Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica In cautarea materiei hibride

Vineri, 04 Noiembrie 2016 00:04

In cautarea materiei hibride

Oricat ar parea de paradoxal, cel mai dificil aspect in cautarea materiei hibride il constituie imposibilitatea practica de a deosebi un glueball de materie obisnuita, alcatuita din quarkuri. In definitiv, in toate coleziunile se formeaza atat gluoni, cat si quarkuri. De ce sa nu presupunem ca, in virtutea efectului adeziv al sarcinilor de culoare, ce se gasesc atat de gluoni cat si de quarkuri, se produce amalgamarea lor, a quarkurilor cu gluonii in exces. Aceasta ar fi o combinatie extrem de neobisnuita. Quarkurile si gluonii apartin unor varietati complementare ale materiei. Quarkurile sunt fermioni, particule a caror caracteristica fundamentala este ca nu pot fi aglomerate. Gluonii sunt bosoni si pot fi aglomerati oricat de mult. Condensarea celor doua varietati intr-o stare diferita de materia normala alcatuita din hafroni ar fi o neobisnuita materie hibrida.

In cautarea materiei hibride

Deocamdata investigatiile pe aceasta linie sunt doar teoretice. S-au facut ipoteze asupra proprietatilor acestor obiecte (numite miktoni = amestec) si s-au calculat masele lor, in fapt ale celor mai usoare combinatii, despre care se crede ca sunt de aproape doua ori mai grele decat protonul. Deoarece asemenea stari hibride seamana foarte mult cu particulele obisnuite, s-a exprimat opinia ca ele au fost deja observate, fara ca experimentatorii sa reuseasca sa le interpreteze corect.

In coleziunile proton-antiproton este prea putin probabil faptul ca toate quarkurile dintr-un proton se vor anihila cu toate quarkurile dintr-un antiproton pentru a da materie gluonica pura. Este mult mai probabil ca se va produce doar anihilarea unui quark cu un antiquark – reactie in urma careia ar rezulta o multime de gluoni! Dar, in momentul reactiei, chiar in imediata vecinatate a gluonilor nou aparuti se vor afla inca vechile quarkuri si antiquarkuri ce au evitat anihilarea astfel incat exista posibilitatea ca unii dintre gluoni sa coaguleze pe unele dintre quarkuri.

Cu certitudine, asemenea cercetari ne vor asigura o viziune noua asupra felului in care lucreaza fortele ce actioneaza intre quarkuri. S-ar putea spune ca atunci vor fi examinate quarkurile intr-o noua ambianta.

Daca aceste noi stari ale materiei nu vor fi totusi gasite, aceasta va insemna fie ca ele au proprietati diferite de cele pe care le-au calculat fizicienii, fie ca ele nu exista deloc. Si intr-un caz si intr-altul, ar insemna ca exista ceva deocamdata necunoscut in schema naturala dupa care lucreaza gluonii si quarkurile, ceva pe care inca nu-l intelegem. Ar mai insemna fie ca este nevoie doar de o corectie mica la teorie pentru a pune intelegerea noastra in total acord cu lumea reala, fie ca abordarea teoretica a realitatii microfizice trebuie restructurata si este nevoie de o noua paradigma stiintifica, de o noua revolutie in fizica microcosmosului.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: