Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Hemostaza sau oprirea hemoragiilor la animale

Luni, 14 Octombrie 2013 11:29

Hemostaza sau oprirea hemoragiilor la animale

Prin hemostaza se intelege oprirea unei hemoragii. La mamifere, hemostaza se desfasoara in mai multi timpi.

In primul rand, se realizeaza rapid vasoconstrictia, ce poate ajunge pana la obturarea vasului lezat.

In al doilea timp, in zona peretelui lezat se aglomereaza trombocitele, care constituie un adevarat dop ce impiedica iesirea sangelului prin spartura.

 

Cel de-al treilea timp, foarte important si complex, este cel al coagularii, al formarii cheagului de sange, care astupa eficient spartura din peretele vasului si, totodata, asigura refacerea peretelui vascular. Coagularea se realizeaza cu ajutorul mai multor substante, in general, de natura enzimatica, dintre care unele se gasesc in plasma, iar altele in trombocite sau in celulele diferitelor tesaturi.

Protrombina este o substanta proteica sintetizata in ficat, sub actiunea stimulatoare a vitaminei K, si eliberata in plasma. Protrombina inactiva trece in forma sa activa – trombina -, sub influenta catalitica a tromboplastinei si a ionilor de calciu. Trombina, la randul sau, catalizeaza transformarea fibrinogenului (o proteina ce se afla in stare de solutie in plasma, elaborata, de asemenea, la nivelul ficatului), in fibrina.

Fibrina este insolubila, formarea ei conferind cheagului consistenta cunoscuta de gel. Moleculele de fibrina alcatuiesc o adevarata retea, in ochiurile careia sunt prinse elementele figurate ale sangelului si serului sanguin.

Se pune intrebarea, de ce nu se coaguleaza sangele aflat in vasele sanguine integre. Procesul nu se produce decat daca plachetele sanguine aglutinate la locul leziunii vasculare se dezagrega si pun in libertate substante, care vor initia reactii biochimice in plasma ce au drept rezultat formarea tromboplastinei. Contactul sangelui iesit din vas cu tesuturile inconjuratoare determina eliberarea din celulele acestora a unor substante care, prin reactii caracteristice, vor duce pe o alta cale, la formarea de tromboplastina. Tramboplastina odata constituita, celelalte faze ale coagularii decurg cu usurinta.

Un alt timp al hemostazei este cel al “retractiei” cheagului. Ochiurile retelei de fibrina se micsoareaza datorita tractunii pe care trombocitele o exercita asupra filamentelor de fibrina, cu ajutorul pseudopodelor. Reteaua astfel stransa, adera mai puternic la suprafata lezata. In urma retractiei cheagului, din ochiurile sale este expulzat serul sanguin.

Ultimul timp al hemostazei este cel al fibrinolizei (al topirii, distrugerii cheagului). Fibrinoliza se realizeaza prin mecanisme enzimatice caracteristice si are rolul indepartarii cheagurilor care, in urma cicatrizarii plagilor vasculare, nu mai sunt utile.

In lumea animala poate fi evidentiata o linie evolutiva a proceselor hemostazice. Astfel, de pilda, procesul depinde la vertebratele inferioare mai mult de factori celulari, iar la cele superioare, mai mult de factori plasmatici.


Newer news items:
Older news items: