Interferente.ro Cultura Diversitate Istoricul titlului de maresal

Joi, 25 Mai 2017 00:24

Istoricul titlului de maresal

Istoricul titlului de maresalTermenul, de origine franceza, este considerat azi in foarte multe tari din lume ca cel mai inalt titlu din ierarhia militara. La origine, pe timpul dinastiei Merovingilor (prima dinastie de regi ai statului franc), detinatorul acestui titlu era conducatorul Capetienilor, maresalul a devenit loctiitorul conetabilului (seful armatei franceze).

Din anul 1627, odata cu suprimarea functiei de conetabil, maresal a devenit cel mai inalt grad militar francez. Desfiintat in timpul revolutiei franceze, gradul de maresal a fost restabilit in 1804 de Napoleon Bonaparte. Ca semn distinctiv, maresalii Frantei purtau un baston special, manseta hainei fiind impobita cu sapte stele, iar chipiul cu o tripla coroana de frunze de stejar din aur. Bastonul, lung de 50 de centimetri, era imbracat cu matase albastra si ornat cu flori de crin, vulturi sau stele din aur, dupa epoca respectiva, avand la cele doua capete cate un cerc de aur, pe unul fiind gravat numele maresalului, iar pe celalalt cuvintele: “Terror belli, Decus pacis”. In decursul veacurilor, la diferite popoare ale Europei, termenul de maresal a avut insa si alte semnificatii. Asa, de exemplu, tot in Franta, pana in 1872, pe timpul monarhiri, titlul “Marechal des logis” era analog cu cel al sefului de stat major de azi. Dupa modelul grancez, foarte multe tari au introdus titlul de maresal, acordat celor mai renumiti generali care s-au distins pe campurile de lupta. In tara noastra, dupa primul razboi mondialau fost investiti cu acest titlu generalii Constantin Prezan si Alexandru Averescu pentru contributia deosebita ce au adus-o la infrangerea armatelor germane in luptele din Moldova. Azi, in tara noastra, acest grad este acordat generalilor pentru contributii deosebite aduse intaririi fortelor armate si pentru merite deosebite in conducerea trupelor.

In armata italiana, titlul de maresal este atribuit atat generalilor care s-au distins in mod deosebit pe campurile de lupta, cat si unor grade inferioare din armata. Curtile imperiale si regale sunt prevazute si azi cu cate unul sau mai multi “maresali ai palatului”, care nu sunt altceva decat administratorii curtilor respective.