Interferente.ro Sanatate Tratamente Inotul sportul sanatatii

Joi, 18 Mai 2017 00:24

Inotul - sportul sanatatii

Sport ideal pentru corpul uman, inotul/natatia “pune la punct” deopotriva intreaga musculatura, indepartand straturile de grasime, tonificand fibrele musculare.

Restabilind un bun echilibru intre pectorali si dorsali, inotul, gratie miscarii picioarelor, face un continuu antrenament al musculaturii abdominale, care este mai putin solicitata in mod obisnuit, inotul indeparteaza durerile lombare, intretinand supletea articulatiilor, evita redorile si anchilozele. Mai mult, continua miscare a bratelor in apa face ca defectele coloanei vertebrale sa fie remediate.

Inotul sportul sanatatii

Alunecarea prin apa poate fi comparata cu un continuu masaj. Apa opune o rezistenta la deplasarea inotatorului. Presiunea “masajului” este cu atat mai puternica deci. Inotul fortifica inima, fiind o excelenta “scoala” de respiratie, in acelasi timp mareste capacitatea plamanilor. Bunii inotatori expira sub apa, folosind complet aerul din plamani. Prin inot, functionarea diafragmei se imbunatateste, de asemenea.

Natatia este excelenta ca tratament pentru persoanele nervoase, care sufera de anxietate. Apa calda, pozitia orizontala (mai ales la cei care fac pluta), privirea ridicata au efecte sedative. Aceste efecte apar daca se face un inot activ, adica 25 m pe minut si daca se inoata cel putin 200-400 m fara intrerupere.

Inotul/natatia este foarte eficace in tratamentul deviatiilor de coloana vertebrala, in special in scolioze. Ajuta la recuperarea in sechelele posttraumatice. Din nefericire, umiditatea poate sa itretina unele reumatisme care au atins discurile vertebrale si chiar unele artroze.

Stitul crawl este indicat persoanelor care au scolioza. Bratul, foarte simetric, care da o buna alonja corpului, este excelent pentru tratamentul cifozei, al spatelui rotund. Stilul crawl pe spate pune la lucru musculatura corpului in extensie, facand o excelenta reeducare in caz de tulburari de statica.

Totusi, inotul este contraindicat uneori. Bolnavii cardiaci grav, cei care sufera de sinuzite si otite, astmaticii, care nu suporta atmosfera umeda, incarcata si, bineinteles, cei suderinti de boli infectioase in evolutie (bronsite, infectii urinare, rinofaringite) se vor abtine de la inot pe timpul bolii.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: