Interferente.ro Turism Obiective turistice Lacul Rosu statiune turistica de interes

Joi, 06 August 2015 00:14

Lacul Rosu - statiune turistica de interes

Statiunea climaterica Lacul Rosu se situeaza in randul celor mai atragatoare locuri de odihna si turism din tara noastra. Ea s-a dezvoltat de-a lungul firului de obarsie al paraului Bicaz si isi rasfira asezarile pitoresti pe fasia de teren situata la poalele ambilor versanti ai vaii, pe circa 2500 m lungime, intre malul rasaritean al Lacului Rosu si partea dinspre sud-vest a Cheilor Bicazului.

Lacul Rosu statiune turistica de interes

De asemenea, dorim sa va prezentam cele mai apropiate centre deservite de cai ferate si legate de Lacul Rosu prin sosele nationale:

· la vest - Gheorghieni (26 km de statiune);

· la est - Bicaz (35 km de statiune).

Altitudinea statiunii este cuprinsa intre 985 m (deversorul natural al lacului) si 1107 m (cabana Suhard). Spre nord-vest si nord statiunea este strajuita de inaltimile Suhardului Mare (1507 m) si Suhardului Mic (1352 m). In partea opusa (sud-est) regiunea este dominata de Muntele Ghilcos (1384 m), de pe fata caruia s-a desprins alunecarea de grohotis ce a dat nastere Lacului Rosu. Catre sud-vest, intre Paraul Rosu si V. Oilor se inalta Muntele Calului si Batca Cioflogenilor (1184 m), despartite de Valea Calului, iar catre est si nord-est zarea este inchisa de peretii Surducului si ai Fagetului Ciucului.

Prin aparitia taului in peisajul geografic al regiunii de la izvoarele Bicazului, pitorescul locurilor a sporit considerabil, iar ansamblul Lacul Rosu - Cheile Bicazului a devenit un element de covarsitoare insemnatate turistica.

In anul 1931 regiunea a fost declarata statiune climaterica. Adevarata zi de nastere a statiunii Lacul Rosu a fost insa aceea in care intregul fond de vile si de cladiri ridicate au fost nationalizate, trecand astfel in folosinta celor prin truda carora fusesera realizate.

Muntii ce inc onjura statiunea Lacul Rosu ofera numeroase posibilitati pentru practicarea turismului, schiului si alpinismului. Catre piscurile de pe care privelistea se deschide fara hotar conduc zeci de carari, special amenajate pentru drumetie, parte din ele marcate.

Traseele turistice stau la indemana tuturor oaspetilor statiunii, fie ei chiar incepatori in turism sau alpinisti incercati. Ei pot sa-si aleaga itinerarul pe masura puterilor, indemanarii si cunostintelor insusite: drumuri scurte sau lungi prin muntii din jur sau catre masivele mai indepartate; plimbari usoare sau urcusuri grele; hoinareli de-a lungul soselelor sau pe hatasele ce se strecoara prin chei cu frumuseti nebanuite. Pentru cei mai indrazneti, dornici sa intreprinda drumuri iesite din comun, traseele prezinta portiuni in care inaintarea se face direct prin apa rece si limpede a paraielor de munte. Ori pe unde vor merge, pitorescul locurilor strabatute sau orizontul larg ce-l dezvaluie piscurile urcate ii vor rasplati din plin.

Statiunea Lacul Rosu este foarte mult cautata pentru cadrul sau geografic, ca si pentru efectul binefacator al climatului. Intr-un cuvant, peisajul (munte, ape, paduri), bogatia si varietatea florei si faunei, un climat placut (altitudine in jurul a 1000 m, raze ultraviolete, aerul ozonat si bogat in aerosoli produsi de coniferele padurilor ce inconjura statiunea, cu veri racoroase si ierni „adevarate”; multe zile cu soare; umiditatea mai scazuta decat la ses sau in regiunile deluroase inconjuratoare; lipsa curentilor puternici etc.), toate acestea au o influenta benefica asupra sanatatii celor veniti la odihna.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: