Vineri, 15 Octombrie 2010 00:21

Halloween

 

Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe popoare din lumea occidentala, ea raspandindu-se in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sarbatorita in noaptea de 31 octombrie, desi in unele tari data sarbatorii variaza - de exemplu, in Suedia este sarbatorita in prima sambata din noiembrie. Numele provine din limba engleza, de la expresia All Hallows' Even, numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor, sarbatoare cu care Halloween-ul a devenit asociat in tarile unde predomina crestinismul occidental - catolic si protestant, deoarece in aceste culte crestine, ziua tuturor sfintilor este sarbatorita pe 1 noiembrie.

Specific pentru Halloween este dovleacul cioplit, care reprezinta Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sarbatori, copiii se mascheaza in vrajitori, mumii sau alte personaje si colinda pe la case intreband „Trick or Treat?” (Pacaleala sau dulciuri?), ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa. In alte tari Halloween este serbat prin parade si carnavaluri.

 

Perioada Halloween-ului dintre 31 octombrie si 2 noiembrie include urmatoarele sarbatori:

 

Un Sabat neo-pagan: Samhain, celebrat de obicei in seara zilei de 31 octombrie. La origine era sarbatorirea incheierii perioadei recoltei la vechii celti. Era de asemenea inceputului noului an la acestia. Astazi, este celebrata de cultul Wicca si alte culte neo-pagane.

 

Trei zile de sarbatoare crestina: All Saints’ Day (sau All Hallows’ Day) - Ziua Tuturor Sfintilor pe 1 noiembrie. Sarbatoarea a fost tinuta prima oara pe 13 mai 609 cand papa Bonifaciu IV a tarnosit Pantheonul din Roma in onoarea Fecioarei Maria. Data a fost apoi schimbata pe 1 noiembrie de catre papa Gregoriu III, care a tarnosit o capela in onoarea tuturor sfintilor in Basilica Vaticanului. Papa Gregoriu IV (827-844) a extins apoi sarbatoarea in intreaga biserica. Biserica Ortodoxa Rasariteana (inclusiv Biserica Ortodoxa Romana) sarbatoreste ziua tuturor sfintilor in prima duminica dupa Rusalii.

All Souls’ Day ( sau the Day of the Dead) - Ziua Tuturor Sufletelor este de obicei sarbatorita pe 2 noiembrie. Atunci cand 2 noiembrie cade intr-o duminica, asa cum a fost cazul in 2003 si 2008, celebrarea are loc in ziua urmatoare, luni. Aceasta este o zi pentru rugaciune si pomeni in memoria inaintasilor care au murit. Credinciosii se roaga pentru sufletele mortilor, intr-un efort de a le usura tranzitia din Purgatoriu catre Rai. Este sarbatorita in principal de catre romano-catolici.

Unii protestanti sarbatoresc Ziua Reformarii. Aceasta este aniversarea zilei de 31 octombrie 1517, cand Martin Luther si-a publicat cele 95 de teze. Acestea criticau credintele si obiceiurile romano-catolice, in special cele legate de vanzarea de indulgente. Se crede ca Luther le-a publicat intr-o maniera dramatica, batandu-le in cuie de usa bisericii cetatii Wittenberg, Germania. De fapt, acest lucru probabil nu s-a intamplat niciodata. Dovezile istorice par sa indice ca Luther le-a trimis o scrisoare superiorilor sai atacand vanzarea indulgentelor; cele 95 de teze fiind atasate scrisorii. Acest lucru a declansat Reforma Protestanta, ducand la decenii de razboaie in Europa, ostilitate intre catolici si protestanti si eventual la fracturarea crestinismului in numeroase grupari religioase individuale.

 

O sarbatoare laica, Halloween in seara de 31 octombrie. In unele zone, daca 31 octombrie cade duminica, Halloween-ul este sarbatorit in seara de 30 octombrie. Povestea spune ca, in aceasta zi, de 31 octombrie, spiritele persoanelor care au murit in ultimul an se intorc pe pamant in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, acesta fiind singura speranta de a avea o viata dupa moarte. Celtii considerau ca toate legile spatiului si timpului sunt suspendate in aceasta zi, permitandu-le spiritelor sa interactioneze cu cei vii. Cei vii nu doreau sa fie posedati. Astfel, in noaptea de 31 octombrie, satenii stingeau focurile din casele lor, pentru a le fi frig si pentru a deveni astfel nedoriti. Acestia se imbracau in tot felul de costume caraghioase si participau la parade galagioase in cartierul lor, incercand sa fie cat mai distructivi posibil pentru a speria spiritele ce veneau in cautarea celor vii.

 

Magazinele iubesc Halloween-ul. Este sarbatoarea cand sunt vandute cele mai multe dulciuri. Se plaseaza pe locul doi, dupa Craciun, in ceea ce priveste vanzarile comerciale.

 

Citeste si:

Halloween in jurul lumii

 

Surse si Adrese Web Utile:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Halloween

http://www.novareinna.com/

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: