Interferente.ro

Luni, 07 Aprilie 2014 10:39

Filmul Mihai Viteazul de Sergiu Nicolaescu

Filmul Mihai Viteazul de Sergiu NicolaescuRegizorul Sergiu Nicolaescu a reusit sa aduca pe ecran figura monumentala, renascentista a domnitorului Mihai Voda Viteazul, deschizand o perspectiva de mare emulatie nationala si patriotica de la inceputul secolului al XVII-lea, cand tarile romane s-au aflat, pentru prima oara, intr-o clipa istorica premonitorie, sub sceptrul unei aceleiasi vointe, care era si vointa intregului popor.

Scenariul filmului “Mihai Viteazul” apartine celui mai prolific scriitor pentru film al cinematografiei noastre (caruia i se datoreaza multe alte filme istorice de anvergura politica, spectaculara si estetica): Titus Popovici. In relatic scurta vreme de la premiera (1971), filmul “Mihai Viteazul” avea sa devina filmul romanesc cu cel mai mare numar de spectatori, performanta pe care o detine in continuare si care vorbeste de la sine, explicit, despre capacitatea filmului de a trezi si intretine un larg ecou in constiinte.

Acest film istoric, de mare impact, contine doua parti, sugestiv intitulate: “Calugareni” si “Unirea”. Sunt evocate, rand pe rand, principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul la Constantinopol, refuzul de a plati tribut, incoronarea de la Alba-Iulia, batalia de la Miraslau, tradarea generalului Basta, refugierea la Praga, batalia de la Guruslau si uciderea lui Mihai. Filmul culmineaza prin scenele de lupta, intrigile politice, tradarile marsive, dramele familiale, totul fiind pus in scena intr-un mod grandios, iar actorii parca se intrec pe ei.

Filmul ramane un argument dintre cele mai convingatoare privind posibilitatile cinematografiei noastre de a aduce pe ecran fapte si personalitati de anvergura din istoria neamului. Amza Pellea, in rolul domnitorului de la cumpana unor veacuri de demult, ne-a lasat mostenire unul din cele mai puternice roluri din intreaga sa cariera cinematografica, atat de diversa si atat de ampla: un personaj dintre acelea “pentru toate anotimpurile”, destinat unr multe alte generatii de spectatori. Sa mai notam si alte nume de interpreti din distributia prestigioasa a filmului: Olga Tudorache (Doamna Theodora), Ilarion Ciobanu (Stroe Buzescu), Florin Piersic (Preda Buzescu), Nicolae Secareanu (Sinan Pasa), Ion Besoiu (Sigismund Bathory), Gyorgy Kovacs (Andrei Bathory), Ioana Bulca (Doamna Stanca), Mircea Albulescu (“Popa” Stoica) si Sergiu Nicolaescu insusi (Selim Pasa). Personajul lui Mihai Voda avea sa mai fie evocat intr-un alt film romanesc, “Buzduganul cu trei peceti”, de Constantin Vaeni, pe un scenariu de Eugen Mandric, de data aceasta cu Victor Rebengiuc in rolul principal: despre aceeasi epoca de elan, emotie si eroism patriotic, o “dezbatere” menita a reda spiritul vremii evocate.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: