Duminică, 19 Decembrie 2010 16:14 |
IgnatulPe 20 decembrie, in calendarul ortodox se sarbatoreste ziua Sfantului Ignat. In aceasta zi datina randuieste sa fie taiat porcul de Craciun. Taranii cred ca un porc neinjunghiat in aceasta zi nu se mai ingrasa pentru ca isi viseaza cutitul.Acest obicei este o incarnare a spiritului recoltelor, iar sacrificarea are functia de sporire a belsugului. Actul ritual al sacrificarii marcheaza trecerea de la timpul profan cotidian la timpul sacru sarbatoresc, purifica timpul si naste cadrul spiritual pentru realizarea contactului cu divinitatea, pentru captarea fortelor benefice supreme.Nerespectarea acestui obicei poate provoca, dupa unii, incidente neplacute. In mod evident, acest obicei pastreaza elemente de ritual pagan. In Egiptul Antic si in Grecia Antica porcul era sacrificat in cinstea unor zeitati. In ziua aleasa, de dimineata, barbatii din casa ajutati uneori si de alte rude, prind porcul si il taie prin infigerea unui cutit in zona gatului. Apoi porcul se parleste pentru a se indeparta parul. Scrumul este dat jos cu o perie sau un bat. Pentru ca soriciul sa fie curatat de negreala se spala bine cu apa calda si se freaca cu cutitul pana ce devine curat. Se face porcului o cruce pe cap zicandu-se ,,in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin!”.Se vor taia intai picioarele, apoi urechile si coada din radacina. Din ele se vor pregati piftia. Se scot apoi soldurile, slanina se despica de-a lungul spinarii si gatului, desfacandu-se de pe carne. Apoi se taie capul porcului. Se desface in doua parti, cu cate o falca fiecare. Se scoate si „iepurele” - osul pieptului cu cei doi muschi dinainte, rarunchii, cele doua coaste din osul spinarii, etc. Se ia grasimea de pe burta - osanza. Se scot si intestinele, vezica urinara, ficatul, plamanii - bojogii, splina, stomacul.Se spala slanina, se pune intr-o albie curata. Carnea se spala bine de sange si se presara cu sare. Intestinele se intorc pe dos, se curata, se spala fiind necesare la carnati si caltabosi. Stomacul porcului se va consuma in ziua de Craciun - se fierbe si se pune cu mujdei de usturoi. Dupa cateva zile carnea se scoate de la sare, se usuca prin agatare pe o stighie de lemn, pusa sus sa nu ajunga matele. Se da la afumat sau se consuma proaspata. Se prepara carnati din carne tocata, caltabosi, toba. Carnea se va praji si se va pune la pastrare peste iarna in vase speciale si va fi acoperita de untura topita.Taierea porcului este urmata de ,,pomana porcului” care consta in carne prajita, mamaliga calda, tuica fiarta, consumate de cei care au transat porcul, dar si de membrii familiei - copii, parinti, bunici.
Newer news items:
Older news items:
|

Regim alimentar pentru protectia inimii si circulatiei sanguine Pentru ca sanatatea inimii sa fie aparata se impune, in principal, limitarea retentiei de apa in organism, in care scop, in primul rand,...
Read more
Statusuri 1 Martie - Martisor 1 Martie, o zi aparte, prima zi de primavara. Sarbatoriti si voi aceasta zi si postati ca status pe retelele de socializare un mesaj primavaratic. 1...
Read more
1 Mai, Sarbatoarea de Armindeni si Ziua Pelinului La 1 Mai romanii sarbatoresc Armindenul (Armindeni, Armendina, Armindin si Arminder). Denumirea populara de Arminden (Armindeni) este pusa de lingvisti in legatura cu...
Read more
Litoralul romanesc - locul ideal pentru o vacanta la mare Vara a sosit si este timpul de o relaxare si odihna! Ce poate fi mai minunat decat o escapada de weekend...
Read more
Arsenie Boca - Profeţii despre România Părintele Arsenie Boca a făcut de-a lungul timpului referiri clare la ascensiunea comunismului, căderea comunismului, moartea lui Ceauşescu precum şi alte profeţii despre viitorul României. Încă...
Read more
Cina cea de taină – Leonardo da Vinci – originalitate şi mistere "Cina cea de Taină" este pictura de cele mai mari dimensiuni a lui Leonardo şi unica sa frescă care...
Read more
Charles Naudin pionier al biologiei contemporane Charles Naudin s-a nascut la Autun, la 14 august 1815, fiind fiul unui institutor de tara. Intrarea in viata a tanarului Charles a fost anevoioasa. Incepand...
Read more
Statiuni din judetul Valcea – Govora si Calimanesti - Caciulata Vom face referire la cateva statiuni celebre din judetul Valcea, respectiv statiunile: Govora, Calimanesti - Caciulata.
Read more
Mesaje, urari si felicitari de Sfantul Gheorghe 2017 Pe 23 aprilie 2017 sarbatorim pe Sfantul Gheorghe. Pentru toti cei care poarta numele Sfantului Gheorghe sau derivate ale acestuia:...
Read more
Horoscop Balanta decembrie 2015 Afla horoscop Balanta decembrie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2015 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Mesaje si felicitari de Sfantul Ioan Sfantul Ioan este sarbatorit pe 7 ianuarie. In aceasta zi de mare sarbatoare, Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, foarte multi romani isi...
Read more
Felicitari virtuale vintage de Revelion si Anul Nou Fiti originali si nu uitati sa transmiteti celor dragi cele mai calde urari si cele mai frumoase felicitari de Anul Nou. Iata colectia...
Read more
Sfantul Gheorghe 23 aprilie 2016 Pe 23 aprilie 2016 e sarbatoare. Crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Gheorghe. Acesta a tait in vremea imparatului Diocletian, in Cappadocia, intr-o familie...
Read moreMoş Crăciun cu plete dalbe Moş Crăciun cu plete dalbe A sosit de prin nămeţi Şi aduce daruri multe La fetiţe şi băieţi Moş Crăciun, Moş Crăciun. {youtube}zSdZxcVnGhM{/youtube}
Read more
Terapia si rolul terapiei balneare Medicina balneara este integrata cu medicina fizica si reprezinta o specialitate metodica terapeutica ce studiaza si aplica in practica medicala mijloacele fizicale terapeutice (caldura, lumina, energia...
Read more
Psihotest - Ai cel de-al saselea simt? Inainte sa traverseze o mare bucurie sau un necaz, multi oameni spun ca au avut acel semnal interior, care le-a dictat conduita ce...
Read more