şi yoga. Aici veţi găsi nisipul fin şi fierbinte, pe timp de vară soarele încălzind staţiunea 10-12 ore pe zi.

 

Olimp

Olimp este una din cele mai solicitate staţiuni de pe litoralul românesc, situată în prelungirea staţiunii Neptun spre Nord. Olimp a avut întotdeauna un aspect de staţiune occidentală, dat în primul rând de arhitectură hotelurilor, a spaţiilor comerciale, a cluburilor şi teraselor existenţe care au transformat Olimpul în una din staţiunile cele mai frecventate de turişti încă din de înainte de 1989.

Plaja Olimp are două caracteristici:

-         cea din partea de sud spre Neptun este o plajă îngustă, mărginită de o faleză destul de înaltă cu apa curată şi aglomerată, cu intrarea în apă puţin pietroasă,

-         cea din partea din Nord (lângă Complex Amfiteatru, Panoramic-Belvedere) este mai lată, dar fragmentată de numeroase golfuleţe artificiale.

 

 

Neptun

Staţiunea Neptun este situată între Olimp la nord şi Jupiter la sud, la 35 km de Constanţa şi 8 km de Mangalia. Poziţia staţiunii prezintă totuşi un dezavantaj, deoarece între staţiune şi mare există un complex de lacuri care se interpun între hoteluri şi plajă, astfel încât staţiunea Neptun nu se poate lăuda cu nici un singur hotel construit pe plajă. În schimb vegetaţia bogată, liniştea şi o plajă bună compensează acest dezavantaj.

Plaja Neptun are o lăţime medie  de 30-100 m, cu un nisip bun, apa curată şi multe posibilităţi de agrement şi servicii diverse. Pe plajă se pot închiria şezlonguri, umbrele şi alte accesorii de plajă. Marginea plajei este flancată de o mulţime de terase, restaurante, etc.

 

Jupiter

Jupiter are un farmec deosebit în cadrul staţiunilor litoralului românesc, fiind o staţiune mică, dar simpatică cu hoteluri renovate şi câteva din ele cu poziţii foarte spectaculoase pe faleză. Micuţă şi cochetă, staţiunea Jupiter se întinde între Neptun (2 km) şi Venus (2 km), la circa 5 km de Mangalia. În partea din nord se învecinează cu Neptun, iar în partea din sud, situată pe peninsulă cu acelaşi nume, Cap Aurora.

Plaja din Jupiter comunică cu cea de la Neptun, aflându-se în continuarea acesteia. Are o lungime de câteva sute de metri şi are un aspect asemănător cu cea din Neptun, fiind lată şi cu nisipul fîn.

 

Cap Aurora

Staţiunea Cap Aurora are un farmec deosebit în cadrul staţiunilor litoralului românesc. Cap Aurora are o poziţie particulară care îi conferă un farmec unic pe litoralul românesc. Este situată pe o peninsulă cu aspect de promontoriu care iese în mare spectaculos în contrast cu notă dominantă a litoralului nostru de întindere netedă fără golfuri şi peninsule. Această mică peninsulă prezintă o faleză fragmentată în numeroase golfuleţe mici, mărginite de diguri de protecţie, construite de pe vremea când s-au făcut şi hotelurile.

Cap Aurora se întinde între Jupiter (1 km) şi Venus (1 km) la circa 4 km de Mangalia.

 

Venus

Staţiunea Venus poartă numele zeiţei frumuseţii şi se află situată între Saturn şi Jupiter-Cap Aurora. În staţiune există şi posibilitatea de a face băi de nămol pe malul Lacului Venus în cadru organizat. Staţiunea Venus a intrat în nomenclatorul staţiunilor balneare în anul 1972. Intimă şi eleganţă, se remarcă prin varietatea de stiluri arhitectonice ale hotelurilor şi vilelor. Hotelurile poartă aproape în totalitate nume de feţe, fiind înconjurate de o  mare de verdeaţă, caracteristică principală a acestei locaţii de pe litoralul nostru. Staţiunea este liniştită şi are suficienţe posibilităţi de agrement.

