Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 17:38

Legenda vascului

 

Vascul are puteri magice, e o superstitie sau un adevar ... Puterile magice ale vascului si traditia de a te saruta sub o ramura de vasc isi au originea in legenda nordica a zeitei Frigga si a fiului ei, Balder.

 

Dar cine e Frigga si Balder? Frigga era zeita dragostei, iar baiatul ei, Balder, era zeul soarelui de vara.

 

Se spune ca, intr-o noapte, Balder a avut un vis prevazator, un vis despre propria sa moarte. A fost ca un adevarat cosmar Speriat din cale afara, Balder a dat fuga la mama lui si i-a povestit ce visase. Extrem de afectata de vis a fost si mama acestuia, Frigga. Aceasta a devenit extrem de ingrijorata si speriata, atat oentru viata fiului ei, cat si pentru soarta intregii lumi. Frigga stia clar ca, fara Balder, pamantul nu ar putea sa supravietuiasca. Au urmat zile de chin, cautare de solutii ... A crezut in acest vis si, pentru a impiedica o astfel de tragedie, ea a mers in toate colturile lumii, la fiecare creatura a aerului, focului, apei si pamantului, smulgandu-le promisiunea ca nu ii vor face niciodata vreun rau fiului ei. Fiecare planta si fiecare animal de sub si de deasupra pamantului i-au fagaduit ca Balder va fi in siguranta.

Frigga, insa, a uitat sa obtina promisiunea uneia dintre plante. Aceasta era intalnita de obicei pe ramurile stejarilor si era cunoscuta sub numele de vasc.

 

Loki, zeul raului si unul din inamicii declarati ai lui Balder, gata mereu sa puna la cale o faradelege, a aflat de acest lucru. Astfel, Loki s-a apucat de treaba, a faurit o sageata otravita in varful careia a asezat o crenguta de vasc si l-a convins prin inselaciune pe Hoder, fratele orb lui Balder si zeu al iernii, sa o slobozeasca din arc inspre ruda sa de sange. Balder a simtit imediat efectul otravii si a murit.

 

Se anunta un adevarat dezastru, o adevarata tragedie, se anunta sfarsitul ... Toate vietuitoarele au fost infricosate la gandul ca pamantul se va raci, iar viata va dispare cu desavarsire. S-au adunat toate, au cautat solutii si, rand pe rand, au incercat sa il readuca la viata pe Balder. Dupa trei zile, Frigga a reusit, cu ajutorul aceluiasi vasc, sa isi invie fiul. Lacrimile ei, cazute peste vasc, au devenit mici fructe albe, asemanatoare perlelor, iar Frigga a binecuvantat planta.

 

Drept binecuvantare, Frigga a adus asupra ei vraja ca oricine sta sub ea sa fie mereu aparat de pericole si sa aiba dreptul de a fi sarutat ca un semn al dragostei.

Afla mai multe despre aceasta planta magica, decorativa, cu efecte pozitive, miraculoase pentru sanatate. Click aici.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: