Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Finalitatea viselor de ce dormim de ce visam

Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016 23:46

Finalitatea viselor - de ce dormim, de ce visam

Finalitatea viselor de ce dormim de ce visamDe ce dormim, de ce visam? Raspunsurile sunt tot atatea cati cercetatori lucreaza in acest domeniu. Sa incercam sa vedem care sunt ipotezele cele mai demne de crezare.

Somnul: dormim, s-a spus intotdeauna, ca sa recuperam energia cheltuita anterior. Adevarat, dar numai in parte: nu stim inca exact ce anume “se odihneste” in timpul somnului (si, oricum, mare parte din activitatea organica nu se intrerupe cand dormim). Dupa parerea fiziopatologicului J. Allan Hobson, “toate cele cinci faze ale somnului, inclusiv Rem-ul, au finalitate informationala”, adica servesc la consolidarea si organizarea informatiilor primite si inregistrate in timpul starii de veghe a creierului.

Ray Meddis considera ca “somnul duce la o stare de imobilitate pe durata careia se reduc consumurile”, iar Allan Rechtschaffen, acuza somnul ca “este complet inutil, poate cea mai grava eroare a procesului de evolutie”.

In ce priveste visele, incertitudinile si contradictiile sunt si mai numeroase. Freud sugereaza ca “visam de dragul de a visa”, adica pentru a urmari dorinte si a descarca instincte. Greenberg si Leidermann replica, in schimb, ca visam “pentru a uita”: visurile ar servi pentru a elimina din memorie informatii nesemnificative si a lasa astfel loc liber, pe “rafturile amintirilor”, altor informatii, noi. Roffwaek si Muzio sustin ca visam “pentru a ne dezvolta mai mult”. Demend si Hartman cred ca “visele elimina toxinele intelectului”, iar Mancia ca “ele descarca pulsatii” si ca “sunt un mecanism electrochimic, o consecinta a activitatii si dezactivarii somnului”.

O noua ipoteza, a lui Michael Jouvet, este ca “visele pastreaza si protejeaza diferentele intre personalitatile umane”: in somnul Rem, programul genetic mostenit de la specie este restructurat si modificat in fiecare individ, in functie de experientele lui ambientale, specifice, din timpul starii de veghe. Dar acelasi Jouvet invita la prudenta: “Suntem inca departe de a fi descoperit misterul viselor, care ramane marea enigma a neurobiologiei”.