 

Saturn

Staţiunea Saturn a fost construită iniţial pentru turiştii români şi a intrat în funcţiune în 1973. Staţiunea este situată în nordul oraşului Mangalia şi în sudul staţiunii Venus de care este legat printr-o plajă şi un golf frumos, tipic geografiei de tip Portiţă sau Mamaia. Staţiunea oferă cazare confortabilă, la preţuri accesibile, utilată cu terase în aer liber şi restaurante.

Plaja Saturn este formată de fapt din două părţi: ”Plaja Diana” şi “Plaja Adras”, amândouă curate, cu nisipul fin şi numai bune de folosit. Este de fapt cea mai largă plajă de pe litoralul românesc.

 

Mangalia

Mangalia este al doilea municipiu că mărime din judeţul Constanţa, fiind aşezat aproape de extremitatea sudică a litoralului românesc. A fost declarat municipiu în anul 1995.

Mangalia este cea mai importantă staţiune balneoclimaterică permanenţă de la Marea Neagră, oraş de aceeaşi vechime istorică ca şi Constanţa (peste 2.000 ani atestare istorică), beneficiind de un climat deosebit, asemănător celui mediteranean, cu media de temperatură anuală cea mai ridicată din ţară.

Staţiunea este situată la 44 km de Constanţa, întemeiată de greci în sec. VI î.Hr., fiind cea mai sudică staţiune de pe litoralul Mării Negre. Este singură staţiune maritimă care deţine izvoare minerale sulfuroase, mezotermale şi radioactive, folosite încă din antichitate.

Mangalia dispune de o bază de tratament cu secţii de recuperare medicală, băi calde cu apă sulfuroasă, împachetări cu nămol, kinetoterapie, hidroterapie, săli de gimnastică medicală şi cabinete de geriatrie.

Principalele atracţii ale staţiunii sunt Muzeul de arheologie, Moscheea Esmahan Sultan, Colecţia Mercurius, vestigiile bazilicii româno-bizantine, tot aici putându-se practică şi echitaţia.

 

2 Mai

2 Mai este un sat situat pe malul mării, la sud de municipiul Mangalia şi de lacul cu acelaşi nume.

Lacul Mangalia a fost iniţial liman fluvio-marin şi s-a transformat într-un golf prin tăierea, în 1979, a cordonului de nisip ce il separa de mare. Are o suprafata de 260 ha si a fost separat in partea interioară, în două lacuri: Limanu si Hagieni.

Satul a fost înfiinţat în 1887 de către Mihail Kogălniceanu, prin aducerea câtorva familii de ruşi de la Bucureşti, Iaşi şi Galaţi.

 

Vama Veche 

La 3 km de 2 Mai se află Vama Veche, localitate de frontieră, amplasată pe marginea unui larg golf maritim, cu plajă lată de 30-40 m şi lungă de 300 m.

Vama Veche este o localitate mică, devenind în ultimele sezoane de vară un loc foarte căutat datorită atmosferei de nonconformism, gen Costineşti şi a preţurilor reduse la cazare şi masă.

Cazarea se face în casele locuitorilor şi într-o mulţime de vile confortabile apărute parcă peste noapte în ultimele sezoane.

 

 

Concluzii

Pe litoral există o mare varietete de locuri de distracţie şi agrement care acoperă toate preferinţele şi exigenţele de consum ale turiştilor. Astfel, pe litoral s-au dezvoltat un număr mare de restaurante atât cu specific românesc, cât şi internaţional, precum şi un mare număr de terase amenajate în imediată apropiere a plajei care oferă o ambianţă deosebită, îmbinând într-un mod savuros posibilităţile de relaxare dintr-un restaurant cu atmosfera unei vacanţe estivale. Totodată, turiştii de pe litoral pot practică atât sporturi acvatice într-una din bazele de agrement marin, cât şi tenis de câmp, fotbal şi golf pe terenuri special amenajate în cele mai moderne condiţii. Posibilităţile de distracţie şi agrement sunt completate de recentele construcţii turistice din staţiunea Mamaia - anul 2011 - dintre care cele mai importante sunt parcul acvatic Aqua Magic şi Telegondola.